Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płyta indukcyjna 7kw

Recommended Posts

nicolas1 - dostałeś informacje. Co z tą wiedzą zrobisz Twoja sprawa. Ale robiąc coś na skróty ryzykujesz życie lub zdrowie swoje i swojej rodziny.

Jeśli nie wymienisz tego przewodu teraz to później już nigdy... znasz prawo Murphego ?

kkas12 - przyznaję Ci rację. Ale trzeba próbować...

Ten przewód do kuchenki bedzie permanentnie przegrzany, jego izolacja skruszeje i odpadnie w szybkim tempie... Kiedy? Ano, pewnie w jakąś Wigilię...

Teraz pytanie. Co się wtedy stanie? Czy tylko kuchenka przestanie grzać?

A może zaświeci nie tylko choinka?

Niestety, tego nikt nie wie, nawet "elektryk", który kładł ten przewód.

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja powiem tak:

99% płyt indukcyjnych zasilana jest z 2 faz(nie międzyfazowo tylko 2x230V). Mojego Bosha można połączyć 2 fazy i podpiąć pod zasilanie jednofazowe (tzw "światło"). Jechałem tak przez kilka miesięcy na prądzie budowlanym z zabepieczeniem 16A. Ani razu mi to nie wywaliło.Teraz mam rozbite na 2 fazy z zabezpieczeniami 20A i też jeszcze się nic nie wydarzyło. Teraz pytanie dlaczego w pierwszym przypadku było ok? Ano dlatego, że te 7000W mocy maksymalnej kuchenki to jest jak wszystkie 4 palniki załączysz na maksa. Sami sobie odpowiedzcie jak często ma takie coś miejsce w kuchni. U mnie się jeszcze nie zdarzyło. Na początku obiad jedziesz na "mocnym ogniu" a potem i tak skręcasz na mniej.

Poza tym na w razie "W" przynajmniej moja ma możliwość programowalnego ogranicznika mocy maksymalnej. Podejrzewam, że w innych także coś takiego się znajdzie.

Jechałem tak przez kilka miesięcy na prądzie budowlanym z zabepieczeniem 16A. Ani razu mi to nie wywaliło.

Chyba nie przeczytałeś postu powyżej. To będzie chodziło! Jakiś czas...

Problem polega własnie na tym, że degradacja izolacji następuje w sposób przyspieszony i zupełnie niekontrolowany. "Jadąc" na prądzie budowlanym grzejesz wodę na kawę, ale co ważniejsze, przeważnie widzisz przewody zasilające! I wiesz, że to tylko jakiś okres. Natomiast użytkując instalację w obecnym stanie, niczego nie zauważysz dopóki nie bedzie za późno.

A prawo Murphy'ego znasz? Jeśli coś może się zepsuć, to zepsuje się na pewno w chwili najbardziej dla nas niekorzystnej.

Oryginalna instrukcja płyty indukcyjnej Amica http://partner.amica.com.pl/pliki/instrukcje/IOAA-253.pdf

Strona 16 Przyłączenie płyty PB*5VI50*F*

Punkt 3, dla instalacji 3N

Zalecany rodzaj przewodu instalacyjnego - OWY 5x1,5 mm2

Punkt 2, dla instalacji 2N

Zalecany rodzaj przewodu instalacyjnego - OWY 4x2,5 mm2

Ten przewód do kuchenki będzie permanentnie przegrzany, jego izolacja skruszeje i odpadnie w szybkim tempie... Kiedy? Ano, pewnie w jakąś Wigilię...

ok. powiedz mi dlaczego on będzie przegrzany??

obciążalność bezpieczna DŁUGOTRWAŁA przewodu 1,5mm to 14,5A co daje nam ok.3300w czyli 2 fazy da nam 6600w podłączając indukcje o mocy MAX 6400W gdzie popełniam błąd ?? przy odpowiednim dopuszczalnym zabezpieczeniu 13A uzyskam ok. 6000w a potem zadziała zabezpieczenie np. w święta przy użytkowaniu 4 palników na pełnej mocy,i co w tym złego?

Przecież obciążenie prądem 14,5A kabla 1,5mm nie jest jego maksymalnym obciążeniem tylko bezpieczną normą a norma to nie max tylko zaniżona do bezpiecznego użytkowania przewodu tak czy nie? i z pewnością nie zacznie się topić i palić przy obciążeniu 14,5A w to nie uwierzę i pewnie nie nawet przy 16A. ale ok. norma to norma.

do tego dochodzi to że żona korzysta max z 3 palników na raz a większości z 1 lub 2.

http://bezel.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=102:wyznaczanie-przekroju-przewodow&catid=39:instalacje-elektryczne&Itemid=105

i jeszcze z innego forum:

Dla przewodów o o przekroju 1,5mm2 i typowej temperaturze otoczenia 30 stopni C

Sposób ułożenia A1 - Iz =14,5A

Sposób ułożenia A2 - Iz =14A

Sposób ułożenia B1 - Iz =17,5A

Sposób ułożenia B2 - Iz =16,5A

Sposób ułożenia C - Iz =19,5A

Sposób ułożenia D - Iz =22A

Edytowane przez nicolas1

przecież obciążalność 14,5A kabla 1,5mm nie jest jego maksymalnym obciążeniem tylko normą a norma to nie max tylko zaniżona do bezpiecznego użytkowania przewodu i z pewnością nie zacznie się topić i palić przy obciążeniu 14,5A w to nie uwierzę.

Po to są metody doboru przekroju przewodów aby było bezpiecznie. O tym, że norma to nie max tylko zaniżona do... to może powiedzieć wykształcony i mądry elektryk, jeśli faktycznie tak jest, a nie osoba, z wypowiedzi której wynika, że nawet nie ogarnęła podstawowych zasad elektryki.

Podłączenie płyty indukcyjnej musi zostać wykonane/zaakceptowane przez elektryka. Poczytaj sobie w instrukcji. A wiarę zostaw dla religii.

Po to są metody doboru przekroju przewodów aby było bezpiecznie. O tym, że norma to nie max tylko zaniżona do... to może powiedzieć wykształcony i mądry elektryk, jeśli faktycznie tak jest, a nie osoba, z wypowiedzi której wynika, że nawet nie ogarnęła podstawowych zasad elektryki.

Podłączenie płyty indukcyjnej musi zostać wykonane/zaakceptowane przez elektryka. Poczytaj sobie w instrukcji. A wiarę zostaw dla religii.

nie rozumiem co "mądrego" wniosłeś w swojej wypowiedzi do mojej??

Edytowane przez nicolas1

Nie wniósł nic. W pierwszym akapicie przyznał ci rację.

Drugi to kompletne bzdury. Co ma akceptacja elektryka? Instalacja ma być wykonana zgodnie z normami. Jeżeli znamy zapotrzebowanie kuchenki elektrycznej, wiemy jaki popłynie prąd, znamy obciążalność przewodów i normy to albo będą dobre przewody albo złe. A nie jak się panu Władkowi wydaje.

Nicolas1, chyba wyczerpałeś zasoby tego forum w kwestii możliwej do uzyskania informacji.

Podłączysz do tego co masz - będzie działało. Na parę(dziesiąt)tysięcy tego typu podłączeń i miliony godzin pracy raz dochodzi do uszkodzenia instalacji i pożaru. Nowsze normy nie dopuszczają takiego rozwiązania, bo mają większy "margines".

Teraz Twoja decyzja, co zrobisz z tą wiedzą, instrukcją, ostrzeżeniami i przytakiwaniami.

Nie kolego autor wątku nic nie wyczerpał on po prostu nie akceptuje tego co mu się tłumaczy.

Na siłę chce udowodnić, że ma rację a nie normy.

Ale to jego cyrk i małpy też.

Tylko w tym czasie jaki zmarnował w oczekiwaniu na oklaski dawno by ten przewód wymienił, zatynkował bruzdę i zamalował tak, że dziś by śladu nie było.

Ciekawi mnie tylko czy da nam znać gdy prawdziwa fizyka zweryfikuje jego hurra-optymistyczny sposób "myślenia"?

Nie kolego autor wątku nic nie wyczerpał on po prostu nie akceptuje tego co mu się tłumaczy.

Na siłę chce udowodnić, że ma rację a nie normy.

Ale to jego cyrk i małpy też.

człowieku czy ty tak zawsze??

pokaz mi te normy.

cały czas piszę że kabel 1,5mm według normy POLSKIEJ i NIEMIECKIEJ i jakiej tam jeszcze chcesz jest bezpieczny pod obciążeniem długotrwałym do 14,5A bezpieczny czy ty rozumiesz co to znaczy?? że bez problemu daje się zabezpieczenie 13A i jest ok. czyli jak już ci tu mówiłem na jednej fazie mam 3000w x2 mam 6000w CAŁKOWICIE BEZPIECZNEGO POŁĄCZENIA PŁYTY INDUKCYJNEJ gdyby ona miała 6kw bo kabel x2 wytrzyma 6600w ale zabezpieczenie już nie.

więc proszę wytłumacz mi co ma mi się palić kopcić i co inne.

płytę daje 6400 bo innej nie ma mniejszej.

czy ty jesteś z tych co dzisiaj wszystko przewartościowują grzejniki bo tak lepiej,kocioł bo tak lepiej,kominek bo tak lepiej,styropian najlepiej 50cm bo tak lepiej, itp.

ja pytałem czy coś się stanie i czy jest bezpieczne przy takim podłączeniu a nie czy jest to prawidłowe według dzisiejszych norm! dom jest z 2003 roku a ty mi tu wywody prawisz,za 5 lat normy się zmienią i teraz to co masz w domu będzie już nie w tych normach i co i wywalisz wszystko bo tak trzeba??

normy się zmieniają np. ocieplenie domu kiedyś dopuszczalne 0,75 dzisiaj 0.3 ale czy te 0.75 jest nie prawidłowe dzisiaj czy grozi życiu że trzeba je wymienić??

w 2020 już domu "normalnego" nie postawisz tylko energooszczędny i nazwiesz to normą bo tak trzeba i wszystko inne jest do bani?

to tyle dowiedziałem się z tematu że trzeba mocno przewartościowywać dzisiejsze normy bo mało kto w nie wierzy :-)

Więc jak dowiem się konkretnie TAK czy NIE czy mogę tą płytę 6400w podłączyć pod przewód 5x1,5mm z zabezpieczeniem 13A na fazę licząc się z tym że przy włączonych 4 palnikach na full raz w roku może bezpiecznik wywalić,ale bez wywodów proszę.

jak jest tu elektryk to powinien to wiedzieć bez dzisiejszych norm.

pozdrawiam wszystkich

Edytowane przez nicolas1

Tak, ja zawsze usiłuję zmusić "eksperta" do przejrzenia na oczy.

Ale słuchaj kolego.

Na siłę wymuszasz zadowalającą Ciebie informacje potwierdzającą Twój laicki punkt widzenia.

Życzę Ci więc powodzenia w jak najdłuższym użytkowaniu partactwa jakie chcesz usankcjonować bo Ty przecież i tak wiesz lepiej.

I nie pisz o normach, bo po pierwsze ich nie znasz, a po drugie kompletnie ich nie rozumiesz o czym świadczy wybieranie wyrwanych z kontekstu Ciebie tylko satysfakcjonujących fragmentów.

Ale i tak plus dla Ciebie, że już piszesz o zabezpieczeniu 13A.

I tu życie (czyt: fizyka) szybko sprowadzi Cię na ziemię.

Nie ma w nic złego w zabezpieczaniu wartością 13A obwodu wykonanego przewodem o przekroju 1,5mm2 gdyż jest to jak najbardziej prawidłowe rozwiązanie.

Tylko po co montować w takim obwodzie, zabezpieczonym takim wyłącznikiem nadmiarowym gniazdo o prądzie znamionowym 16A?

(kup samochód ciężarowy by jeździć nim z żoną w niedzielę do kościoła)

Gołym okiem widać, że taka instalacja jest instalacją niefunkcjonalną.

Dokładnie taką instalację masz u siebie.

Jeśli sprawę obwodów gniazdowych można w jakiś sposób próbować "rozwiązać" to kwestii kuchenki już rozwiązać się nie da inaczej jak przez ograniczenie w korzystaniu z poszczególnych pól grzewczych.

Więc po co Ci cztery pola?

Dla szpanu?

A może kuchenka z jednym lub dwoma płytami będzie rozsądniej wykorzystana?

Co i tak nie zmienia faktu, że ten odbiornik należy zasilić przewodem o przekroju 2,5mm2 a nawet 4mm2.

Edytowane przez kkas12

Tylko po co montować w takim obwodzie, zabezpieczonym takim wyłącznikiem nadmiarowym gniazdo o prądzie znamionowym 16A?

ok to tak jak by powiedzieć że przewód 2,5mm jest znacznie na wyrost na gniazdo które ma dopuszczalną obciążalność 16A i ono jest słabym ogniwem.

pewnie przy kablu 2,5mm zyskał bym 3A obciążalność więcej ale po co?

mam kilka obwodów na gniazda i z tego co widzę 2 pokoje dzieciaków zostaną wyposażone w tv o mocy góra 80W do tego konsola od czasu do czasu ok.100w i laptop ok. 65w i ładowarki do telefonów. salon tv 120w+od czasu do czasu hifi 150w+ dekoder tv.+ramka na zdjęcia i coś tam jeszcze z małej elektroniki jak laptop:-)

sypialnia tv ok. 80w + radio z budzikiem :-),łazienka na osobnym obwodzie gdzie nie będzie pralki itp. tylko od czasu do czasu suszarka i maszynka do golenia.

korytarz osobny obwód więc tam tylko odkurzacz od czasu do czasu.

więc jakoś nie widzę potrzeby modernizacji instalacji z 1,5mm na 2,5mm przy takim użytkowaniu.

no jeszcze dojdzie żelazko od czasu do czasu.

a w kotłowni osobny obwód do pralki też 1,5mm:-) bo po co więcej dla niej?

kuchnia to dwa obwody na przewodzie 1,5mm do mikrofalówki,czajnika,zmywarki,lodówki + jeden do piekarnika 2,5mm oraz jeden 5x1,5mm 3 fazowy do płyty.

oświetlenie 1,5mm.

pewnie powiesz że to partactwo ale ok. godzę się z tobą bo jesteś w temacie.

ja muszę z tym żyć i nic nie poradzę bo kuć nie będę po to tylko by spełniać dzisiejszą normę.

pozdrawiam

Edytowane przez nicolas1

ok to tak jak by powiedzieć że przewód 2,5mm jest znacznie na wyrost na gniazdo które ma dopuszczalną obciążalność 16A i ono jest słabym ogniwem.

pewnie przy kablu 2,5mm zyskał bym 3A obciążalność więcej ale po co?

mam kilka obwodów na gniazda i z tego co widzę 2 pokoje dzieciaków zostaną wyposażone w tv o mocy góra 80W do tego konsola od czasu do czasu ok.100w i laptop ok. 65w i ładowarki do telefonów. salon tv 120w+od czasu do czasu hifi 150w+ dekoder tv.+ramka na zdjęcia i coś tam jeszcze z małej elektroniki jak laptop:-)

sypialnia tv ok. 80w + radio z budzikiem :-),łazienka na osobnym obwodzie gdzie nie będzie pralki itp. tylko od czasu do czasu suszarka i maszynka do golenia.

korytarz osobny obwód więc tam tylko odkurzacz od czasu do czasu.

więc jakoś nie widzę potrzeby modernizacji instalacji z 1,5mm na 2,5mm przy takim użytkowaniu.

no jeszcze dojdzie żelazko od czasu do czasu.

a w kotłowni osobny obwód do pralki też 1,5mm:-) bo po co więcej dla niej?

kuchnia to dwa obwody na przewodzie 1,5mm do mikrofalówki,czajnika,zmywarki,lodówki + jeden do piekarnika 2,5mm oraz jeden 5x1,5mm 3 fazowy do płyty.

oświetlenie 1,5mm.

pewnie powiesz że to partactwo ale ok. godzę się z tobą bo jesteś w temacie.

ja muszę z tym żyć i nic nie poradzę bo kuć nie będę po to tylko by spełniać dzisiejszą normę.

pozdrawiam

Słusznie, jesteś guru, tylko za cholerę nie wiem po co to piszesz jakbyś oczekiwał oklasków. Na co Ci one, skoro wiesz lepiej?

Życzę zdrowia, bo na resztę za późno.

Nie ma w nic złego w zabezpieczaniu wartością 13A obwodu wykonanego przewodem o przekroju 1,5mm2 gdyż jest to jak najbardziej prawidłowe rozwiązanie.

(kup samochód ciężarowy by jeździć nim z żoną w niedzielę do kościoła)

Gołym okiem widać, że taka instalacja jest instalacją niefunkcjonalną.

Dokładnie taką instalację masz u siebie.

Jeśli sprawę obwodów gniazdowych można w jakiś sposób próbować "rozwiązać" to kwestii kuchenki już rozwiązać się nie da inaczej jak przez ograniczenie w korzystaniu z poszczególnych pól grzewczych.

Więc po co Ci cztery pola?

Dla szpanu?

A może kuchenka z jednym lub dwoma płytami będzie rozsądniej wykorzystana?

Co i tak nie zmienia faktu, że ten odbiornik należy zasilić przewodem o przekroju 2,5mm2 a nawet 4mm2.

Ja u siebie kupiłem piękne gniazda kątowe siłowe 16A. I nie mogłem ich zamontować bo za meblami (ja mam na wymiar) się nie zmieści. Gdzie indziej to by wiejsko wyglądało (ala Mc Donald), więc płytę przyłączyłem w puszce podtynkowej na "LZ-tki". Wcale nie jest napisane, że jak zamontujesz gniazdo 16A to taki bezpiecznik musisz zamontować. Po prostu mniejszych gniazd się nie produkuje.

Ja akurat mam to szczęście, że mam 2,5mm2, ale 4,0mm to już przesada, no chyba że ktoś nie ma co z kasą robić.

A jak wygląda sprawa z taką płytą https://products.gorenje.si/fts/GetDigitDoc.aspx?sifra=196545&jezik=pl&tipVsebine=1&docName=eit680sc1un%2Epdf

Jak widać wykorzystuje ona 3 fazy przy połączeniu 3N

Jej moc to 6500w.

Ktoś pisał że płyty są tylko na 2 fazy to jak jest z tą płytą ?

Edytowane przez nicolas1

No tak kolego yaiba83 różnica w cenie pomiędzy przewodem 5x2,5 a 5x4 jest powalająca gdyż wynosi około 3 zł na metrze.

Jest to rzeczywiście kolosalny wydatek gdy obwód ma długość 10 metrów a gdy jest dłuższy to grozi znacznym przekroczeniem kosztów budowy.

Gniazdo 400V do przyłączenia kuchenki to ziszczenie sennych marzeń szalonego "wynalazcy".

Powodem jest praktycznie brak możliwości jego zastosowania (o czym sam się przekonałeś) a także to iż gniazdo wymaga obecności RCD w obwodzie.

Cały wywód o możliwości zastosowania mniejszego zabezpieczenia i przewodu o mniejszym przekroju niż wynikałoby to z prądu znamionowego gniazda zostanie zweryfikowany gdy do tak wykonanego obwodu przyłączone zostanie urządzenie o prądzie znamionowym zbliżonym do prądu znamionowego gniazda.

Oczywiście jeśli ktoś chce tak robić to niech robi, ale pozostaje pytanie po co?

Nic tym nie udowodni ponad to, że kompletnie nie rozumie co robi.

Więc proszę nie zamieszczać informacji wynikających z nieznajomości tematu.

Tworzycie bowiem w ten sposób swój własny wirtualny świat który nie wytrwa w starciu z rzeczywistością.

Elektryka istnieje trochę dłużej niż Wy macie lat i ciągle jej standardy ewoluują, więc swoim laickim pojmowaniem zagadnienia na pewno Ameryki nie odkrywacie i na pewno postępu nie tworzycie a raczej narażacie się na śmieszność robiąc przy okazji wodę z mózgu osobom biorących Wasze opaczne rady za dobrą monetę.

O możliwości wprowadzenia zagrożenia nie wspominając.

Edytowane przez kkas12