Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Roleta integro - ocieplenie nadproża

Recommended Posts

Mam pytanie, ponieważ niedawno wylewałem żelbetowe podciągi nad oknami w ścianach zewnętrznych na ścianach z SILKI E24, wszystkie nadproża zrobiłem na szerokość 19cm reszte od zew. wypełniem styropianem:

TERMOORGANIKA DALMATYŃCZYK fasada (tym najtańszym z oferty organiki)

Zastanawia Mnie jak jest montowana roleta do tego nadproża czy w nadproże wbijane są sztywne jakies wieszaki i one przenoszą cały ciężar rolety ?

Czy zastosowany styropian nie okaże się za miękki i nie będzie powodował że roleta będzie pracować i powodować pęknięć na styropianie którym będzie zakryta od zewnątrz ... ???

Powiem szczeże że Swędzą mnie rączki żeby to wydubać kupić XPS-a 5cm .... (Bo nawet jak na to patrze to średnio mi się podoba wykonanie ich)

Aha czyli prowadnice do ościeżnicy okna są montowane a skrzynka leży na nich sama skrzynka nie jest jakoś montowana na jakiś sztywnych prętach do nadproża ?

Więc w 2 największych oknach - jeżeli będą to rolety niedzielone - zażądaj od wykonawcy kotew usztywniających rewizję. Jeżeli kumaty będzie wiedział o co chodzi.

Optymalnie jeżeli dasz w dużych oknach ten xps.

Integro jest sztywną konstrukcją i na tyle przemyślaną, że dalsze obróbki przy ociepleniu praktycznie ją unieruchomią.

Niemniej najdłuższą skrzynkę dla spokoju można za pomocą kotwy ustabilizować w ścianie nośnej - w miejscu montażu ww. usztywn.

Żadne "pręty do nadproża " itp "mosty termiczne" nie będą konieczne ;)