lukasza 14.10.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 (edytowane) Witam,pytanie o ciepły budynek usługowy, tzn. biurowy. Różnica zasadnicza w porównaniu z domem to, że biuro będzie użytkowane maks 60h tygodniowo, zaś dom niemal ciągle użytkujemy. W związku z tym pytanie:1. Czy jest sens montowania rekuperatora (nawet taniego za 3-4 tys). W budynku będzie 3 -4 pracowników. Planowane jest wstępnie 105m2 biura. Pod posadzką 25=10+15cm styro 0,041. Ściany pustak ceramiczny + 25 cm styro 0,035. Fundament ściana 20 cm styro 0,035. Dach płaski (deskowanie plus papa). Na pewno będzie między konstrukcja drewnianą 20 cm wełny 0,035 i podwieszane 15 cm wełny 0,035, razem 45 cm wełny. Zastanawiam się co poprawić? Jest opcja 5cm XPS na dach, izolacje itp i zielony dach. Wtedy myślę, że dach będzie ok 45 cm wełny plus 5 cm XPS plus całe ta zielenina z piaskiem, ale nie wiadomo co z finansami i raczej liczę, że powstanie samo 45cm wełny. Okna 3 szybo U=0,7 bez szału. 2. Co poprawić? na co jeszcze zwrócić uwagę? ale w ramach przystępnej ceny. Zabawa w ciepły montaż okna mnie nie przekonuje cenowo. Chciałbym zejść do 50kWh/m2/rok przy temp zewnątrz -18 i wewnątrz +22 grzane 60h tygodniowo. Reszta może i być 14 stopni. Tylko powstaje 2-gie pytanie co z systemem CO. Podłogówka mi się tak na noc i część weekendu nie wychłodzi. A chciałem biuro bez kalafiorów. Może w takim razie kalafiory, no ale gazu nie ma przy planowanej działce i miała być PC GW lub PW. Skłaniałem się ku PW. 3. I czy dać to teraz na grzejnikach .... i PC PW - mały sens. Jaki może być dobowy skok temperatury podłogówki? Teraz mam grzane biuro na gazie i sobie dynamicznie dogrzewam od 7.00, potem schodzi temperatura od 9.00 i jest stała a od 16.00 już wcale niemal nie grzeję i wieczorem i w nocy mam 17 st. A rano w 1h podbijam do 21-22 st.Czy może PC PP???? Edytowane 14 Października 2013 przez lukasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 14.10.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Dać mniej ocieplenia zewnątrz, ale dorzucić po 5 cm wewnątrz, na to k-g., tyle akumulacji w zupełności wystarczy. Ogrzewanie wyłącznie klimatyzatorami z funkcją grzania. Zastanów się nad okiennicami czy inną, lepszą od rolet przesłoną okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.10.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Ogrzewanie wyłącznie klimatyzatorami z funkcją grzania. Zastanów się nad okiennicami czy inną, lepszą od rolet przesłoną okien. nie uciągnie ! wiem dokładnie bo mam w użytkowaniu taki budynek z takim ogrzewaniem. Nagrzewnica trójfazowa np 4,5-9kW do grzania jak jest np -10 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 14.10.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 nie uciągnie ! wiem dokładnie bo mam w użytkowaniu taki budynek z takim ogrzewaniem. Nagrzewnica trójfazowa np 4,5-9kW do grzania jak jest np -10 . Fakt, skrót myślowy. Tyle, że zamiast nagrzewnicy należy nabyć 3 farelki 2000W po 40 zł sztuka na ten jeden tydzień, kiedy w ciągu dnia będzie mniej niż -15*. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 15.10.2013 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Dać mniej ocieplenia zewnątrz, ale dorzucić po 5 cm wewnątrz, na to k-g., tyle akumulacji w zupełności wystarczy. Ogrzewanie wyłącznie klimatyzatorami z funkcją grzania. Zastanów się nad okiennicami czy inną, lepszą od rolet przesłoną okien. ocieplanie od wewnątrz to dość kontrowersyjne rozwiązanie?? - przynajmniej w domach. Niby z logiki jestem w stanie wydedukować czemu ma ono służyć w budynku nagrzewanym dość dynamicznie i tylko 5 lub 6 dni w tygodniu po te 8-10h. Jednak wolałbym bez ocieplenia od środka. Jest tego kilka przyczyn. 3 ściany planuję wylać z betonu (2 wewnętrzne i 1 zewnętrzną) i ma to być okładzina ściany docelowa - coś jak beton architektoniczny. Więc 1 z 4 zewnętrznych ściany już nie ocieplę od wewnątrz. Wolałbym też od środka mieć gips i to wszystko w 1 cenie a nie ocieplać i wykładać to k-g. No i nie jestem pewien ocieplana od wewnątrz. Mi w głowie "kołacze" mit: tylko nie ocieplaj od wewnątrz. A co do grzania to może tania PC PP. Patrzyłem kiedyś i te małe PC PP potrafią ładnie przecenić a i sama instalacja do 3-4 pomieszczeń w podwieszanym suficie to koszty mikro w porównaniu jednak do podłogówki ok 90m2. Przy okazji jest chłodzenie latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 15.10.2013 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 lukasza jeśli chodzi system grzewczy to polecam ogrzewanie ścienne.Byłem ostatnio w halach produkcyjnych niskoenergetycznych w Niemczech gdzie jest takie ogrzewanie. Biuro o powierzchni (jeśli dobrze pamiętam) 600m^2 w Dąbrowie Górniczej również z ogrzewaniem ściennym, zbudowane z 10 lat temu. Klimat w budynkach bardzo przyjemny.Co do konstrukcji ścian to może szkielet?Rekuperator jak najbardziej, w ostateczności kontrolowany wyciąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 15.10.2013 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 (edytowane) Tak analizując grzanie to zakładając brak gazu i tą dynamikę grzania to rozwiązanie na powietrzu jest bezkonkurencyjne. Oleje, gazy w butli zabijają ceną eksploatacji a instalacja cała z kominem, zbiornikiem, wyposażeniem mini kotłowni i grzejnikami nie jest tania. PC gruntowe strata kasy na DZ i niskotemperaturowe GZ, PC PW to droga pompa i strata pieniędzy na GZ, duża bezwładność układu obu PC. Zaś PC PP to ideał: mała bezwładność, niski koszt GZ. Jednocześnie w tej kasie za darmo jest klima tak przydatna w biurach w parterowych budynkach. Widomo nieco mniejszy COP bo powietrze często podgrzać bardziej od wody w PC PW, większa pompka ale myślę, że COP nadrobię bo grzanie praktycznie będę miał w godzinach 7.00-17.00 czyli jak powietrze jest najcieplejsze; pomijam sporo nocy. Nie wspominając, że bez problemu już od 16.00 do 6.00 mogę obniżyć znacznie temperaturę wewnątrz. Zakładając, ze myślałem o klimie to ta PC PP kosztowo wyjdzie najtaniej. Jeśli PC PP to czy coś zmienić w budynku? Zamienić Porotherm na coś innego? Realnie myślę jeszcze o roletach ale bardziej ze względu niby bezpieczeństwa choć i tego bym nie robił bo i tak będę miał i bardziej cenię alarm.Zmienić proporcje ocieplenia: 25 posadzka, 20 fundament, 25 ściany, 45 dach? P.S. jest jakiś dobry sposób i nie drogi na mostek ściana szczytowa i płaski dach? Isomurem tego nie oblecę (cena) a i pewnie będzie to miejsca gdzie chcę dać jakiś wieniec. Wieniec wiadomo ma z 25 cm a ocieplenie sufitu z 45 cm więc w tych dolnych 15 cm bym złapał połączenie wełna-isomur- styropian. Tylko czy warto? Edytowane 15 Października 2013 przez lukasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 15.10.2013 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 lukasza jeśli chodzi system grzewczy to polecam ogrzewanie ścienne. Byłem ostatnio w halach produkcyjnych niskoenergetycznych w Niemczech gdzie jest takie ogrzewanie. Biuro o powierzchni (jeśli dobrze pamiętam) 600m^2 w Dąbrowie Górniczej również z ogrzewaniem ściennym, zbudowane z 10 lat temu. Klimat w budynkach bardzo przyjemny. Co do konstrukcji ścian to może szkielet? Rekuperator jak najbardziej, w ostateczności kontrolowany wyciąg. ścienne mam w domu. Jeszcze nie odpalone ale nie jest to luksus bo wiem ile ogranicza. No i jak ścienne to grzejemy wodą. A chyba mój opis PC PP ma więcej zalet niż PC PW. Choć trop z ściennym jest dobry gdyż ono jest bardziej dynamiczne od podłogówki. Ale koszt ogólny PC PW + droższe od podłogówki ścienne + cem-wap + gładź i dawać kanały do reku i być nadal bez klimy to ja wole PC PP i 1 system kanałów i od razu klimę i dużo większa dynamika grzania jak to w biurze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 15.10.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 ocieplanie od wewnątrz to dość kontrowersyjne rozwiązanie?? - przynajmniej w domach. Niby z logiki jestem w stanie wydedukować czemu ma ono służyć w budynku nagrzewanym dość dynamicznie i tylko 5 lub 6 dni w tygodniu po te 8-10h. Nic nie ma w tym kontrowersyjnego, po prostu na przekór TB preferujemy domy akumulacyjne. Nie masz żadnych szans stworzyć układu dynamicznego z dużą amplitudą dobową w opcji o której mówisz. Może po prostu pogódź się z tym i szukaj oszczędności w drugiej taryfie. PC PP to mus - bądź poważnym pracodawcą i zapewnij ludziom klimę. Wentylację mechaniczną też, więc dorzucenie wymiennika ciepła to niewielki koszt. Podłogówka do biura, gdzie się chodzi w butach - zapomnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 15.10.2013 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Nic nie ma w tym kontrowersyjnego, po prostu na przekór TB preferujemy domy akumulacyjne. Nie masz żadnych szans stworzyć układu dynamicznego z dużą amplitudą dobową w opcji o której mówisz. Może po prostu pogódź się z tym i szukaj oszczędności w drugiej taryfie. PC PP to mus - bądź poważnym pracodawcą i zapewnij ludziom klimę. Wentylację mechaniczną też, więc dorzucenie wymiennika ciepła to niewielki koszt. Podłogówka do biura, gdzie się chodzi w butach - zapomnij. Układ dynamiczny dla mnie to grzanie 22 st od 7 do 17 a potem zejście na 18 st. Czy tyle PC PP da radę a raczej czy tak ocieplone biuro da rade? Przecież nie chce na wieczór i noc całkowicie wyłączyć PC PP, ale z drugiej strony głupotą będzie pchać ogrzewanie 24h takie samo. Obecnie na gazie i grzejnikach nie mam z tym problemów, no ale obecnie to jest 10 cm styro na ścianie i 20 cm wełny w dachu. Grzeje 21 st w ciągu 7.00-16.00 potem zejście na 17 st. Takie zejście z 21 do 17 st mam w 2-3 h. Zaś nagrzanie rano z 17st do 21 st zajmuje 1h. Biuro wynajmuję. p.s. ws. klimy to napisz do Amazon. com. Oni tam są jajcarze i trzymają ludzi w hali blaszanej bez klimy. U mnie w biurze klientów nie ma, 3 pracowników siedzi w papciach jak w domu i klepie w klawiaturę. Czasem klient się pokarze ale to raz na tydzień. W nowym biurze to i o kanapie myślę, ale czy jest sens rozleniwiać siebie i pracowników Pan właściciel Amazon.com swoim pracownikom w USA nie dał dofinansowania na bilety, żeby w pracy nie myśleli kiedy odjeżdża ostatni autobus spod pracy a ja nawet kupiłem swoim papcie Pod PC PP zmienić porotherm na coś innego? na to chyba jeszcze tylko mi pozwoli biznesplan. Choć jak dla mnie porother jest całkiem ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 15.10.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Nie chce się koledze liczyć, co? Nie da się. Trzeba obliczyć pojemność cieplną tego biura, obliczyć straty, zobaczyć jak będzie stygło i ile oszczędności da średnio pewnie ze dwa stopnie mniej w nocy w skali sezonu. Na oko - grosiki. Trzymanie tej samej temperatury, ale opędzanie ogrzewania głównie w taniej taryfie powinno dać dużo lepszy efekt finansowy. Ale to znowuż zależy od tego jakie się ma stawki, ile idzie prądu bytowego, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalisii 08.11.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Dać mniej ocieplenia zewnątrz, ale dorzucić po 5 cm wewnątrz, na to k-g., tyle akumulacji w zupełności wystarczy. Ogrzewanie wyłącznie klimatyzatorami z funkcją grzania. Zastanów się nad okiennicami czy inną, lepszą od rolet przesłoną okien. Mam kaloryfer i rolety lepszej jakości, które fakt trzymają świetnie ciepło. W sumie to nawet zbytnio nie planowałem eko biura ale widac warto postawić na jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts