Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak naprawić spękaną posadzkę?

Andrzej85

Recommended Posts

Witam,

Mam problem, kupiłem mieszkanie w starym budownictwie (lata 80 wielka płyta) i chciałem przeporwadzić remont. Po zdarciu gumolitu w kuchni zauważyłem pęknięcia na posadzce oraz w jednym miejscu górna warstwa wylewki się porusza . Chciałbym się zwrócić o pomoc co w takim przypadku powinienem zrobić ?

W załączniku dodałem zdjęcia

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi

P1030129.jpg

P1030130.jpg

P1030131.jpg

Edytowane przez Andrzej85

Na dwóch pierwszych zdjęciach widać wyraźnie, że ktoś już kiedyś łatał tę dziurę. Jedyne rozwiązanie to nacięcie pęknięć szlifierką kątową przynajmniej na 2/3 grubości tego jastrychu oraz nacinanie poprzecznych nacięć co 10-15 cm. Do naprawy najlepiej zastosować epoksydową żywicę naprawczą ( oferowaną przez każdą niemal firmę oferującą chemię dla posadzkarzy) Zwykle do zywicy dołączone są specjalne klamry z pofalowanej blachy, które należy umieścić w tych poprzecznych nacięciach. Zywicę należy dokładnie wymieszać z utwardzaczem ( bo zwykle są to żywice dwuskładnikowe) i wcisnąć ją szpachelką w nacięte szczeliny. Powierzchnię takiej świeżo nałożonej żywicy należy dokładnie zasypać piaskiem kwarcowym,że zapewnić przyczepność następnej warstwie ( masie samopoziomującej lub klejowi - w zależności co ma być na tym zrobione:)

P.S. jeden z takich produktów znalazłem choćby tutaj:

http://www.basf-cc.pl/pl/produkte/system_posadzki/masy_wyrownawcze/RRS_47/Pages/default.aspx

Edytowane przez Pawel_krak