busstop 10.05.2004 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Ja mam do środka. Ale rozgorzała tu u nas dyskusja - które rozwiązanie jest lepsze. Na zewnatrz - nie zabierają miejsca w środku, wiatr nie dmucha we wręgi, woda spływa gdy zacznie zacinać, trudniej wyłamac złodziejowi, bezpieczne podczas pożaru wewnątrz Tak wiec byłem do tej pory za opcją "do środka", a teraz mam wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 10.05.2004 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 U nas drzwi otwierają się na zewnątrz - głównie dlatego, żeby nie zabierały miejsca w wiatrołapie i ze względów przeciwpożarowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 10.05.2004 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Ja planuję na zewnątrz by nie pomniejszać wiatrołapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzS 10.05.2004 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 U mnie też na zewnątrz - mam mało miejsca w sieni i musiałbym drzwiami ludzi wewnątrz przegarniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 10.05.2004 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Ja mam do środka. Ale rozgorzała tu u nas dyskusja - które rozwiązanie jest lepsze. Na zewnatrz - nie zabierają miejsca w środku, wiatr nie dmucha we wręgi, woda spływa gdy zacznie zacinać, trudniej wyłamac złodziejowi, bezpieczne podczas pożaru wewnątrz Tak wiec byłem do tej pory za opcją "do środka", a teraz mam wątpliwości Ja tez mam do srodka bo uwazam iz: 1. miejsca nie zabieraja bo i tak w swietle drzwi nie postawisz nic, 2. wiatr nie dmucha - od tego sa uszczelki 3. nie zacina, bo nie siega 4. bezpieczniej - przy otwieraniu latwiej wyszarpnac niz wepchnac - wiec wyszarpuje sie drzwi otwierane na zewnatrz, a wepchnac to juz wiekszy problem 5. nie ma gdzie podlozyc loma - futryna 6. niewidoczne zawiasy - futryna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busstop 10.05.2004 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 decydując się na wybór dzrwo otwieranych do srodka przeważyło wrażenie "drzwi sklepowych" podczas rozwiązania z otwieraniem na zewnątrz. no i konieczność budowania odbojnikow - zagrozenie wyrwania wiatrem. ale z drugiej strony argumenty na zewnątrz są silne. np. to, ze niektóre drzwi antywłamaniowe MUSZĄ otwierać sie na zewnątrz. tak podobno jest bezpieczniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
az1719499295 10.05.2004 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 mam do środka z jednego powodu - nie podoba mi się otwieranie i gonienie klamki uciekających na zewnątrz drzwi. Ten wychył w formie jaskółki gospodarza otwierającego gościom zawsze wydawał mi się nieelegancki. Wolę otworzyc drzwi lewą ręką do siebie, prawą zapraszając do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 10.05.2004 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 a&z - Twój argument jest nie do przebicia Wszyscy nadymają o włamaniachi małych wiatrołapach, a Ty o....jaskółce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 10.05.2004 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Witam. Drzwi otwierane na zewnątrz.Zalety:- nie ma problemów z wodą w progu,- nie pomniejsza wiatrołapu,- trudniejsze do wyważenia,- spełnione wymagania przeciwpożarowe (ewakuacyjne). Wady:- mogą obijac glefy, więc trzeba odbojnik,- trochę nieeleganckie otwieranie, Drzwi otwierane do środka.Zalety:- nie obijają glefów,- elegancko się otwierają, Wady:- problemy z wodą w progu,- niespełnione wymagania ewakuacyjne,- mogą obijać ścianę klamką (jeśli zawias jest w kącie, wtedy tez trzeba odbojnik),- pomniejszają wiatrołap,- są łatwiejsze do wyważenia, Są jeszcze rózne ale... ale ogólnie chyba wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 10.05.2004 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Jakoś wszyscy tu uważają ze drzwi otwierane na zewnątrz trudniej wyłamać/wyważyć...kłoci się to z tym co mówią wszyscy sprzedawcy drzwi. Przecież w ten sposób montowane drzwi, mają zawiasy na zewnątrz i można je normalniej uciąć, łatwiej jest je również podważyć łomem, często w takich drzwiach widać też bolce.... widzę w tym jakąś nieścisłość. Z pozostałymi wadami i zaletami - się zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 10.05.2004 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Na zewnątrz Również dlatego, że się samouszelniają - czym mocniej w nie wieje tym mocniej dociskane są do futryny. Gdzieś policzono, że przez dziurkę od klucza może nawiać 10m3 na godzinę . U mnie wiatry często wieją właśnie w drzwi więc wybór był jasny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.05.2004 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Na zewnątrz Gdzieś policzono, że przez dziurkę od klucza może nawiać 10m3 na godzinę . Ciekawe jak wyglada klucz od tej ....dziurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 10.05.2004 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Ciekawe jak wyglada klucz od tej ....dziurki A jeszcze ciekawsze jak wygląda KLUCZ? PS. Oczywiście chodziło o dziurę w drzwiach na wkładkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 10.05.2004 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Neptunek i GroszekDrzwi otwierane do środka łatwiej wyłamać przy pomocy specjalnego, ale dość prostego przyrządu.Najpierw przyrząd ten przystawia się do skrzydła drzwi w miejscu zawiasy, lub zamka.Następnie wciska się kliny między boki skrzydła a futrynę, dalej śrubą wgniata się drzwi do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 10.05.2004 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Była swego czasu dłuuuuuga dyskusja pt. " na zewnątrz czy do środka". Proponuję sięgnąć do archiwum forumowego - myślę, że wszystkie możliwe argumenty za i przeciw już tam były ...... Na marginiesie - ja mam do środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.05.2004 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Załamka- właśnie przywieźli mi drzwi otwierane na zewnątrz. Wszystko OK. Ale oczywiście byłobo za pięknie. I tak monterzy montowali drzwi jak mnie nie było- przyjeżdżam i patrzę a drzwi mają tylko 2 zawiasy. Ja patrzę na katalogi innych firm- a tam wszystkie drzwi zew. mają 3 zawiasy. Firma (Dziadek)się zastrzega ze takich zawiasów jak oni mają to nikt nie ma i ze są super mocne. Może ja za bardzo panikuję, ale takie ciężkie drzwi na 2 zawiasach to chyba za mało??? Co wy na to ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MILeq 10.05.2004 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 ja mam na zewnątrz: więcej miejsca i z tego co mi mowila inspektor nadzoru, drzwi zewnętrzne się właśnie tak powinny otwierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goky 11.05.2004 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 Też mam do środka bo głupio tak zrzucać ludzi (zwłaszcza dzieci) stojących przed drzwiami otwierając je na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 11.05.2004 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 Ja będę miał na zewnątrz. Nawiasem, bardzo interesujące są te dyskusje, którymi drzwiami łatwiej się włamać - ja zawsze myślałem, że najłatwiej włamać się oknem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 11.05.2004 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 Neptunek i Groszek Drzwi otwierane do środka łatwiej wyłamać przy pomocy specjalnego, ale dość prostego przyrządu. Najpierw przyrząd ten przystawia się do skrzydła drzwi w miejscu zawiasy, lub zamka. Następnie wciska się kliny między boki skrzydła a futrynę, dalej śrubą wgniata się drzwi do środka. Identycznie to można zrobić z drzwiami otwieranymi na zewnątrz - czysta analogia. Wystarczy przyłożyć ten przyrząd między boki skrzydła a futrynę opierając się o podest przy schodach lub ramę skrzydła i mamy to samo (tyle że drzwi otworzą się na zew.)! Czyli producenci kłamią??? A zresztą jak mają wejść to i tak wejdą i tak jak pisał przedmówca...oknem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts