Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nietypowo otwierane okno.

Recommended Posts

Witam

Cały dom ma już powymieniane okna - pozostało tylko jedno.

Okno będzie miało wymiar 1430 x 1430 mm

Czy jest duże ryzyko odkształceń przy konstrukcji jednoskrzydłowej RU?

Czy możliwe jest wykonanie takiego okna ale żeby otwierało się w kierunku sufitu. Żeby jego oś obrotu była u góry. Oczywiście wtedy tylko uchylne.

Czy ktoś ma jakieś inne pomysły lub zna rozwiązania które umożliwiałyby zachowanie dużego przeszklenia a zarazem umożliwiałyby otwarcie całego okna bez zabierania powierzchni w pomieszczeniu. ?

Pytanie z ciekawości:

Może istnieje taki system który podciąga okno pod sufit trochę jak wjeżdżająca brama garażowa? Ale byłoby albo jest okrutnie drogie.

M.P.

Nie opłaca Ci się kupować tylko z uchyłem bo jak umyjesz okno ? Kupujesz Rozwier/Uchył i używasz tylko uchyłu.

Wszystkie inne opcje są dostępne a nawet okno obrotowe wertykalnie czyli część skrzydła obraca się do wewnątrz a druga obrót robi na zewnątrz - 700 mm do wewnątrz i 700 mm na zewnątrz a obrót w pionie, ( jest w Wawie taki obiekt ) ale ... okucia są drogie, profile specjalne też a i nie każdy potrafi takieokno wykonać.

P.S zrób próbę cenową na okna typu sash - angielski sytem przesuwu skrzydeł w pionie.

Czyli 700 mm suwasz do góry . Tak na oko 2500 PLN w tym rozmiarze.

Edytowane przez Charlie

Nie opłaca Ci się kupować tylko z uchyłem bo jak umyjesz okno ? Kupujesz Rozwier/Uchył i używasz tylko uchyłu.

Wszystkie inne opcje są dostępne a nawet okno obrotowe wertykalnie czyli część skrzydła obraca się do wewnątrz a druga obrót robi na zewnątrz - 700 mm do wewnątrz i 700 mm na zewnątrz a obrót w pionie, ( jest w Wawie taki obiekt ) ale ... okucia są drogie, profile specjalne też a i nie każdy potrafi takieokno wykonać.

P.S zrób próbę cenową na okna typu sash - angielski sytem przesuwu skrzydeł w pionie.

Czyli 700 mm suwasz do góry . Tak na oko 2500 PLN w tym rozmiarze.

Tylko że przesuwne nie zostawia mi "wielkiej" nieprzedzielonej szyby.

Naprawdę najbardziej mi się podoba opcja zwykłego okna otwieranego pod sufit, nie na bok. A obrotowe by było super jednakże nie wiem czy takowy profil występuje w PVC.

Najbardziej mnie jednakże nurtuje pytanie czy konstrukcja okna rozwiernego pozwala na to żeby okno było unoszone do góry. Jestem bliski tego ryzyka ponieważ uchylanie do góry ,kiedy nie mam w ogóle parapetu mnie :) pociąga. w poprzednim mieszkaniu miałem okno dzielone na pół i słupek mnie po prostu w lecie najzwyczajniej irytuje. Traktuję okno jak obraz w przestrzeni. Nie mam firan , nie mam w sumie nawet żaluzji. W pomieszczeniu nie ma też TV ani obrazów na ścianach. Okno jest tym czymś co przykuwa wzrok.