philo.z 16.10.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Witam, Chcę wymienić instalacje elektryczną z aluminiowej na miedzianą w bloku z wielkiej płyty. Dowiedziałem się, że nie można kuć, nie chcę robić sufitu podwieszanego. Jak więc ją wymienić? Mógłbym zamontować gniazdka w listwach przypodłogowych, albo na miejscu starych. Największy problem mam jednak z położeniem kabla do lapmy na suficie. Obecnie wychodzi on jakby od sąsiada z góry. Nie znalazłem bruzd na kable, o których pisali inni urzytkownicy. Wpadłem na pomysł, aby bez kucia położyć kabel na ścianie i poporstu go zagipsować dodatkowo kryjąc siatką. Nie jest gruby i odpowiednia ilośc gipsu powinna go zakryć. Czy to jest realne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagadeni 18.10.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 realne może i jest, ale zastanów się, jak koszmarnie będzie to wyglądać ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 18.10.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Byłoby to realne, gdybyś zaciągnął potem gipsem całą ścianę na równo, ale sensu w tym nie byłoby za grosz. Zamiast kombinować zacznij od zorientowania się, jak jest zrobiona obecna instalacja: bardzo często w blokach z wielkiej płyty instalacje były robione w prefabrykowanych kanałach, wykonanych fabrycznie w samej płycie. Sufit, jeśli jest zrobiony z płyty żerańskiej (a pewnie jest), to masz w nim kanały, które też możesz wykorzystać do przeciągnięcia przewodu - wystarczy tylko zorientować się, jak płyty leżą (zwykle poprzecznie do wzdłużnej osi bloku), odszukać najbliższe długie i proste pęknięcie sufitu zdradzające gdzie jest łączenie płyt i od niego odmierzyć 20cm do najbliższego kanału, kolejne są co 30cm. Wystarczy się dowiercić do kanału na środku pokoju, potem przy ścianie i przeciągnąć przez kanał przewód. Trudne, ale wykonalne. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts