GoksaP 15.10.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Cześć! Powiedzcie mi, czy mam szansę na podniesienie swojej działki do poziomu drogi (obrazek na dole). Droga jest na 331.75. Obszar zielony, to ten, który chciałbym podnieść do poziomu drogi (w "najgorszym" miejscu jest to prawie 2.5m). Następnie chciałbym zrobić swego rodzaju półkę - zejść jakieś 1m z obszarem zaznaczonym na niebiesko i zrobić go w spadku. Czyli na obszarze niebieskim pochylenie (południowo-zachodnie, ok. 8.5%) byłoby zachowane, ale rzędna terenu poszłaby do góry z jakiś 1m. Teren zielony chciałbym utrzymać na poziomie drogi, więc tutaj spadek byłby "zaburzony". Czy mam szansę w starciu z urzędami? Murki oporowe czy drenaż działki mam zamiar zrobić - właściciele sąsiednich posesji są mili, ale sprzedają działki i Bóg wie kto mi przypadnie później Z góry dzięki! http://s12.postimg.org/8614manq1/spadek.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 15.10.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Pytanie jest ciekawe. Miałbym na to alternatywny pomysł. Podnoszenie się o 2,5 m to sporo.Powstrzymam się jednak od odpowiedzi. Proponuję poczytać w mojej stopce jak Forum Muratora traktuje ekspertów. PozdrawiamIgor Blechert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GoksaP 17.10.2013 05:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Wysłałem Ci PW. Może ktoś inny jeszcze zarzuci jakąś poradą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GoksaP 05.11.2013 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Up ^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielonysmok 18.11.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Na pierwszy rzut oka wygląda ok, ale i tak musisz mieć projekt budowlany i zezwolenie, bo to niwelacja w ramach prac budowlanych (na funkcje rolne nie trzeba). Ale mimo wszystko radzę uważać z taką ilością ziemi. Na mojej ulicy podczas jednej z budów wykonawca zrobił podobną skarpę i tak przeleżała całą zimę. Nachylenie było w granicach 15% więc niezbyt duże. W następnym roku po dwutygodniowych deszczach skarpa się osunęła na drogę. Zrobiła się straszna afera a nadzór budowlany wydał ekspertyzę o istnieniu "aktywnego osuwiska" na działce i co się z tym wiąże, zakaz budowy i odbudowy obiektów budowlanych w granicach działki! A wszystko przez źle zaprojektowaną skarpę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts