Tomasz Brzęczkowski 30.10.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 TB nie doczytał twoich postów i pisze o izolacji termicznej pod ławami fundamentu, Doczytałem... napisałem jak powinno być ! Izolacja termiczna ! natomiast pozioma izolacja wodna jest NIEDOPUSZCZALNA. W takiej ściance działowej na fundamencie - woda może być tylko z wewnątrz z kondensacji pary ! I izolacja pozioma ja zatrzyma! Temperatura gruntu pod domem izolowanym zimą to +3 st.C! Tu grunt będzie grzany ( bogatemu wolno) ale czy do temperatury wyższej od punktu rosy powietrza wewnętrznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 30.10.2013 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 I jak widać zdania są podzielone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.10.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 I jak widać zdania są podzielone Może więc wyjaśnię fizykę zjawiska. Izolacja pozioma wodna nie puści wody w obie strony, ani z gruntu (podciąganie kapilarne), ani ze ściany (kondensacja z dyfuzji pary) Ponieważ piszemy o fundamencie 20cm ścian działowych wewnątrz domu niepodpiwniczonego, to wody w gruncie nie będzie, więc i podciąganie kapilarne nam nie grozi. Czy grozi nam kondensacja z dyfuzji pary? Temperatura gruntu zimą pod podłogą izolowaną ( minimum 30 cm styropianu ) wynosi +3 st.C - jeżeli podłoga jest nie izolowana to temperatura gruntu pod domem jest wyższa. Przyjmijmy +8 st. C Pierwsza warstwa muru na fundamencie +8 st.C będzie miała niewiele wyższą temperaturę. Teraz wykres Moliera: Jeżeli w domu będzie 21-22 st C i wilgotność względna 45% lub cieplej i wilgotniej - to ściana będzie chłonęła wodę z powietrza wewnętrznego. Woda ta siłami grawitacji będzie odprowadzona prze fundament do piachu. Gdyby położyć izolację poziomą wodną, woda ta byłaby zatrzymana w ścianie. Gdyby była izolacja termiczna od gruntu, ściana miałaby temperaturę pokojową i wody by nie chłonęła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.10.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 zolacja pozioma wodna nie puści wody w obie strony, ani z gruntu (podciąganie kapilarne), ani ze ściany (kondensacja z dyfuzji pary To policz geniuszu ile tej pary wodnej się wytrąci, a nie paplaj. Bo na to są ścisłe terminy obliczeniowe ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 30.10.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 T(B)roll ze swoimi radami.Namawia do rezygnacji izolacji poziomej i przywołuje rysunki z keramzytem, pokazuje ściny zewnętrzne...Piasek już jest, chudziak, też, ściany też. Może jeszcze piwnice ma zrobić na zakończenie budowy?Izolacja pozioma pod ścianami jak najbardziej ze względu na podciąganie kapilarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 30.10.2013 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 I jak widać zdania są podzielone Ale fizyka jest jedna, wydawało mi się że masz świadomość o podciąganiu kapilarnym wody, właśnie temu zjawisku zapobiega się poprzez izolację poziomą, skoro w to nie wierzysz to po co dałeś papę pod ściany nośne i dlaczego uważasz że ściany działowe stoją nagle na innym gruncie? Izolacja musi być szczelna i ciągła tak jak np.łódka, wystarczy mała dziura i woda wypłynie w środku. Zrobisz jak uważasz , twój dom, ty będziesz płacił rachunki za ogrzewanie zawilgoconych ścian. Na pewno wtedy TB zaproponuje ci rekuparator i PC za kilkanaście tyś które ci się zwrócą już po 20 latach i będzie gitara. Jak odpowiednio długo poczekasz to może nawet się trafi jakiś koleś co stwierdzi że w ogóle nie trzeba żadnych izolacji , nawet tych w kablach elektrycznych:) .powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.10.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Ale fizyka jest jedna, wydawało mi się że masz świadomość o podciąganiu kapilarnym wody, właśnie temu zjawisku zapobiega się poprzez izolację poziomą, Ponieważ w tym miejscu nie ma wody w gruncie a może być z kondensacji dyfuzji pary - to izolacja pozioma wodna jest niedopuszczalna i żaden fachowiec jej nie zrobi. No ale jak ktoś nie dał izolacji termicznej - to faktycznie może nie znać podstaw. Jeżeli Szanowny Pan nie załapał - dlaczego w tym przypadku izolacja wodna pozioma jest niedopuszczalna - to jeszcze raz mogę wyjaśnić, lub proszę przeczytać wyjaśnienie wyżej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 30.10.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Ponieważ w tym miejscu nie ma wody w gruncie a może być z kondensacji dyfuzji pary - to izolacja pozioma wodna jest niedopuszczalna i żaden fachowiec jej nie zrobi. Szanowny Panie proszę mi wytłumaczyć dlaczego pod chudym betonem w środku domu nie ma kapilarnego podciągania wody? czy również nie da pan izolacji na podłogi (poza ścianami)? Czy ściany nośne też nie wymagają izolacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.10.2013 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 (edytowane) Szanowny Panie proszę mi wytłumaczyć dlaczego pod chudym betonem w środku domu nie ma kapilarnego podciągania wody Pan sobie odwróci miskę do góry dnem i zanurzy w wodzie. Edytowane 30 Października 2013 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.10.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Czy ściany nośne też nie wymagają izolacji ? Izolacja z definicji ( patrz definicja współczynnika przewodzenia ciepła ) musi być ciągła [ATTACH=CONFIG]221651[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]221652[/ATTACH] http://ipaper.ipapercms.dk/SaintGobainConstruction/Isover/Byggisolering/IsoverBoken/ certyfikat: http://tjenester.byggforsk.no/prodok/ntg/2258/2258g.pdf Jeżeli izolacja nie będzie ciągła - dom nie będzie izolowany i może zużywać nawet ponad 30kWh/m2 rocznie - co jest przykre dla inwestora i obciachem dla "projektanta" i wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 30.10.2013 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Izolacja z definicji ( patrz definicja współczynnika przewodzenia ciepła ) musi być ciągła [ATTACH=CONFIG]221651[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]221652[/ATTACH] http://ipaper.ipapercms.dk/SaintGobainConstruction/Isover/Byggisolering/IsoverBoken/ certyfikat: http://tjenester.byggforsk.no/prodok/ntg/2258/2258g.pdf Jeżeli izolacja nie będzie ciągła - dom nie będzie izolowany i może zużywać nawet ponad 30kWh/m2 rocznie - co jest przykre dla inwestora i obciachem dla "projektanta" i wykonawcy. Kolejna porcja mądrości z magla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 30.10.2013 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 (edytowane) Pan sobie odwróci miskę do góry dnem i zanurzy w wodzie. Ok . zrozumiałem pańskie argumenty ,nie widzę możliwości ustalenia płaszczyzny do dalszej dyskusji w tym temacie więc pozwolę sobie pozostać przy swoich poglądach na ten temat , więcej pytań nie mam w temacie pańskiego postrzegania tematu izolacji poziomej przeciw wodnej domów. pozdrawiam. Edytowane 30 Października 2013 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts