Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sciana GK do lazienki = Jaka grubosci profilu?

Recommended Posts

Witam,

wszystko zależy od tego czy w tej ścianie będą jakieś instalacje.

Jeżeli tylko instalacja elektryczna to wystarczy profil 50mm,

jak do tego dojdzie woda, odpływ z umywalki to będzie potrzebny 75mm.

100mm na ścianę stosuje się bardzo rzadko.

Jeżeli na tej ścianie będą układane płytki to radzę podwójną warstwę płyt gk,

druga warstwa płyt sprawi ze ściana będzie znacznie stabilniejsza.

pozdrawiam.

Dzieki serdeczne za pomoc.

1) Dodatkowo zapytam czy podojne oplytowanie stosowac po obu stronach , czy tylko z 1 strony. Jesli tylko z 1 to z ktorej (od str lazienki?)

2) Pytanie dodatkowe , czy w narozniku takiej scianki stosuje sie specjalne elementy laczeniowe? Chodzi mi o rog gdzie spotykaja sie 2 scianki GK.

3) Bede musial wykonac wentylacje tej lazienki, mysle wykuc otwor w stropie i zrobic cos w rodzaju komina przez poddasze (nieuzytkowe) ponad dach.

Czy sa jakies gotowe patenty, rozwiazania na taka wentylacje?

OK, zrob zdjecie - bede mial jak na dloni, choc ten rysunek dobrze obrazuje sposob montazu. Jedyne co mnie trapi to czy ten dolny(sciana pionowa) profil jest przykrecony wkretami do plyt sciany poziomej?

Wydaje mi sie ze tak choc pewny nie jestem a jutro zamierzam te scianke zrobic :)

Stokrotne dzieki za rysunek i poswiecony czas!!!

Jeszcze pare rzeczy mnie nurtuje:

1) Jak widac na projekcie, wejscie do lazienki jest zaraz przy scianie nosnej betonowej,

jaki profil tam uzyc?

Czy wystarczy przykrecic tam belke drewniana?,

I czy ten fragment sciany 5-centrymetrowy nalezy przykryc plytami?

Gdzies czytalem ze minimalna szerokosc plyty to 30 cm? Jak w takiej sytuacji wybrnac z sytuacji?

Co i jak zastosowac? Dzieki.

Płyty powinny być poskręcane tak jak na rysunku poniżej,

łaczenie plyt1.JPG

Odnośnie wejścia do łazienki, można to zrobić na kilka sposobów:

1) na ścianie betonowej możesz nie montować nic, wtedy ościeżnica będzie zamontowana bezpośrednio do ściany betonowej,

2) jeżeli chcesz odsunąć ościeżnicę od ściany to do ściany zamocuj profil UW w który wsuniesz profil CW, lub na odwrót na ścianę CW a na niego UW.

W takim przypadku minimalny odstęp ościeżnicy od ściany to około 5cm.

Wiele zależy od tego jaka będzie ościeżnica.

Nigdy nie słyszałem o tym ze minimalna szerokość płyty to 30cm, a różnymi systemami zabudowy z płyt GK zajmuje się od ponad 15 lat.

Niestety nie mogłem dzisiaj zrobić obiecanych zdjęć, postaram się jutro albo w poniedziałek.

1) Łączac profil CW i UW powstaje nam wewnatrz pusta przestrzen, czy nalezy ja wypelnic welna, czy zostawic puste?

2) Czy drugi profil oscieznicowy od drzwi zmontowac w ten sam sposob?

3) Czy profil UW na podlodze musi miec ciaglasc na calej dlugosci czy moze byc przerwa, np. na instalacje kanalizacyjna?

4) Jaki odstep zachowac dla drzwi lazienkowych? Jaki jest standard takiego otworu w swietle? 70x200cm?

1) pustą przestrzeń oczywiście należy wypełnić wełna.

2) "puszkowanie" profili przy ościeżnicy jest dobrym zwyczajem bardzo często stosowanym przez monterów,

idealnym rozwiązaniem jest zastosowanie przy ościeżnicy profili UA.

3) nie musi mieć ciągłości.

4) 4 do 5cm na jedna stronę, czyli dla 70x200 będzie 78 do 80 na 204 do 205cm, chyba że ościeżnica będzie jakaś niestandardowa.

Pamiętaj o tym ze profil CW musi mieć około 1cm luzu w górnym profilu UW, oraz żeby nie przykręcać płyt GK go profili UW.

Dzieki za odpowiedz.

1. Czy wkrecajac plyty 120cm szerokie powinno sie je przykrecac w 2 czy w 3 linach pionowych? Czy do profila srodkowego tez nalezy przykrecic plyte??

2. Na allegro widze drzwi lazienkowe o szerokosci skrzydla 70, jednak nie mam pojecia jakie wymiary ma oscieznica. Jaki zatem wymiar zostawic pod drzwi tzw. 70-tki?

Niezla robota!. Ja dzis caly dzien robilem i udalo mi sie zrobic to:

DSC00001.jpgDSC00002.jpg

Zdjecie tez robilem telefonem ale bylo juz ciemnawo i wyszlo niewyraznie.

Profil oscieznicowy zrobilem z UW i CW jednak polaczylem je "na lyzeczke" zamiast "na puszke", skrecilem je 4 srubami.

Dalej ten skrecony profil polaczylem na obu koncach z katownikami, ktore to polaczylem na sztywno ze stropem i podloga.

W pon bede docinal CW i pewnie wezme sie za plytowanie.

Porobie zdjecia....

Pozdr.

PS. Czy w miejscu zawieszenia umywalki, czy w miejscu baterii prysznicowej powinienem porobic jakies wzmocnienia, ?? Jakies dodatkowe konstrukcje??

Oto moj projekt:

laz.jpg

Edytowane przez kirk1985

Profile w ściankach Gk nie powinny być przykręcane na sztywno do sufitu i podłogi.

Od góry profil powinien mieć około 1cm luzu i nie powinien być przykręcony do górnego UW.

Jeżeli poskręcasz profile na sztywno a np. strop będzie osiadał to na ściance mogą pojawić się pęknięcia.

Do profili ościeżnicowych dostępne są specjalne winkle które mocuje się na sztywno do sufitu a do profilu mocuje się je w sposób umożliwiający prace konstrukcji.

Np. takie: http://www.knauf.pl/test/product_by_ean.php?artykul=3455

W twojej sytuacji korzystanie z tych winkli nie jest konieczne, wystarczy że nie skręcisz na sztywno szyny przy ościeżnicy do górnej UW.

Ja na etapie robienia konstrukcji pod drzwi skręcam profil ościeżnicowy (zazwyczaj szyna UA) z dolnym i górnym UA, ułatwia to pracę,

ale po zapłytowaniu jednej strony górne wkręty zawsze wykręcam.

Pod umywalkę należy zastosować wzmocnienia, albo zastosować specjalne konstrukcje do mocowania umywalek.

wpisz na alledrogo: stelaż do umywalki, a zobaczysz o co chodzi.

Jak cena jest dla Ciebie za wysoka to wzmocnienia można zrobić z drewna lub blachy.

Montowałem to setki razy ale nie przyszło mi do głowy żeby wszystko fotografować.

Jutro postaram się zrobić jakieś rysunki jak powinno być to zrobione.

PS. Co to jest to połączenie na "łyżeczkę" ?

Edytowane przez mar.d

Ja wlasnei nie moglem dostac tych specjalnych winkli i kupilem normalny katownik 60mm.

Skrecilem je na sztywno ale w poniedzialek poluzuje laczzenie tak aby gorny katownik nie trzymal sztywno profilu.

Na lyzeczke czyli "CC" jeden wlazi w drugi UW-CW i nie powstaje zamknieta puszka tylko profil dalej jest otwarty i moze przyjac welne.

Wiecej zdj lepszych postaram sie zrobic w pon, wowczas pokaze wszystko jak na dloni.