Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

aey

Recommended Posts

Witam, chciałbym się dobudować do istniejącego domu mojej babci, dom końca z lat '70, typowa "kostka" 10.5m x10.5m z dachem czterospadowym. Jedna ze ścian nie posiada okien i w tym miejscu chciałbym wykonać ową dobudówkę, miałaby ona mieć jakies 13m dlugosci na 6 metrow szerkosoci, osobny dach nie stykający się z czterospadowym głownej "bryły". Zamierzam tam zrobić piętro, na nim 3 male pokojne, na dole salon z aneksem kuchennym i toaletę a także lazienke. Osobne ogrzewanie. Myśle, ze spora wiekszosc robot jest w stanie wykonac moj ojciec, fachowiec budowlany (fundamenty, murowanie, wprawianie okien, drzwi, dach, wykonczeniowka itp) praktycznie chyba wszystko poza instalacja wodna i ogrzewaniem. Wiem, ze to trudne pytanie i nikt nie jest w stanie mi na nie odpowiedziec w 100% poprawnie, ale czy jest mozliwe wykonanie tego w granicach 100tys zł pod klucz? W wypadku gdyby nie, czy mozliwe jest wyrobienie sie z podana kwotą w zmianie poddasza tego samego domu (10.m x 10.5m) na mieszkanie? (pozwolenia, Podniesienie dachu/budowa nowego - opcja tansza, scianki dzialowe, wykonczeniowka itp).

Za wszelkie porady, informacje będę wdzięczny.

P.S. Dla wrednych - szukałem w internecie, nic szczegolnego o tego typu dobudowkach nigdzie nie piszą.

Pozdrawiam

Witajcie. Ja też planuję dobudować się do domu teściów. Mam pytanie dotyczące kosztów jakie musiałbym ponieść za przyłącza mediów do istniejących - prąd, woda, gaz? Oczywiście osobne liczniki tylko chciałbym się wbić w istniejące "kanały". Miał ktoś może podobną sytuację?? Jestem z Poznania. Dziękuję za wszystkie informacje.

Pozdrawiam Paweł.

Witam.

Bez danych wyjściowych i podania oczekiwań (szkic projektowy) trudno jest ocenić koszty realizacji.

>aey - przy podanych wymiarach bryła domu będzie nie ciekawa (z małym załomem i co z orynnowaniem). Istnieją w nacie symulatory 3D do wizualizacji.

( "podniesienie dachu" to nadbudowa i to wcale nie łatwa )

>Pablo_N - wide pierwszy akapit (na górze). A maże skorzystać z wyceny fachowca (wymagane są uprawnienia).

P.S. jasnowidzów należy szukać w telewizji.