Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie kotła do gotowych instalacji - zadanie technikum

luukinflames

Recommended Posts

Witam! W toku nauki otrzymałem za zadanie sporządzenie szkicy poglądowych (rzuty pionowe, poziome, aksonometria), oraz dokładnego opisu działań towarzyszących podłączeniu kotła, w tym przypadku na pelety, do istniejących instalacji. Problem w tym że w związku z niedostatkiem wiedzy nie wiem dokładnie jak przeprowadzić część prac.

Parę szczegółów zadania:

-Kocioł na pelety:

zasilanie i powrót C.O. średnica 1"

zasilenie kotła zimną wodą na potrzeby C.W.U. śr 15mm/wyjście C.W.U 15mm

-zasilenie na potrzeby C.O. - brak.

-przewód spalinowy - brak

To "cudo" mam podłączyć do C.O. miedź twarda lutowana na miękko (bose końcówki), C.W.U miedź jak poprzednio (końcówki zakończone zaworami kulowymi 1/2") Na pionie C.O. z kotła mam zamontować zawór różnicowy ciśnienia 1" a na jego obejściu pompę cyrkulacyjną 1". Podłączenie kotła ma być wykonane z rur miedzianych.

Jak to wszystko wykonać? Kocioł ma być zlutowany z instalacjami bezpośrednio, poprzez jakiś śrubunek/zaciski? Przy pompie na obejściu montujemy po kolei: zawór odcinający, filtr, pompę i znów zawòr odcinający?