Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak przykleić styropian do fundamentu- pomóżcie

Recommended Posts

Jak w temacie:izolację pionową przeciwwilgotnościową na fundamencie (bloczki betonowe)będę miał wykonaną dysperbitem. Na to chciałbym położyć 5 cm FS 20 i osłonić to folią kubełkową. Wykonawca twierdzi że nie da się przykleić styropianu do ściany po pokryciu dysperbitem, podobnie wytwórca dysperbitu, sugerujący własną masę bitumiczną przeznaczoną do klejenia. Pod ziemią nie ma problemu- będzie obsypka przytrzymująca styropian i folię - ale jak przymocować styropian na cokole? Czy można kleić styropian na dysperbit na przykład za pomocą placków z lepiku na ciepło( nie rozpuszcza styropianu, ale mój wykonawca ma wątpliwości), czy też trzeba kupować specjalną masę klejącą.

I jeszcze jedno- czym zabezpieczyć najlepiej styropian nad ziemią (jaką zaprawą na siatkę?)aby można było pożniej przykleić na to licówkę na cokole.

pomóżcie!

Na dysperbit styropian można normalnie przykleić. To nieprawda , że zaprawa klejowa do styropianu nie chce się wiązać z dysperbitem. Inny sposób to przyklejenie styropianu Abizolem dm tixo ( nie rozpuszcza styropianu).

Ja mam fundamenty 2x zaimpregnowane dysperbitem, na to przyklejony styropian 8 cm na klej do styropianu, na to zatopiona siatka zbrojąca również zaimpregnowana dysperbitem i przyklejone płytki elewacyjne ceramiczne. Nie zauważyłem żeby styropian albo płytki chciały się odklejać.

pzdr

pete, jakim klejem przykleiłeś płytki ceramiczne do dysperbitu?

Ja mam cokół wydesperbitowany na gładko i nie wiem co z tym teraz zrobić.

Płytki przyklejałem Optiroc Easy Fix i trzymają się bez zarzutu. Ale pewnie są lepsze, trzeba by pogrzebać w ofercach np. Sopro, Ceresit-Thomsit itp.

pzdr

pete, jakim klejem przykleiłeś płytki ceramiczne do dysperbitu?

Ja mam cokół wydesperbitowany na gładko i nie wiem co z tym teraz zrobić.

Płytki przyklejałem Optiroc Easy Fix i trzymają się bez zarzutu. Ale pewnie są lepsze, trzeba by pogrzebać w ofercach np. Sopro, Ceresit-Thomsit itp.

pzdr

Czy tę gładką powierzchnię dysperbitu trzeba najpierw "zchropowacić"?

W moim przypadku na pomalowaną ścianę styropian z konieczności był klejony najtańszym klejem do docipleń: Monolit i dla wszelkiego porządku zakołkowany dodatkowo.

Cokół wykończę w przszłości płytką albo tynkiem ze zmielnego kamienia naturalnego i na styropian naciągnę warstwę kleju potem siatka i klejem ponownie wyrównam. teraz dla ochrony mam zwykłą czarną folię budowlaną.

polecam :wink: