Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płyta indukcyjna 7kw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiem że to trochę mało ale nie ma możliwości doprowadzać nowy kabel jest tak i tak musi zostać.

Więc po co pytasz skoro wiesz, że jest źle i nic nie chcesz zrobić aby było dobrze?

Dla mnie durnota pseudo eksperta w pełnej krasie.

A na poprawnym wykonaniu stoją na przeszkodzie pewnie marmury, parkiety i inne znamiona "bogactwa" a może tylko zwykłe lenistwo.

Więc abyś wiedział, że to co co chcesz wykonać jest zwykłym partactwem i niczym więcej w efekcie którego owa kuchenka stanie się eksponatem do oglądania.

Aż tak źle to wygląda? masz jakieś konkretne podstawy by tak sądzić ?? wiele się mówi o tym że w gniazda wkłada się kabel 2,5mm ale 1,5mm też starczy prawda czy nie?czy jest to niezgodne z przepisami? mam całą instalacje na 1,5mm i chcesz powiedzieć że jest do du..y?? proszę podaj konkrety które zdyskwalifikują tą płytę pod ten kabel.

pytam czy da rade połączenie trójfazowe tej płyty na tym kablu a nie czy jest przewymiarowane.

pozdrawiam

Edytowane przez nicolas1

No i jeszcze podaj gdzie kupił kabel 5x0,75?? chyba fantazjujesz.

Może chodziło mu o 5x1. TO już bardziej prawdopodobne chyba że każda żyłą żyłę osobno dawał a może pościł linkę zamiast drutu.

Aż tak źle to wygląda? masz jakieś konkretne podstawy by tak sądzić ?? wiele się mówi o tym że w gniazda wkłada się kabel 2,5mm ale 1,5mm też starczy prawda czy nie?czy jest to niezgodne z przepisami? mam całą instalacje na 1,5mm i chcesz powiedzieć że jest do du..y?? proszę podaj konkrety które zdyskwalifikują tą płytę pod ten kabel.

pytam czy da rade połączenie trójfazowe tej płyty na tym kablu a nie czy jest przewymiarowane.

pozdrawiam

Może być i ten 1,5mm2, ale żeby było dobrane właściwe zabezpieczenie do tego przekroju.

Ludzie, dlaczego chłopu nie pomożecie i napiszecie np. norma taka i owaka wymaga instalacji takich parametrów, takiego zabezpieczenia etc. ? A nie - czołgacie go, że się zapytał - chyba dobrze, że chce się czegoś dowiedzieć ?

A już dedukowanie dlaczego jest tak a nie inaczej to gruba przesada...

Zwracam się z prośbą do branżystów o racjonalną wypowiedź w temacie - sam się chętnie czegoś dowiem...

Jeśli autor pytając już na wstępie wyjaśnia, że:

Wiem że to trochę mało ale nie ma możliwości doprowadzać nowy kabel jest tak i tak musi zostać.

więc jasno widać kolego q-bis iż interesuje go tylko odpowiedź potwierdzająca jego pomysł.

W tym przypadku żadne normy nie pomogą gdyż on i tak wie lepiej.

Pomóc może tylko jego samodzielne zrozumienie gdzie tkwi błąd i jakie skutki za sobą niesie.

Aby tak się stało autor wątku musi odpowiedzieć na pojawiające się pytania.

A na tym forum znajomość standardów niestety nie jest dobrze widziana przez niektórych jego użytkowników.

Trochę cierpliwości a pewnie za chwilę się o tym przekonasz.

Edytowane przez kkas12

pisząc "wiem że trochę mało" sugerowałem się czytając inne wypowiedzi na podobny temat gdzie nie uzyskałem informacji które wyjaśniały by czy mogę podłączyć czy nie taką płytę,jedni mówią że 1,5mm kabel wystarczy inni że norma to 2,5mm więc dla tego pytam ale dalej nic nie wiem tylko tyle że to norma a 1,5mm nie przynajmniej w dzisiejszych standardach.

No może teraz już wiem że mam do du..py instalacje po twoim wpisie kkas12 bo na 1,5mm. a co do marmurów to się ich nie dorobiłem jeszcze.

Dziwi mnie tylko jedno miałem akurat odbiór domu z PINB gdzie panowie nie byli za uprzejmi i do instalacji nie mieli żadnych uwag,pozwolenie na użytkowanie od nich otrzymałem.

zabezpieczenia mam 16A każde pomieszczenie na osobnym zabezpieczeniu gniazdka w pokojach po 4 do 6 szt. światło na osobnych zabezpieczeniach 16A.

Można by było dać 13A wszędzie ale też nie wiem czy tak musi być bo są rożne wywody na ten temat jedni że nawet 10A inni że 16A jest też ok. bo kabel miedziany bez problemu zniesie więcej znacznie więcej przy krótkotrwałym obciążeniu,przy długotrwałym ułożony bezpośrednio pod tynkiem można obciążyć 19A.

Dodam że nie mam ogrzewania elektrycznego itp.

Skoro za mały ten przekrój to poszukam może płyty 6,5kw ale czy taka będzie ok?

choć z drugiej strony przewód 1,5mm z zabezpieczeniem 13A jest ok. to 3 fazy x 13A daje nam ok. 9000W więc podłączając płytę 7000W kabel jest ok. czy tak czy to partactwo jak tu usłyszałem?

Edytowane przez nicolas1

Zajrzyj do instrukcji płyty. Tam masz informacje o wymaganiach instalacji i wymaganych zabezpieczeniach.

A co do całej Twojej instalacji, to wymogi się zmieniają, coś co przed laty było standardem, dziś w nowych instalacjach bywa niedopuszczalne.

co nie oznacza nie dobre złe i zpartaczone itp.:-)

Tak kolego masz wykonane wszystko ok.

Chylę czoła przed "znajomością" tematu.

W.L.Z. też ma kolega wykonaną w oszczędnościowy sposób przewodem o przekroju 2,5mm2?

Wszak jak się "dobrze" policzy to zawsze musi wyjść wynik zadowalający, a to co zawarte w PN-IEC 60364-5-523 to bzdury.

Ty wiesz lepiej.

Niestety życie zweryfikuje prędzej czy później Twój oszczędnościowy punkt widzenia i wtedy okaże się, że tanio znaczy jednak drożej niż normalnie.

Można by było dać 13A wszędzie ale też nie wiem czy tak musi być bo są rożne wywody na ten temat jedni że nawet 10A inni że 16A jest też ok. bo kabel miedziany bez problemu zniesie więcej znacznie więcej przy krótkotrwałym obciążeniu,przy długotrwałym ułożony bezpośrednio pod tynkiem można obciążyć 19A.

Jeżeli masz 1.5mm2 to max zabezpieczenie to 13A!!!

choć z drugiej strony przewód 1,5mm z zabezpieczeniem 13A jest ok. to 3 fazy x 13A daje nam ok. 9000W więc podłączając płytę 7000W kabel jest ok. czy tak czy to partactwo jak tu usłyszałem?

Płyta jest zasilana z dwóch faz, zatem w najlepszym przypadku dysponujesz sześcioma kilowatami, a w realnym (zabezpieczenia 13A trochę trudno kupić) zaledwie 4,5kW. Przewód 1,5mm2 jest po prostu za cienki, nie przeskoczysz tego inaczej, niż ryzykując. Bo oczywiście możesz puścić przez ten przewód większy prąd i liczyć na to, że na pewno będzie dobrze. I pewnie przez jakiś czas będzie, póki się nie okaże, że po paru latach, np. w wigilię, po dłuuugim gotowaniu, nie tylko choinka się zaświeci...

J.

dzięki za info.

w takim razie podłączam płytę 6400w bo mniejszej raczej nie dostane.

dom taki już zakupiłem i jest wykończony więc kucie ściany nie wchodzi w grę.

Co do reszty to zamiast tych wyłączników nad prądowych 16A dam 13A legranda bo widzę mają takie,zabezpieczenie 10A wiem że to norma na kabel 1,5mm ale to tak naprawdę trochę "za bezpiecznie" 13A wydaje mi się że nie narobią bałaganu i będzie ok. bo nie planuje w każdym pokoju mieć 55" LCD i system hifi.a farelek raczej nie będę włączać bo mam kominek i gaz.

jeszcze raz dzięki

ps.czy tą 3 fazę mogę wykorzystać do podłączenia zmywarki o mocy 2000w pod ten przewód 3 fazowy?

Edytowane przez nicolas1

nicolas1 - dostałeś informacje. Co z tą wiedzą zrobisz Twoja sprawa. Ale robiąc coś na skróty ryzykujesz życie lub zdrowie swoje i swojej rodziny.

Jeśli nie wymienisz tego przewodu teraz to później już nigdy... znasz prawo Murphego ?

kkas12 - przyznaję Ci rację. Ale trzeba próbować...