nicolas1 24.10.2013 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 (edytowane) kkas12 czy ty czasem nie przeginasz ?? jak mówiłem jesteś z tych co chcą wszystko ponad normę ,przewód 4mm?? po co?? wytłumacz mi to proszę bo aż siedzę i nie wierzę że piszesz takie głupoty. według ciebie najlepiej pakować w gniazda 4mm i wtedy na pewno będzie ok.?na wyrost bo może w przyszłości będę podłączał spawarkę w sypialni kto wie, tylko po co?? ile według ciebie mam dać w garażu ?? 6mm?? dodam ci że warsztatu nie planuje tylko otwieranie bramy na pilota i od czasu do czasu podłącze prostownik lub szlifierkę by naostrzyć żonie noże, a silę do karchera który dysponuje mocą 6,5kw mam osobno. przypomina mi to kupno BMW 760il którego używasz jeżdżąc tylko drogą polną ale tłumacząc kolegom że jednak zawsze moc jest z tobą i tym samym jesteś bezpieczny:-) na forum elektryków dostałem odpowiedz krótką i jednoznaczną bez wywodów jakie ty tu wypisujesz. http://forumsep.pl/viewtopic.php?p=82029#82029 Edytowane 24 Października 2013 przez nicolas1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 25.10.2013 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 (edytowane) Nie kolego nie przeginam.Natomiast Ty łykasz jak kaczka kluski każdą informację potwierdzającą Twój tok myślenia bez względu na błędy jakie ona zawiera.By się i tym przekonać proponuję przyłączyć kuchenkę według wskazówek z tamtejszego forum, czyli bez przewodu N.Wtedy przekonasz się ile warta jest tamta rada.Ale może zadasz pytanie również na innych forach, by znaleźć potwierdzenie sankcjonujące partactwo? Żałosne wywody mające na celu ośmieszenie standardów przez laika tworzące podwaliny elektryki alternatywnej sobie daruj, bo są po prostu śmieszne.I nie też pisz o normach gdyż pojęcia o nich nie masz więc nie potrafisz ich ocenić.Zadałeś pytanie i otrzymałeś odpowiedź.Twoją sprawą jest jak postąpisz.Więc nie pompuj swego ego "uzasadniając swój "dobry" wybór i złe (w Twym mniemaniu) rady jakie na forum otrzymałeś. Edytowane 25 Października 2013 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejku 25.10.2013 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Skoro argumenty innych osób nie przekonują, zawsze można poszukać materiałów i samemu obliczyć wszystko, zarówno zabezpieczenie i przekrój kabla.np. korzystając z tego linka http://www.sep.gliwice.pl/pliki/Dobor%20przewodow.pdf A co do forum SEP, to nie odważyłbym się na mówienie, że jest ok bez wiedzy o zabezpieczeniu na końcu linii, rodzaju przewodu, jego długości od odbiornika do zabezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 25.10.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 na forum elektryków dostałem odpowiedz krótką i jednoznaczną bez wywodów jakie ty tu wypisujesz. http://forumsep.pl/viewtopic.php?p=82029#82029 Zadaj jeszcze to pytanie na elektrodzie Ogólnie wydźwięk będzie taki sam na każdym forum: da się, ale jest to niezgodne z obecnymi standardami i może się okazać niebezpieczne. Przewaga opinii typu "da się" i "nie da się" będzie zależała od polityki moderacji. Zwróć też uwagę, że na tych forach głos często zabierają te same osoby (tak ogólnie, niekoniecznie akurat w Twoim wątku), więc za dużo szans na poznanie nowych opinii to nie masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 25.10.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Nie kolego nie przeginam. Natomiast Ty łykasz jak kaczka kluski każdą informację potwierdzającą Twój tok myślenia bez względu na błędy jakie ona zawiera. By się i tym przekonać proponuję przyłączyć kuchenkę według wskazówek z tamtejszego forum, czyli bez przewodu N. Wtedy przekonasz się ile warta jest tamta rada. Ale może zadasz pytanie również na innych forach, by znaleźć potwierdzenie sankcjonujące partactwo? Żałosne wywody mające na celu ośmieszenie standardów przez laika tworzące podwaliny elektryki alternatywnej sobie daruj, bo są po prostu śmieszne. I nie też pisz o normach gdyż pojęcia o nich nie masz więc nie potrafisz ich ocenić. Zadałeś pytanie i otrzymałeś odpowiedź. Twoją sprawą jest jak postąpisz. Więc nie pompuj swego ego "uzasadniając swój "dobry" wybór i złe (w Twym mniemaniu) rady jakie na forum otrzymałeś. Znając zapotrzebowanie urządzenia i wiedząc jaki prąd popłynie w obwodzie oblicz sobie różnicę spadków napięć dla przewodu 2,5mm2 oraz 4,0mm2 (10mb) sprawdź czy oba są w normie oraz jakie duże różnice pomiędzy nimi wystąpią. 30zł można przeznaczyć na cokolwiek innego niż dla ideii. Różnicy w zarabianiu przewodów nie będę opisywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 25.10.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 (edytowane) Kolego jeszcze trochę a dojdziecie do wniosku, że przewody o przekroju 2,5 mm2 są zbędne w mieszkaniówce.Wystarczy bowiem tylko odpowiednio zmanipulować sposób ułożenia przewodu i szeroki wybór możliwości stanie przed Wami otworem.Ku temu bowiem ten wątek prostą drogą zmierza. Ale gdybyś miał kolego otwarty umysł to wziąłbyś pod uwagę chociażby ewentualną możliwość wymiany urządzenia na urządzenie o większej mocy.Powody istotne nie są więc proszę o nie nie pytać. A to co mi proponujesz (liczenie) zastosuj sam przy w.l.z. gdzie przy zabezpieczeniu (przeważnie) 25A stosuje się przekrój 10mm2.Po co skoro 2,5mm2 w zupełności wystarczy.A oszczędności są grubo większe niż te marne 30 zł i jak się przyjemnie "zarabia".Czyżby gra nie była świeczki warta?Możesz również samodzielnie wyliczyć to o co w tym wątku chodzi i odpowiednio do wyniku przekonać autora że się myli lub utwierdzić go w przekonaniu iż ma rację.Ale może też podeprzesz się jakimkolwiek projektem, gdzie projektant zastosował przewód 1,5mm2 do zasilania kuchenki czy w obwodach gniazd. A ten wątek na Elektrodzie już zaistniał kolego m.k.k.Oczywiście w wiadomym temacie. Edytowane 25 Października 2013 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicolas1 25.10.2013 23:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 (edytowane) nadal mi nie odpowiedziałeś dla czego nie na tym kablu bo co bo jest za cienki? jak jest za cienki to dla czego jest dopuszczony według dzisiejszych norm do obciążenia 17,5A chodzi o położenie przewodu według instalacji C na ścianie pod tynkiem.masz swoje normy czy wyszły jakieś inne o których ja nie wiem to pokaz mi je ??nie mam zamiaru na siłę tobie wmawiać że mam ok. a tym bardziej sobie skoro się tu znalazłem che wiedzieć co i jak ale nie mam zamiaru słuchać wypowiedzi nie popartych dowodami konkretami dla czego mam wymienić ten kabel skoro mieści się w normach ogólno przyjętych. a tak dla rozluźnienia sytuacji zobacz jak normy się zmieniają http://www.bankier.pl/wiadomosc/Po-wojnie-z-zarowkami-Bruksela-bierze-sie-za-odkurzacze-2971805.html nie długo przewód 1,5mm będzie na wyrost jak tak dalej pójdzie:-) Edytowane 25 Października 2013 przez nicolas1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.10.2013 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 nie długo przewód 1,5mm będzie na wyrost jak tak dalej pójdzie:-) Jasne. Już trzeba kłaść przewody o przekroju 1 mm2. Będzie taniej Może ilość żył też zredukujemy - kolejna oszczędność. Bez N. Tak na wszelki wypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 26.10.2013 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 A ich "zarabianie" to sama przyjemność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.10.2013 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 (edytowane) A ich "zarabianie" to sama przyjemność. Oczywiście. Układać o wiele wygodniej. Więcej można upchać w bruździe albo w rurze. Więcej się zmieści w jednym zacisku. Same plusy. Edytowane 26 Października 2013 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 26.10.2013 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Jasne. Już trzeba kłaść przewody o przekroju 1 mm2. Będzie taniej Może ilość żył też zredukujemy - kolejna oszczędność. Bez N. Tak na wszelki wypadek. Przykład jaki przytoczyłeś to przeginanie w stronę zbyt cienkich przewodów. Sam zaś masz tendencje to przeginania w drugą. Gdybym szedł twoim tropem to za chwilę do gniazd będziemy montowali 4,0mm2 bo są niewiele droższe od 2,5mm2, do gniazda siłowego 16A tak z 10mm2 a do rozdzielni z przyłącza może taki YAKY 4x120 + uziom 1 ohm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.10.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Przykład jaki przytoczyłeś to przeginanie w stronę zbyt cienkich przewodów. Sam zaś masz tendencje to przeginania w drugą. Gdybym szedł twoim tropem to za chwilę do gniazd będziemy montowali 4,0mm2 bo są niewiele droższe od 2,5mm2, do gniazda siłowego 16A tak z 10mm2 a do rozdzielni z przyłącza może taki YAKY 4x120 + uziom 1 ohm? Nie, kolego yaiba83. W żadną nie przeginam. Przegina autor i jego wielki obrońca z forum SEP, niejaki robert99. Życie zweryfikuje wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 26.10.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Po prostu będzie działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 26.10.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 ...za chwilę do gniazd będziemy montowali 4,0mm2 bo są niewiele droższe od 2,5mm2, do gniazda siłowego 16A tak z 10mm2 a do rozdzielni z przyłącza może taki YAKY 4x120 + uziom 1 ohm?To jest tylko Twoja teoria oparta na niewiedzy. A czy będzie działać? Oczywiście. Pozostaje tylko pytanie jak długo? Ale możesz i to rozwiązać deklarując na forum iż udzielasz wieczystej gwarancji i że poniesiesz wszelkie koszty usunięcia awarii omawianego i tak wykonanego obwodu jakie wystąpią w trakcie jego eksploatacji. Deklarujesz kolego yaiba83? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.10.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 (edytowane) To jest tylko Twoja teoria oparta na niewiedzy. Ale możesz i to rozwiązać deklarując na forum iż udzielasz wieczystej gwarancji i że poniesiesz wszelkie koszty usunięcia awarii omawianego i tak wykonanego obwodu jakie wystąpią w trakcie jego eksploatacji. Deklarujesz kolego yaiba83? W imieniu kolegi yaiba83 - radośnie !! Edytowane 26 Października 2013 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 27.10.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Tak deklaruję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts