rustin 14.10.2013 03:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Dopiero skojarzylem ze na parterze, dom bez piwnicy nie ma izolacji pod ścianami działowymi. Stawiane były przed chudziakiem na wylewanych fundamentach tzn takich na głębokość 20cm, raczej nie więcej. I teraz został wylany chudziak. Czy będzie teraz problem z wilgocią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 14.10.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Rozumie, że brak tej izolacji pomiędzy ścianą fundamentową, a ścianą działową. Jeśli ściana fundamentowa albo chudziak pociągnie wilgoć, to również pociągnie ją ściana działowa, czyli będzie problem z wilgocią. Ty i twój wykonawca daliście ciała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 14.10.2013 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Izolacja na ścianach nośnych jest wszędzie. Dzisiaj ogladałem zdjęcia bo coś mi nie pasowało z tym. Dokładnie jest tak jak widać , wylane były takie fundamenty , nie głęboko. Na tym poszedł bloczek betonowy albo cegła i na nie izolacja pozioma. Sęk w tym , że jak zalewali chudziaka zalali wyżej tej izolacji na ściankach działowych i wyszło tak jak na fotce. Rozmawiałem dzisiaj z tym co to robił i stwierdził , że jest wszystko dobrze i , że nic nie będzie ciągnąć wilgoci w środku w domu. Zresztą teraz już przepadło przecież, ścian nie będzie rozbierał i jeszcze raz murował. Tak to jest jak się nie przypilnuje wszystkiego sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 14.10.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 może teraz czymś smarować, zalewać, wstrzykiwać?? Izolacja na ścianach nośnych jest wszędzie. Dzisiaj ogladałem zdjęcia bo coś mi nie pasowało z tym. Dokładnie jest tak jak widać , wylane były takie fundamenty , nie głęboko. Na tym poszedł bloczek betonowy albo cegła i na nie izolacja pozioma. Sęk w tym , że jak zalewali chudziaka zalali wyżej tej izolacji na ściankach działowych i wyszło tak jak na fotce. Rozmawiałem dzisiaj z tym co to robił i stwierdził , że jest wszystko dobrze i , że nic nie będzie ciągnąć wilgoci w środku w domu. Zresztą teraz już przepadło przecież, ścian nie będzie rozbierał i jeszcze raz murował. Tak to jest jak się nie przypilnuje wszystkiego sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 14.10.2013 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Tzn czym? Czyli jest źle będzie ciągnąć wilgoć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luky007 14.10.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 nie panikuj, fundament na 20cm nie pociagnie ci żadnej wilgoci, tam bedzie sucho jak tylko zaczniesz mieszkać... o ile masz normalny grunt i normalny poziom wód gruntowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 14.10.2013 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 (edytowane) Wiesz co , teren nie jest jakiś wybitnie suchy , ogólnie jak ktoś ma tam piwnicę to mu woda na wiosnę się pokazuje ale w tym roku to i w domu gdzie teraz mieszkam była a jeszcze nigdy dotąd nie było.Za to są fundamenty na 1,3m a do tego jeszcze podnieśliśmy o 2 bloczki fundamentowe w górę i podnosimy teraz działkę GraMar o co Ci dokładnie chodziło? Edytowane 14 Października 2013 przez rustin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
higrotec 15.10.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Na razie obserwuj co się będzie działo. Zbadaj wilgotność. Jeżeli ściany będą wilgotne to należy odtworzyć izolację poziomą metodą iniekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 15.10.2013 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Jak badać wilgotność? Czy czy jest sens odkuwac chudziaka do tej izolacji, złączy jakoś z druga i pociągnąć do góry po ścianie a potem cementem zalepic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rojan-58 15.10.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 najłatwiej odtworzyć izolację poziomą,ja nawiercam i zalewam preparatem izomur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 15.10.2013 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Odtworzyć izolację poziomą na ściance działowej? Ale jak?Dobra , odkułem z jednej strony ścianę i na szczęście jest izolacja i płytko w chudziaka. Problem w tym , że wystaje tylko ok 1-2 cm. Jest u mnie dana wszędzie folia hydroizolacyjna. Mam zamiar teraz pomalować ściany od dołu dysperbitem, dać izolację z foli tej do góry po ścianie aby wystawała potem nad posadzkę a te 2 cm wywinąć na nią no i oczywiście zaprawą z cementu naprawić ubytki które skulem.Czy to jest dobry pomysł? Jak się łączy folie hydroizolacyjne? Na gorąco opalarką? Dysperbitem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 16.10.2013 03:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Sprawdź, czy dysperbit można używać tam, gdzie mieszkają ludzie/wewnątrz. Dot folii, to skontaktuj się z producentem albo poszukaj w necie informacji. A jaka to folia? Odtworzyć izolację poziomą na ściance działowej? Ale jak? Dobra , odkułem z jednej strony ścianę i na szczęście jest izolacja i płytko w chudziaka. Problem w tym , że wystaje tylko ok 1-2 cm. Jest u mnie dana wszędzie folia hydroizolacyjna. Mam zamiar teraz pomalować ściany od dołu dysperbitem, dać izolację z foli tej do góry po ścianie aby wystawała potem nad posadzkę a te 2 cm wywinąć na nią no i oczywiście zaprawą z cementu naprawić ubytki które skulem.Czy to jest dobry pomysł? Jak się łączy folie hydroizolacyjne? Na gorąco opalarką? Dysperbitem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 16.10.2013 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Jakbym wiedział czy można to bym przecież nie pytał.Jak jaka folia? na fakaturze jest folia hydro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 28.10.2013 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Ok, wszystkie ściany odkute, zamaluję dysperbitem ( nie ma przeciwwskazań aby stosować w środku ) , na to wywinę folię izolacyjną taką jak na fundamentach a miejsca odkute zalepię cementem zrobionym samemu. Czy to dobry plan?Jest jedna ścianka pod schodami , z jednej strony wystaje izolacja z drugiej nie. Czy jest sens odkuwać ją jeżeli tylko z jednej strony wywinę folię na ścianę czy to nic nie da jak z drugiej nie będzie izolacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 29.10.2013 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Czy nikt nie podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 29.10.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Czy nikt nie podpowie? Odpuść dysperbit, to biodegradowalny wodorozcienczalny sybstytut dobrej izolacji jaką jest lepik bitumiczny, jeżeli obawiasz się zastosować rozpuszczalnikowy to daj taki na gorąco , podgrzewany w beczce, tylko taki materiał trwale zaizoluje przed wilgociom , inne dwuskładnikowe są też dobre ale dużo kosztują. izolacja ma tylko wtedy sens jak jest ciągła i szczelna więc wszystkie połączenia muszą być odkute i zaizolowane , niestety, nic nie odpuszczaj bo potem będzie tylko gorzej, jeżeli w piwnicy pojawia się woda trzeba w wygodnym dla siebie miejscu zrobić niewielki kanał np 10x10x10 cm zaizolowany bitumem w którym będzie zbierać sie ewentualna woda i z tamtąd ją pompować np małą pompką zenzową do kanalizy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.10.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 (edytowane) Dopiero skojarzylem ze na parterze, dom bez piwnicy nie ma izolacji pod ścianami działowymi. Stawiane były przed chudziakiem na wylewanych fundamentach tzn takich na głębokość 20cm, raczej nie więcej. I teraz został wylany chudziak. Czy będzie teraz problem z wilgocią? - O jaką izolację Panu chodzi ? - Wodnej być nie powinno, termiczna jest konieczna. Na temat izolacji wodnej - Gdyby w tych warunkach położyć np. papę poziomo między fundamentem a ścianą, ściana byłaby wilgotna. Brak izolacji termicznej na tyle obniży temperaturę dolnej części ściany, że będzie ona chłonęła wodę z powietrza wewnętrznego. Izolacja pozioma wodna zatrzymałaby, tylko tę wodę w ścianie. Tak to ona zejdzie przez fundament do piachu. Straty ciepła będą duże, ale dzięki brakowi izolacji poziomej wodnej - zawilgocenie będzie niższe. Podciąganie wody z gruntu jest w tym miejscu niemożliwe, tam takiej wody po prostu nie ma. Prawidłowo - powinna być izolacja termiczna od spodu. Tak kal przy fundamentach. Poza tym, nie piach się sypie a np. keramzyt lub coś podobnego - co pozwala wodę odprowadzić a WODY NIE PODCIĄGA. Edytowane 30 Października 2013 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 30.10.2013 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Dziękuje za odpowiedź.Panie Tomaszu jak pisałem , chodzi o izolację ścianek działowych poziomą czyli wilgociową. Ścianki działowe są na fundamentach ale nie kopanych tak jak fundamenty ścian nośnych na ławach tylko już po postawieniu domu , na głębokość ok 20cm. Mówi Pan , że nie piach ale na ostatnim zdjęciu jest piach i tak jest u mnie. Tzn grunt rodzimy i około metra zasypu piachu. Izolacja pozioma i pionowa wszystkich ścian nośnych jest , wilgociowa pozioma i termiczno-wilgociowa pionowa. Czyli się nie przejmować , że pod działowymi nie ma tej poziomej wodnej? i jest bezpośrednio na tym fundamencie ściana?Bo już sam nie wiem, każdy co innego pisze. Dlaczego dysperbit odpuścić? Nie jest szkodliwy i można stosować w środku , przynajmniej tak jest na opakowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 30.10.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Dziękuje za odpowiedź. Panie Tomaszu jak pisałem , chodzi o izolację ścianek działowych poziomą czyli wilgociową. Ścianki działowe są na fundamentach ale nie kopanych tak jak fundamenty ścian nośnych na ławach tylko już po postawieniu domu , na głębokość ok 20cm. Mówi Pan , że nie piach ale na ostatnim zdjęciu jest piach i tak jest u mnie. Tzn grunt rodzimy i około metra zasypu piachu. Izolacja pozioma i pionowa wszystkich ścian nośnych jest , wilgociowa pozioma i termiczno-wilgociowa pionowa. Czyli się nie przejmować , że pod działowymi nie ma tej poziomej wodnej? i jest bezpośrednio na tym fundamencie ściana? Bo już sam nie wiem, każdy co innego pisze. Dlaczego dysperbit odpuścić? Nie jest szkodliwy i można stosować w środku , przynajmniej tak jest na opakowaniu. Odpuścić dysperbit bo to kiepski materiał i tyle. wierz albo nie, ja u siebie spróbowałem i wyszła lipa. TB nie doczytał twoich postów i pisze o izolacji termicznej pod ławami fundamentu, chyba już trochę na to za póżno? z tego co pisze wynika fakt że o fundamentach i izolacjach wilgotnościowych coś tam kiedyś czytał ale chyba niewiele pamięta. Keramzyt nie przerywa podciągania kapilarnego wody ,piasek ciągnie wodę do 7 metrów w górę, tylko gruby żwir i drobne kamienie mogą odciąć podciąganie wody, ale szkoda o tym pisać , masz kłopot z izolacją, wcześniej napisałem ci co zrobić , wybierz sam . powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 30.10.2013 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Zrobię tak jak pisałem , wywinę odkutą izolację poziomą i na zakładkę dam jeszcze takiej samej izolacji aby była wyżej tzn przy ścianie ją dam a potem wywinę na nią tamtą. To co odkułem zalepię cementem. Dobrze? A czy tak folia w płynie była by lepsza na ścianę to , chodzi mi w to miejsce pod izolację tzn ściana, folia wpłynie/dysperbit i na to wywinięta izolacja pozioma czy to nie ma sensu niczym smarować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts