Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja mam do środka. Ale rozgorzała tu u nas dyskusja - które rozwiązanie jest lepsze.

Na zewnatrz - nie zabierają miejsca w środku, wiatr nie dmucha we wręgi, woda spływa gdy zacznie zacinać, trudniej wyłamac złodziejowi, bezpieczne podczas pożaru wewnątrz

Tak wiec byłem do tej pory za opcją "do środka", a teraz mam wątpliwości

https://forum.murator.pl/topic/18386-drzwi-zewn%C4%99trzne-otwierane-na-zewn%C4%85trz-czy-do-%C5%9Brodka/

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam do środka. Ale rozgorzała tu u nas dyskusja - które rozwiązanie jest lepsze.

Na zewnatrz - nie zabierają miejsca w środku, wiatr nie dmucha we wręgi, woda spływa gdy zacznie zacinać, trudniej wyłamac złodziejowi, bezpieczne podczas pożaru wewnątrz

Tak wiec byłem do tej pory za opcją "do środka", a teraz mam wątpliwości

Ja tez mam do srodka bo uwazam iz:

1. miejsca nie zabieraja bo i tak w swietle drzwi nie postawisz nic,

2. wiatr nie dmucha - od tego sa uszczelki ;)

3. nie zacina, bo nie siega ;)

4. bezpieczniej - przy otwieraniu latwiej wyszarpnac niz wepchnac - wiec wyszarpuje sie drzwi otwierane na zewnatrz, a wepchnac to juz wiekszy problem

5. nie ma gdzie podlozyc loma - futryna

6. niewidoczne zawiasy - futryna.

decydując się na wybór dzrwo otwieranych do srodka przeważyło wrażenie "drzwi sklepowych" podczas rozwiązania z otwieraniem na zewnątrz. no i konieczność budowania odbojnikow - zagrozenie wyrwania wiatrem.

ale z drugiej strony argumenty na zewnątrz są silne. np. to, ze niektóre drzwi antywłamaniowe MUSZĄ otwierać sie na zewnątrz. tak podobno jest bezpieczniej

mam do środka z jednego powodu - nie podoba mi się otwieranie i gonienie klamki uciekających na zewnątrz drzwi. Ten wychył w formie jaskółki gospodarza otwierającego gościom zawsze wydawał mi się nieelegancki. Wolę otworzyc drzwi lewą ręką do siebie, prawą zapraszając do środka.

Witam.

Drzwi otwierane na zewnątrz.

Zalety:

- nie ma problemów z wodą w progu,

- nie pomniejsza wiatrołapu,

- trudniejsze do wyważenia,

- spełnione wymagania przeciwpożarowe (ewakuacyjne).

Wady:

- mogą obijac glefy, więc trzeba odbojnik,

- trochę nieeleganckie otwieranie,

Drzwi otwierane do środka.

Zalety:

- nie obijają glefów,

- elegancko się otwierają,

Wady:

- problemy z wodą w progu,

- niespełnione wymagania ewakuacyjne,

- mogą obijać ścianę klamką (jeśli zawias jest w kącie, wtedy tez trzeba odbojnik),

- pomniejszają wiatrołap,

- są łatwiejsze do wyważenia,

Są jeszcze rózne ale... ale ogólnie chyba wszystko.

Jakoś wszyscy tu uważają ze drzwi otwierane na zewnątrz trudniej wyłamać/wyważyć...kłoci się to z tym co mówią wszyscy sprzedawcy drzwi.

Przecież w ten sposób montowane drzwi, mają zawiasy na zewnątrz i można je normalniej uciąć, łatwiej jest je również podważyć łomem, często w takich drzwiach widać też bolce.... :o widzę w tym jakąś nieścisłość.

Z pozostałymi wadami i zaletami - się zgadzam. :lol:

Na zewnątrz :D

Również dlatego, że się samouszelniają - czym mocniej w nie wieje tym mocniej dociskane są do futryny. Gdzieś policzono, że przez dziurkę od klucza może nawiać 10m3 na godzinę :o. U mnie wiatry często wieją właśnie w drzwi więc wybór był jasny.

Pozdrawiam

Neptunek i Groszek

Drzwi otwierane do środka łatwiej wyłamać przy pomocy specjalnego, ale dość prostego przyrządu.

Najpierw przyrząd ten przystawia się do skrzydła drzwi w miejscu zawiasy, lub zamka.

Następnie wciska się kliny między boki skrzydła a futrynę, dalej śrubą wgniata się drzwi do środka.

Była swego czasu dłuuuuuga dyskusja pt. " na zewnątrz czy do środka". Proponuję sięgnąć do archiwum forumowego - myślę, że wszystkie możliwe argumenty za i przeciw już tam były ...... Na marginiesie - ja mam do środka :lol:

Załamka- właśnie przywieźli mi drzwi otwierane na zewnątrz. Wszystko OK. Ale oczywiście byłobo za pięknie.

I tak monterzy montowali drzwi jak mnie nie było- przyjeżdżam i patrzę a drzwi mają tylko 2 zawiasy. Ja patrzę na katalogi innych firm- a tam wszystkie drzwi zew. mają 3 zawiasy. Firma (Dziadek)się zastrzega ze takich zawiasów jak oni mają to nikt nie ma i ze są super mocne.

Może ja za bardzo panikuję, ale takie ciężkie drzwi na 2 zawiasach to chyba za mało??? Co wy na to ??

Ja będę miał na zewnątrz.

Nawiasem, bardzo interesujące są te dyskusje, którymi drzwiami łatwiej się włamać - ja zawsze myślałem, że najłatwiej włamać się oknem :D

Pozdrawiam

Neptunek i Groszek

Drzwi otwierane do środka łatwiej wyłamać przy pomocy specjalnego, ale dość prostego przyrządu.

Najpierw przyrząd ten przystawia się do skrzydła drzwi w miejscu zawiasy, lub zamka.

Następnie wciska się kliny między boki skrzydła a futrynę, dalej śrubą wgniata się drzwi do środka.

Identycznie to można zrobić z drzwiami otwieranymi na zewnątrz - czysta analogia. Wystarczy przyłożyć ten przyrząd między boki skrzydła a futrynę opierając się o podest przy schodach lub ramę skrzydła i mamy to samo (tyle że drzwi otworzą się na zew.)!

Czyli producenci kłamią??? :evil:

A zresztą jak mają wejść to i tak wejdą i tak jak pisał przedmówca...oknem :p