galeonik 10.05.2004 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Jak w temacie:izolację pionową przeciwwilgotnościową na fundamencie (bloczki betonowe)będę miał wykonaną dysperbitem. Na to chciałbym położyć 5 cm FS 20 i osłonić to folią kubełkową. Wykonawca twierdzi że nie da się przykleić styropianu do ściany po pokryciu dysperbitem, podobnie wytwórca dysperbitu, sugerujący własną masę bitumiczną przeznaczoną do klejenia. Pod ziemią nie ma problemu- będzie obsypka przytrzymująca styropian i folię - ale jak przymocować styropian na cokole? Czy można kleić styropian na dysperbit na przykład za pomocą placków z lepiku na ciepło( nie rozpuszcza styropianu, ale mój wykonawca ma wątpliwości), czy też trzeba kupować specjalną masę klejącą.I jeszcze jedno- czym zabezpieczyć najlepiej styropian nad ziemią (jaką zaprawą na siatkę?)aby można było pożniej przykleić na to licówkę na cokole.pomóżcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete 10.05.2004 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Na dysperbit styropian można normalnie przykleić. To nieprawda , że zaprawa klejowa do styropianu nie chce się wiązać z dysperbitem. Inny sposób to przyklejenie styropianu Abizolem dm tixo ( nie rozpuszcza styropianu).Ja mam fundamenty 2x zaimpregnowane dysperbitem, na to przyklejony styropian 8 cm na klej do styropianu, na to zatopiona siatka zbrojąca również zaimpregnowana dysperbitem i przyklejone płytki elewacyjne ceramiczne. Nie zauważyłem żeby styropian albo płytki chciały się odklejać.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 10.05.2004 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 petena styropian dałeś jedną warstwe dysperbitu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 10.05.2004 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Ja bez problemu przykleiłem do dysperbitu zwykłym klejem do styropianu, dla pewności ponad poziomem terenu przykołkowałem. Trzyma się 2 lata wzorowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete 10.05.2004 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 pete na styropian dałeś jedną warstwe dysperbitu? Też 2x. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damis 10.05.2004 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Kleiłem IZOPLASTEM KL (masa kauczukowo- coś tam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LUK74 10.05.2004 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 pingo i peteczy mówiąc o zwykłym kleju do styropianu macie na myśli kleje (zaprawy klejace) stosowane w systemach dociepleń ze styropianem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete 11.05.2004 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 pingo i pete czy mówiąc o zwykłym kleju do styropianu macie na myśli kleje (zaprawy klejace) stosowane w systemach dociepleń ze styropianem? Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 11.05.2004 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 pete, jakim klejem przykleiłeś płytki ceramiczne do dysperbitu? Ja mam cokół wydesperbitowany na gładko i nie wiem co z tym teraz zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete 11.05.2004 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 pete, jakim klejem przykleiłeś płytki ceramiczne do dysperbitu? Ja mam cokół wydesperbitowany na gładko i nie wiem co z tym teraz zrobić. Płytki przyklejałem Optiroc Easy Fix i trzymają się bez zarzutu. Ale pewnie są lepsze, trzeba by pogrzebać w ofercach np. Sopro, Ceresit-Thomsit itp. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras74 11.05.2004 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 A jakiej używacie siatki na styropian metalowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 11.05.2004 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 pete, jakim klejem przykleiłeś płytki ceramiczne do dysperbitu? Ja mam cokół wydesperbitowany na gładko i nie wiem co z tym teraz zrobić. Płytki przyklejałem Optiroc Easy Fix i trzymają się bez zarzutu. Ale pewnie są lepsze, trzeba by pogrzebać w ofercach np. Sopro, Ceresit-Thomsit itp. pzdr Czy tę gładką powierzchnię dysperbitu trzeba najpierw "zchropowacić"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 11.05.2004 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 W moim przypadku na pomalowaną ścianę styropian z konieczności był klejony najtańszym klejem do docipleń: Monolit i dla wszelkiego porządku zakołkowany dodatkowo. Cokół wykończę w przszłości płytką albo tynkiem ze zmielnego kamienia naturalnego i na styropian naciągnę warstwę kleju potem siatka i klejem ponownie wyrównam. teraz dla ochrony mam zwykłą czarną folię budowlaną. polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts