Iskierniczek 15.10.2013 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Witam! Na działce postawiłem murowany budynek gospodarczy, oddalony o ok.30-40 m od drewnianej altany z przyłączem elektrycznym (w altanie znajduje się licznik energii elektrycznej, 3 zabezpieczenia 16A - wyprowadzone do gniazda 3 fazowego na ścianę zewnętrzną altany 4x2,5mm^2, 3 zabezpieczenia 10A do instalacji wewnętrznej altany, 2 gniazdka elektryczne + oświetlenie wewnątrz altany wszystko 1,5mm^2). No i teraz moje pytanie, jak podłączyć budynek gospodarczy do istniejącej instalacji elektrycznej w altanie oddalonej o ok. 30-40m?? W które miejsce w instalacji powinienem się wpiąć, jakim kablem itd. W budynku gospodarczym przewiduję, bojler elektryczny 80l, przenośną kuchenkę elektryczną z dwiema płytami grzewczymi, małą lodówkę, oświetlenie, czajnik bezprzewodowy, radio i w sezonie letnim elektronarzędzia + kosiarkę. Zapewnienie mocy ze strony Tauron Dystrybucja to 20kW, w taryfie G11, przyłącze zostało wykonane ok. 20lat temuDo tej pory roczne zużycie wahało się w okolicach 10-15kWh. Licznik od strony zasilania jest zaplombowany, wiec nie mam możliwości sprawdzenia przekroju żył samego przyłącza. Podobno zabezpieczenie przedlicznikowe to 3x 25A (zaplombowane) w metalowaj obudowie. Z licznika wyprowadzone są bezpośrednio przewody 2,5mm^2 do zabezpieczeń - 1x S193 16A B, 3x S191 10A B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts