Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

TB nie doczytał twoich postów i pisze o izolacji termicznej pod ławami fundamentu,
Doczytałem... napisałem jak powinno być ! Izolacja termiczna ! natomiast pozioma izolacja wodna jest NIEDOPUSZCZALNA. W takiej ściance działowej na fundamencie - woda może być tylko z wewnątrz z kondensacji pary ! I izolacja pozioma ja zatrzyma! Temperatura gruntu pod domem izolowanym zimą to +3 st.C! Tu grunt będzie grzany ( bogatemu wolno) ale czy do temperatury wyższej od punktu rosy powietrza wewnętrznego?
I jak widać zdania są podzielone :(

Może więc wyjaśnię fizykę zjawiska.

Izolacja pozioma wodna nie puści wody w obie strony, ani z gruntu (podciąganie kapilarne), ani ze ściany (kondensacja z dyfuzji pary)

Ponieważ piszemy o fundamencie 20cm ścian działowych wewnątrz domu niepodpiwniczonego, to wody w gruncie nie będzie, więc i podciąganie kapilarne nam nie grozi. Czy grozi nam kondensacja z dyfuzji pary?

Temperatura gruntu zimą pod podłogą izolowaną ( minimum 30 cm styropianu ) wynosi +3 st.C - jeżeli podłoga jest nie izolowana to temperatura gruntu pod domem jest wyższa. Przyjmijmy +8 st. C Pierwsza warstwa muru na fundamencie +8 st.C będzie miała niewiele wyższą temperaturę.

Teraz wykres Moliera:

Jeżeli w domu będzie 21-22 st C i wilgotność względna 45% lub cieplej i wilgotniej - to ściana będzie chłonęła wodę z powietrza wewnętrznego. Woda ta siłami grawitacji będzie odprowadzona prze fundament do piachu. Gdyby położyć izolację poziomą wodną, woda ta byłaby zatrzymana w ścianie.

Gdyby była izolacja termiczna od gruntu, ściana miałaby temperaturę pokojową i wody by nie chłonęła .

Kochanowskiego.jpg

zolacja pozioma wodna nie puści wody w obie strony, ani z gruntu (podciąganie kapilarne), ani ze ściany (kondensacja z dyfuzji pary

To policz geniuszu ile tej pary wodnej się wytrąci, a nie paplaj.

Bo na to są ścisłe terminy obliczeniowe !

T(B)roll ze swoimi radami.

Namawia do rezygnacji izolacji poziomej i przywołuje rysunki z keramzytem, pokazuje ściny zewnętrzne...Piasek już jest, chudziak, też, ściany też. Może jeszcze piwnice ma zrobić na zakończenie budowy?

Izolacja pozioma pod ścianami jak najbardziej ze względu na podciąganie kapilarne.

I jak widać zdania są podzielone :(

Ale fizyka jest jedna, wydawało mi się że masz świadomość o podciąganiu kapilarnym wody, właśnie temu zjawisku zapobiega się poprzez izolację poziomą, skoro w to nie wierzysz to po co dałeś papę pod ściany nośne i dlaczego uważasz że ściany działowe stoją nagle na innym gruncie? Izolacja musi być szczelna i ciągła tak jak np.łódka, wystarczy mała dziura i woda wypłynie w środku. Zrobisz jak uważasz , twój dom, ty będziesz płacił rachunki za ogrzewanie zawilgoconych ścian. Na pewno wtedy TB zaproponuje ci rekuparator i PC za kilkanaście tyś które ci się zwrócą już po 20 latach i będzie gitara. Jak odpowiednio długo poczekasz to może nawet się trafi jakiś koleś co stwierdzi że w ogóle nie trzeba żadnych izolacji , nawet tych w kablach elektrycznych:) .powodzenia.

Ale fizyka jest jedna, wydawało mi się że masz świadomość o podciąganiu kapilarnym wody, właśnie temu zjawisku zapobiega się poprzez izolację poziomą,
Ponieważ w tym miejscu nie ma wody w gruncie a może być z kondensacji dyfuzji pary - to izolacja pozioma wodna jest niedopuszczalna i żaden fachowiec jej nie zrobi.

No ale jak ktoś nie dał izolacji termicznej - to faktycznie może nie znać podstaw.

Jeżeli Szanowny Pan nie załapał - dlaczego w tym przypadku izolacja wodna pozioma jest niedopuszczalna - to jeszcze raz mogę wyjaśnić, lub proszę przeczytać wyjaśnienie wyżej!

Ponieważ w tym miejscu nie ma wody w gruncie a może być z kondensacji dyfuzji pary - to izolacja pozioma wodna jest niedopuszczalna i żaden fachowiec jej nie zrobi.

Szanowny Panie proszę mi wytłumaczyć dlaczego pod chudym betonem w środku domu nie ma kapilarnego podciągania wody? czy również nie da pan izolacji na podłogi (poza ścianami)? Czy ściany nośne też nie wymagają izolacji ?

Szanowny Panie proszę mi wytłumaczyć dlaczego pod chudym betonem w środku domu nie ma kapilarnego podciągania wody

Pan sobie odwróci miskę do góry dnem i zanurzy w wodzie.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski
Czy ściany nośne też nie wymagają izolacji ?
Izolacja z definicji ( patrz definicja współczynnika przewodzenia ciepła ) musi być ciągła

[ATTACH=CONFIG]221651[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]221652[/ATTACH]

http://ipaper.ipapercms.dk/SaintGobainConstruction/Isover/Byggisolering/IsoverBoken/

certyfikat:

http://tjenester.byggforsk.no/prodok/ntg/2258/2258g.pdf

Jeżeli izolacja nie będzie ciągła - dom nie będzie izolowany i może zużywać nawet ponad 30kWh/m2 rocznie - co jest przykre dla inwestora i obciachem dla "projektanta" i wykonawcy.

Izolacja z definicji ( patrz definicja współczynnika przewodzenia ciepła ) musi być ciągła

[ATTACH=CONFIG]221651[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]221652[/ATTACH]

http://ipaper.ipapercms.dk/SaintGobainConstruction/Isover/Byggisolering/IsoverBoken/

certyfikat:

http://tjenester.byggforsk.no/prodok/ntg/2258/2258g.pdf

Jeżeli izolacja nie będzie ciągła - dom nie będzie izolowany i może zużywać nawet ponad 30kWh/m2 rocznie - co jest przykre dla inwestora i obciachem dla "projektanta" i wykonawcy.

Kolejna porcja mądrości z magla.

Pan sobie odwróci miskę do góry dnem i zanurzy w wodzie.

Ok . zrozumiałem pańskie argumenty ,nie widzę możliwości ustalenia płaszczyzny do dalszej dyskusji w tym temacie więc pozwolę sobie pozostać przy swoich poglądach na ten temat , więcej pytań nie mam w temacie pańskiego postrzegania tematu izolacji poziomej przeciw wodnej domów. pozdrawiam.

Edytowane przez tomraider