Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

na co uwa?a? przy wylewaniu posadzek PILNIE !!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 years później...

Witam,

Wiadomo, że do wylewki na podłogówce trzeba dodać plastyfikator. Spotkałem się na forum z opiniami, że można dodać również plastyfikator do wylewek tam gdzie nie ma ogrzewania podłogowego.

1. Jakie korzyści daje dodanie plastyfikatora do wylewek tam gdzie nie ma podłogówki?

2. Czy powinien to być ten sam preparat (np. TermoBet), jak do jastrychu nad ogrzewaniem podłogowym?

Witam,

Wiadomo, że do wylewki na podłogówce trzeba dodać plastyfikator. Spotkałem się na forum z opiniami, że można dodać również plastyfikator do wylewek tam gdzie nie ma ogrzewania podłogowego.

1. Jakie korzyści daje dodanie plastyfikatora do wylewek tam gdzie nie ma podłogówki?

2. Czy powinien to być ten sam preparat (np. TermoBet), jak do jastrychu nad ogrzewaniem podłogowym?

Plastyfikator ma za zadanie uplastycznić masę jastrychową podczas wylewania - potrzeba wtedy mniej wody i łatwiej "kręci" się masę. Na tym rola plastyfikatora się kończy. Poszukaj, było już sporo o tym.

Chciałbym jeszcze zapytać w kwestii wylewek na podłodze:

1. W postach wyczytałem, że na piętrze folię kładzie się tylko na styropianie jako "warstwę poślizgową". Jaki jest cel tej warstwy, czyli inaczej po co ta folia na styropianie.

2. Czy dylatację daje się w kolejności:

a) ściana - dylatacja - folia

b) ściana - folia - dylatacja

3. Czy jest jakaś różnica w dylatacji wykonanej ze styropianu 1 cm i specjalnej taśmy do dylatacji?

A ja jeszcze z pytaniem, we wtorek mam wylewki- posadzki.

Z czego te dylatacje i co ile m2 jaka powierzchnie dylatować i czy mozna to robić ta pianka do dylatacji- taka tasmowa.-10mm

czy jesli chcę miec brodzik od prysznica niżęj niz poziom podłogi to moge zmniejszyć warstwe styro pod brodzikiem- mam 13cm to moge dać np. 8cm i o tyle obnizyc wylewkę?

... 1. W postach wyczytałem, że na piętrze folię kładzie się tylko na styropianie jako "warstwę poślizgową". Jaki jest cel tej warstwy, czyli inaczej po co ta folia na styropianie...

sztuka dla sztuki

dla lepszego poślizu jastrychu po folii mozna by jeszcze te folie nasmarowac wazeliną ... :wink:

(zrezgnowałem z foli na styropianie i oczywiscie nic złego z tego powodu sie nie dzieje) jesli jednak chcesz dac - proponuje wersję a

No właśnie ten argument ze ślizganiem sie płyty po styropianie wydaje mi się naciągany.

1. Powiedzmy że najdłuższa wylewka ma 7 m. To nie sądzę aby zmiany jej wymiarów z powodu zmian temperatury były większe niż kilka milimetrów. No chyba że ktoś wie jaki te wydłużenia mogą być.

2. Inna rzecz, że nie potrafię sobie wyobrazić, ślizgu wielotonowej płyty po folii. Z uwagi na ciężar tarcie na pewno bądzie duże.

3. Argument w przeciwną stronę: na stronie Swisspor są takie kolorowe rysunki na których zaznaczona jest folia. Ale dlaczego, może aby beton nie wpływał pod płyty styropianowe i ich nie unosił?

• 1 month później...

Wylewka powinna być mocna pod kominek i piecyk. Ale wg mnie nie ma co przesadzać, no chyba że planujemy jakiś ogromny kominek wykańczany murowanym kamieniem.

Wg mnie istotna jest grubość warstwy wylewki. Wiele osób uważa, że pod kominek nie można dawać styropianu ze względów wytrzymałościowych. I mają rację. Jednak w ten sposób tworzy się traci się izolację, bo kominek przecież zawsze nie grzeje.

Ja po konsultacjach z specem od kominków dałem 5 cm styropianu (połowę tego co w pozostałej części pomieszczenia) i jakieś 12 cm wylewki.

Myślałem też o zastosowaniu mocniejszego styropianu niż EPS-100, ale kto sprzeda kilka płyt po kominek i nie mogłem w okolicznych hurtowniach takiego znaleźć.

Korzystałem z tego wątku przed wylewkami i chciałbym dodać swoje doświadczenia:

1. Pamiętajcie o podejściach kanalizacyjnych. Trzeba je zabezpieczyć albo wyprowadzić ponad poziom wylewki. Moi fachowcy o takich szczegółach oczywiście nie pamiętali, a ja przypominałem sobie w ostatniej chwili. Przyjechałem na budowę jak facet jechał już z taczką betonu do łazienki.

2. Jeżeli ktoś daje siatkę z drutu to trzeba pamiętać aby była zanurzona w masie wylewki. Fachowcy obiecali, że będą ją podrywać w miarę robienia wylewki. W jednym pomieszczeniu wylewki nie skończyli bo w ostatniej chwili chciałem zmienić jedną rurę. W uwidocznionym w ten sposób przekroju, siatka leży na styropianie i nic nie daje oprócz kosztów 8zł/m2.

2. Jeżeli ktoś daje siatkę z drutu to trzeba pamiętać aby była zanurzona w masie wylewki. Fachowcy obiecali, że będą ją podrywać w miarę robienia wylewki. W jednym pomieszczeniu wylewki nie skończyli bo w ostatniej chwili chciałem zmienić jedną rurę. W uwidocznionym w ten sposób przekroju, siatka leży na styropianie i nic nie daje oprócz kosztów 8zł/m2.

z tego miedzy innymi powodu nie stosuje się siatek lecz włókno polipropylenowe jako zbrojenie przeciwskurczowe z gwarancja posadowienia czyli jest w calym przekroju jastrychu

http://images6.fotosik.pl/22/564246393cef56dfm.jpg

http://images6.fotosik.pl/22/5719ab549bfcaaa5m.jpg

Chciałbym jeszcze zapytać w kwestii wylewek na podłodze:

1. W postach wyczytałem, że na piętrze folię kładzie się tylko na styropianie jako "warstwę poślizgową". Jaki jest cel tej warstwy, czyli inaczej po co ta folia na styropianie.

2. Czy dylatację daje się w kolejności:

a) ściana - dylatacja - folia

b) ściana - folia - dylatacja

3. Czy jest jakaś różnica w dylatacji wykonanej ze styropianu 1 cm i specjalnej taśmy do dylatacji?

pyt 1....folia jest zbędna

pyt2....

odp. a.(sciana-dylatacja-folia)

pyt.3...nie ma róznicy dla wylewki

ale jest dla wykonawcy...styropian trzeba docinać, a to zajmuje troche czasu.

a tasma jest gotowa do ułożenia.(byle ja dobrze ułozyli, bo u mnie miejscami była w "w powietrzu".

A najwazniejsze, oprócz dobrego skomponowania skłAdników,

to nie śpieszyć się, sprawdzić dokładnosc ułożenia styropianu.

KAżDE pomieszczenie sprawdzić, ZANIM zaleją .

Witam,

W temacie wylewek mam następujące pytanie. Jak układa się folię znajdującą się pomiędzy papą a styropianem w kontekście instalacji prowadzonych po podłodze? Można ją rozwinąć dopiero na rurki i peszle? Obawiam się, że nawet gruba folia rozwinięta na papę nie przetrzyma ekip instalacyjnych.