Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak jak w temacie, aby nie obudzić się "z ręką w nocniku", co powinienem wiedzieć/ o co zapytać właściciela działki przed podpisaniem umowy kupna. Działka która mnie interesuje jest usytuowana przy drodze gminnej, paliki wbite są jakiś metr od rowu, nie ma do niej zrobionego przez rów przejazdu, właściciel twierdzi że ma wszystkie pozwolenia na zrobienie wjazdu lecz na granicy dwóch działek, czy jeśli właściciel ma pozwolenie na zrobienie tego wjazdu to czy on przed sprzedażą powinien ten wjazd zrobić? Czy pozwolenie przechodzi na mnie? Co jeszcze powinienem wiedzieć i o co zapytać?

1. Sprawdzić w KW czy ten pan co sprzedaje jest jedynym właścicielem bądź czy w ogóle jest właścicielem tejże działki

2. Zagospodarowanie przestrzenne

Rozumiem że masz decyzję o warunkach zabudowy która określa co można na niej wybudować lub działka jest objęta Miejscowym Planem Zagospodarowania przestrzennego

3. Zjazd z drogi publicznej

Co jest ukryte pod "właściciel ma wszystkie pozwolenia"

Czy to jest decyzja o lokalizacji zjazdu czy decyzja o pozwoleniu na budowę?

Nie wiem jak jest z decyzją o lokalizacji ale pozwolenie na budowę można przenieść na nowy podmiot zgodnie z artykułem 40 Prawa Budowlanego.

Decyzja o lokalizacji zjazdu jest wydawana na czas trzech lat . Pozwolenie na budowę jest ważne trzy lata

Generalnie dobrze jest poprosić właściciela działki o ksero lub skan pozwoleń jakie posiada.

Służe pomocą

Pozdrawiam

Ok. dzięki. A więc, oczywiście o cenę zapytałem :p, a co do zjazdu, to ma decyzję o lokalizacji i pozwolenie na wykonanie tego zjazdu, tyle że zjazd wg. pozwolenia ma 3m to raczej naczepa się nie złamie na takim wjeździe, no ale rozumiem że można się starać o poszerzenie wjazdu. Mam jeszcze do Was pytanie co do granicy działki, paliki wbite są jakiś metr od rowu i jakieś 3 metry od końca drogi powiatowej ( nie gminnej jak pisałem wcześniej) i tu moje pytanie, jak z postawieniem płotu, bo ktoś mi coś kiedyś powiedział że płot mogę postawić nie bliżej niż 6 czy 8 metrów od drogi bo jest jakiś pas drogowy. O co to chodzi z tym pasem? Właściciel działki twierdzi że tutaj nic mi nie zabiorą i tam gdzie są paliki to mogę sobie postawić płot. Jak to wygląda w rzeczywistości?