Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe na piętrze - gotowa posadzka

ManiekBon

Recommended Posts

Witam tak jak w temacie rozważam możliwość montażu ogrzewania podłogowego (na wodę) na piętrze , konsultowałem się z fachowcem i teoretycznie powiedział że jest to możliwe , musiał bym wyciąć posadzkę tak żeby była możliwość ułożenia rurek do podłogówki . Jak wy to widzicie ?

Między posadzką a styropianem jest 5.5cm więc na rurkę poszło by tylko 4,3 cm wylewki , podobno wpłynie to tylko na czas w którym ogrzewanie będzie wydajne (szybciej będzie się ochładzać i nagrzewać) . Kwestia tego czy posadzka zrobiona w takie łaty nie popęka (rurkę planuje dać co 20-25cm) ?

Wydaje mi się że ten temat jest ciężki do ogarnięcia , ale widziałem podłogówkę zamontowaną w ten sposób (tyle że nie na piętrze a na parterze) i po 2 latach nic się z nią nie dzieje . Co wy o tym sądzicie ?

Ja jakoś też nie jestem przekonana do podłogówki na piętrze i raczej zrezygnowałabym z tego pomysłu.

A jaka jest różnica pomiędzy podłogówką na piętrze a na parterze? W łazience po prostu jest przyjemniej zimą, jak się z pod prysznica wychodzi na ciepłą posadzkę. Ja mam prysznic bez brodzika (gres + odpływ kanałowy), więc nawet pod prysznicem mam ciepłą posadzkę.

Podłogówkę mam też w garderobach i pralni (na piętrze), aby w małych i tak ciężko-ustawnych pomieszczeniach nie zabierać miejsca kaloryferem.

pzdr

ok a ja mam pytanie czy jest sens instalować je w przedpokojach jeśli jest w kazdym pokoju? i czy w razie czego w najcześciej uzywanych pomieszczeniach nie zainstalować normalnego kaloryfera ale nie uzywać go .. jak myslicie ?

W razie CZEGO?

W przedpokojach też powinna być, inna sprawa, że ja sprytnie rozłożysz rurki, p/p będzie ogrzewany rurkami zasilania i powrotu.