Andrzej85 16.10.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 (edytowane) Witam, Mam problem, kupiłem mieszkanie w starym budownictwie (lata 80 wielka płyta) i chciałem przeporwadzić remont. Po zdarciu gumolitu w kuchni zauważyłem pęknięcia na posadzce oraz w jednym miejscu górna warstwa wylewki się porusza . Chciałbym się zwrócić o pomoc co w takim przypadku powinienem zrobić ? W załączniku dodałem zdjęcia Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi Edytowane 16 Października 2013 przez Andrzej85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_krak 16.10.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 (edytowane) Na dwóch pierwszych zdjęciach widać wyraźnie, że ktoś już kiedyś łatał tę dziurę. Jedyne rozwiązanie to nacięcie pęknięć szlifierką kątową przynajmniej na 2/3 grubości tego jastrychu oraz nacinanie poprzecznych nacięć co 10-15 cm. Do naprawy najlepiej zastosować epoksydową żywicę naprawczą ( oferowaną przez każdą niemal firmę oferującą chemię dla posadzkarzy) Zwykle do zywicy dołączone są specjalne klamry z pofalowanej blachy, które należy umieścić w tych poprzecznych nacięciach. Zywicę należy dokładnie wymieszać z utwardzaczem ( bo zwykle są to żywice dwuskładnikowe) i wcisnąć ją szpachelką w nacięte szczeliny. Powierzchnię takiej świeżo nałożonej żywicy należy dokładnie zasypać piaskiem kwarcowym,że zapewnić przyczepność następnej warstwie ( masie samopoziomującej lub klejowi - w zależności co ma być na tym zrobione:) P.S. jeden z takich produktów znalazłem choćby tutaj:http://www.basf-cc.pl/pl/produkte/system_posadzki/masy_wyrownawcze/RRS_47/Pages/default.aspx Edytowane 16 Października 2013 przez Pawel_krak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spt 16.10.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Witam Robimy nacięcia w poprzek pęknięcia, następnie wkładamy klamre i zalewamy zywicą dobrze wymieszaną z utwardzaczem (tak jak kolega wyzej opisał)... Pozdrawiam (foto z naprawy posadzki,i widoczna chemia jaka uzywamy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej85 16.10.2013 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Dziękuje bardzo za informację, Byłem dzis w castoramie i pracownik z działu budowlanego powiedział mi, żeby skuć to miejsce i później zrobić wylewkę samopoziomującą. Jednak chyba zastosuję się do Waszej rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_krak 17.10.2013 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 każda masa samopoziomująca wylana na podłoże z pęknięciami popęka tak samo jak ono a czasem odspoi się w obrębie tych spękań.. Przed wylaniem masy musisz ponaprawiać takie spękania albo zywicą ( jeśli to wszystko się rusza) albo cementową masą naprawczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej85 17.10.2013 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Dzięki bardzo zastosowałem dziś żywicę, niestety klamerek nie było dlatego użyłem wkrętów, myśle ze też się sprawdzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts