Kryspin 23.11.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 ale masz farta, a tempo imponujące. Ja nie dosć że mam źle położoną dylatację to 240m w 5 dni będą robić. Będą kończyć w sobotę, dzisiaj pójdę z poziomicą i będę patrzyła czy są przynajmniej równe, bo obawiam sie że nie Pamiętaj że jeśli np na holu będą płytki i w łazience te na holu będą miały grubość np. 1,2 (gres polerowany) a w łazience np 0,7 cm to już masz 5 mm różnicy w poziomie i jeśli teraz panowie posadzkarze zrobią różnicę poziomów łazienka niżej (tak było u mnie około 8mm niżej) to żeby nie było czuć w użytkowaniu różnicy poziomów trzeba to nadłożyć klejem lub wylewką. pewnie że da radę tylko dlaczego inwestor ma ponosić dodatkowe koszty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ashca 27.11.2007 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Czy ktoś z Was zostawiał zaniżenie na brodzik? Chciałabym mieć w łazience prysznic z takim niskim brodzikiem. W informacji o montażu jest narysowane, że 10 cm idzie pod posadzkę, a 5 cm wystaje ponad nią. Mam rozłożone 10 cm styropianu i 5 cm będzie wylewki, czy przy takiej opcji mam w ogóle nie dawać styro (tam gdzie będzie brodzik) tylko samą wylewkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 05.01.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Przeczytałam wątek, i to nie jeden, i w końcu nie wiem: 1) dawać folie na styropian czy nie? 2) zawijać folię przy ścianie, czy przed dylatacją? Bo jeśli jest taśma, ta najpierw taśma, a potem folia, prawda? Jak gruba taśma, skoro nie ma jeszcze tynków? Nie wiem jeszcze (3)ile doliczyć folii na zagięcie i ile zaginać, (4) czy da się wyrównać nieco chudziak, bo miejscami są wybrzuszenia i (5) jak cienka może być wylewka, bo mam w projekcie 5+5 i na styropianie nie mogę oszczędzać, a za wysoko nie poleję, bo się drzwi zaleją (zwłaszcza balkonowe - te wg wylewkarza są za nisko, wg drzwiarza ok - 12 cm do skrzydła ) Wylewki we wtorek, ma być na plusie, oby. Acha! I czy ma ktoś pomysł, jak zabezpieczyć otwór na bramę garażowa, której nie ma, a która będzie wielka (szer. prawie 5 m)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluszczowcy 06.01.2008 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Przeczytałam wątek, i to nie jeden, i w końcu nie wiem: 1) dawać folie na styropian czy nie? 2) zawijać folię przy ścianie, czy przed dylatacją? Bo jeśli jest taśma, ta najpierw taśma, a potem folia, prawda? Jak gruba taśma, skoro nie ma jeszcze tynków? Nie wiem jeszcze (3)ile doliczyć folii na zagięcie i ile zaginać, (4) czy da się wyrównać nieco chudziak, bo miejscami są wybrzuszenia i (5) jak cienka może być wylewka, bo mam w projekcie 5+5 i na styropianie nie mogę oszczędzać, a za wysoko nie poleję, bo się drzwi zaleją (zwłaszcza balkonowe - te wg wylewkarza są za nisko, wg drzwiarza ok - 12 cm do skrzydła ) Wylewki we wtorek, ma być na plusie, oby. Acha! I czy ma ktoś pomysł, jak zabezpieczyć otwór na bramę garażowa, której nie ma, a która będzie wielka (szer. prawie 5 m)? Ja również chętnie poznam odpowiedź na te pytania, bo po przeczytaniu wielu wątków mam jeszcze więszy mętlik w głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.01.2008 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Acha! I czy ma ktoś pomysł, jak zabezpieczyć otwór na bramę garażowa, której nie ma, a która będzie wielka (szer. prawie 5 m)? Ja zrobiłem prowizoryczne wrota garażowe z cieńkiej płyty OSB: http://www.fr13.republika.pl/budowa/Budowa14.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jedrek-Jedrek 07.01.2008 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 A u mnie dyletacja na szczęście jest dobrze zrobiona, bo robiłam ją sama. Praca dla idioty, a jaka przyjemność, że coś zrobiło się samej! Przy okazji polecam forumowego EIMUNDA, a raczej jego ekipę... Chłopaki zrobili 250 m2 wylewki w jeden dzień! Zaczęli o 7 rano, pozbierali się o o 15.30. Nie mają wprawdzie tego helikoptera tylko zacierają ręcznie, jednak wylewki są zrobione dobrze. Polecam! Polecam! Polecam! I jeszcze raz dziękuję! poprosimy namiary moze być na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kafelka 25.02.2008 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 A jak długo trzeba czekać z następnym etapem prac (czytaj: tynki) po zrobieniu wylewek przy obecnych temperaturach +10 do 15 oC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadolek 25.02.2008 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 A jak długo trzeba czekać z następnym etapem prac (czytaj: tynki) po zrobieniu wylewek przy obecnych temperaturach +10 do 15 oC? Najlepsza jest kolejnosc : - Tynki - Wylewki Po wylewkach zaleznie od warunkow nalezy poczekac z glazura - od ok tygodnia do parkietu gdzie okres dochodzi nawet do 3 miesiecy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kafelka 26.02.2008 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Wystarczy tylko tydzień? Boję się, że beton będzie jeszcze mokry i tynkarze rusztowaniami np. uszkodzą mi wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadolek 26.02.2008 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Wystarczy tylko tydzień? Boję się, że beton będzie jeszcze mokry i tynkarze rusztowaniami np. uszkodzą mi wylewki To jest jeden z powodow, dla ktorego tynki wykonuje sie przed wylewkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kafelka 26.02.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 No dobra, rozumiem Twoją argumentację, jednak wylewki mam już wykonane, a tynków jeszcze nie, kolejności już nie zmienię. Ponawiam więc pytanie, jak długo bezpiecznie jest odczekać przy takich temperaturach jakie mamy obecnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadolek 26.02.2008 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 No dobra, rozumiem Twoją argumentację, jednak wylewki mam już wykonane, a tynków jeszcze nie, kolejności już nie zmienię. Ponawiam więc pytanie, jak długo bezpiecznie jest odczekać przy takich temperaturach jakie mamy obecnie? Rusztowaniem wylewki moga tynkarze uszkodzic nawet po calkowitym wyschnieciu wylewki! Bym proponowal sie teraz jedynie dogadac z tynkarzami azeby podkladali cos pod nogi rusztowan, zasuneli folie na calosci, bo nie dodrapia zaschnietej zaprawy. A poczekac ok 28 dni. Mrozu nie ma.. narazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa003 26.02.2008 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Juz po tygodniu mozna klasc glazure? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thinking 26.02.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Witam, pociągnę temat wylewek. Nurtuje mnie pytanie: co z kominkiem? Planuję położyć 15 cm styropianu na chudziak i na to ogrzewanie podłogowe. Kominek jest ciężki... czy styropian nie ugnie mi się pod jego ciężarem to będzie oczywięcie twardy styropian - podłogowy ale zawsze... A może dać mniej styro. a więcej wylewki? Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluszczowcy 27.02.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Ja słyszałam, że pod samym kominkiem nie kładzie się steropianu. U siebie położyłam cienką warstwę 5 cm, gdyż przed wylewką mój kominek już stał na swoim metalowym stelażu bezpośrednio na chudziaku, a styropian ułożyłam pomiędzy stelażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kafelka 27.02.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 U mnie było podobnie, 10 cm styropianu, na to wylewka, jednak w miejscu gdzie będzie stał kominek zamiast styropianu podłogowego daliśmy 5 cm styroduru i oczywiście grubszą warstwę wylewki. Nurtuje mnie jednak inne miejsce, o którym niestety nie wiedziałam , a teraz mnie to martwi , a mianowicie miejsce oparcia schodów drewnianych. Czy również należało to miejsce potraktować jakoś szczególnie, czy nie zawracać sobie tym głowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 03.06.2008 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 A ja mam pytanie odnośnie piasku do wylewek. Mój wykonawca chce wiślany, sortowany, więc chciałbym wiedzieć po czym go poznać jak już przywiozą a wylewkarza nie będzie - czy nie wciskają mi zwykłego piasku w cenie "wylewkowego". No i cement - lepszy I czy II, czy to w ogóle ma znaczenie oprócz ceny? Wielka więc prośba do znawców "kruchego" tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 04.06.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Nie doczekałem się porady, więc wziąłem jaki przywieźli, jeszcze mokry - Kamaza za 350 zł (chcieli 400 zł, ale trochę "wypłynęło" podczas transportu). Może wystarczy na 137 m2 wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 22.07.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Czytałam wcześniej że do zbrojenia wylewek stosuje się kratki zbrojeniowe. Facet od wylewek powiedział mi dziś, że radzi dać jakieś włókna czy włókninę Słyszał ktos o tym co to jest i czy tak się robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadolek 22.07.2008 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Czytałam wcześniej że do zbrojenia wylewek stosuje się kratki zbrojeniowe. Facet od wylewek powiedział mi dziś, że radzi dać jakieś włókna czy włókninę Słyszał ktos o tym co to jest i czy tak się robi? Sa to wlokna polipropylenowe, zbrojenie rozproszone. Ja tez doradzalbym stosowanie wlokien w zamian za siatki zbrojeniowe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts