Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rodzielacz Gorgiel - jak działa?

martinflash

Recommended Posts

posiadam rozdzielacz CO Gorgiel (nie mogę znaleźć symbolu), załączam zdjęcie z pytaniami do Was:

nie rozumiem jak on ma nagrzać mi te wszystkie sekcje jak pompa ściąga zimną wodę i tłoczy ją ponownie w obieg dodając tylko troszke ciepłej, która się od razu staje zimna, ogrzanie parteru zajmuje mi 2 doby!!!!!!!!!!!!!

Dodam że na piętrze mam 6 grzejników i dwa obiegi podłogowe.

zawór nr 3 nam odkręcony na 1/4 obrotu, jeżeli go otworze więcej to pompa kotłowa nie daje obiegu na pierwsze piętro.

Nie wiem jak go ustawić żeby było optymalne ustawienie.

Po co jest rurka nr 4? czy zawór nr2 na górze tej rurki ma być zamknięty? po co on jest? ja mam go zamkniętego.

Czy zawór zasilania nr 1 ma być otwarty na max. tak jak u mnie?

gorgiel kogiel-mogiel.jpg

to jest rozdzielacz z bajpasem do podłogówki z termostatami, u ciebie zawór 2 oraz rurka 4 kompletnie do niczego nie potrzebna

na zaworze nr3 powinien być termostat z kapilarą, który odpowiada za automatyczne dobieranie ilości ciepłej wody w zależności od temperatury wewnętrznej, nie masz tego więc nic dziwnego że się 2 doby rozgrzewa

http://www.insbud.org/pl/image-454.jpeg

powinieneś kupić takie coś

http://images44.fotosik.pl/154/a9b3c969a3f8ae6dmed.jpeg

OK, nie mam tego ale mam otwarte na MAX, więc powinno się szybko rozgrzać?

tak, zawór 1 oraz 3 odkręć na maksa, to będzie dużo wody szło na podłogówkę i szybciej się rozgrzeje

PS to czarne coś na środku rozdzielacza to: Euroster 11E elektroniczny, programowalny sterownik, przeznaczony do współpracy z pompą obiegową c.o. prawdopodobnie u ciebie robi za termostat czyli gdy w domku będzie za ciepło wyłączy pompę od podłogówki, gdy domek ostygnie włączy pompę, jeśli opory hydrostatyczne w twojej instalacji CO są dobrze dobrane to ten sterownik będzie działać prawie tak samo jak termostat z kapilarą, jeśli opory hydrostatyczne są źle dobrane to pompa z kotła będzie pchać ciepłą wodę w podłogówkę i domek będzie się przegrzewał

dokładnie tak jak piszesz 1 jest na max odkręcony, ale jak dam 3 na max to wtedy grzeje dół dwa dni a pierwsze piętro się nie nagrzewa wcale, dopiero jak zakręce zawór 3 to mi się góra nawet w 2-3 godziny nagrzewa. czy mam próbować metodą prób i błędów odkręcając po woli o 1/4 obrotów zawór 3 i czekać dobe dwie i dalej?

po co jest rurka 4 i zawór 2? - który u mnie jest zamknięty.

Euroster wiem o co z nim chodzi bo sam go montowałem- fajna sprawa.

czyli na piętrze masz jakiś zawór dławiący do regulacji oporów, wypadało by go też odkręcić na maksa, i poobserwować, zanim zaczniesz dławić parter, jak całe ciepło pójdzie na piętro to lekko przykręcić piętro z całkowicie otwartym parterem, i dalej obserwować, a potem w miarę potrzeb przykręcać aż wszystko będzie cacy

PS masz głowice termostatyczne na piętrze na grzejnikach ??

PS2 do czego jest ta rurka 4 i zawór 2 pisałem w pierwszym poście, to bajpas na wypadek gdy zamontujesz sobie automatyczne elektryczne siłowniki które kiedyś mogą się pozamykać wszystkie na raz i pompa nie będzie miała gdzie pompować i się spali, ty tego nie masz więc ten bajpas ci do niczego niepotrzebny

-na parterze mam tylko grzejnik w jednym pokoju oraz drugi łazienkowy w łazience, reszta to podłogówka jakieś 100m2

-na piętrze mam rozdzielacz bez pompy z którego idą tylko 2 RTLe na podłogówkę (2 obiegi około 14m2) i reszta na 5 grzejników + 6-ty to łazienkowy.

czyli z mojego rozumowania dół ma obieg tylko z tej pompy głównej CO która jest w piwnicy?