aey 16.10.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Witam, chciałbym się dobudować do istniejącego domu mojej babci, dom końca z lat '70, typowa "kostka" 10.5m x10.5m z dachem czterospadowym. Jedna ze ścian nie posiada okien i w tym miejscu chciałbym wykonać ową dobudówkę, miałaby ona mieć jakies 13m dlugosci na 6 metrow szerkosoci, osobny dach nie stykający się z czterospadowym głownej "bryły". Zamierzam tam zrobić piętro, na nim 3 male pokojne, na dole salon z aneksem kuchennym i toaletę a także lazienke. Osobne ogrzewanie. Myśle, ze spora wiekszosc robot jest w stanie wykonac moj ojciec, fachowiec budowlany (fundamenty, murowanie, wprawianie okien, drzwi, dach, wykonczeniowka itp) praktycznie chyba wszystko poza instalacja wodna i ogrzewaniem. Wiem, ze to trudne pytanie i nikt nie jest w stanie mi na nie odpowiedziec w 100% poprawnie, ale czy jest mozliwe wykonanie tego w granicach 100tys zł pod klucz? W wypadku gdyby nie, czy mozliwe jest wyrobienie sie z podana kwotą w zmianie poddasza tego samego domu (10.m x 10.5m) na mieszkanie? (pozwolenia, Podniesienie dachu/budowa nowego - opcja tansza, scianki dzialowe, wykonczeniowka itp). Za wszelkie porady, informacje będę wdzięczny.P.S. Dla wrednych - szukałem w internecie, nic szczegolnego o tego typu dobudowkach nigdzie nie piszą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aey 21.10.2013 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Nikt nic nie pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_N 22.10.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Witajcie. Ja też planuję dobudować się do domu teściów. Mam pytanie dotyczące kosztów jakie musiałbym ponieść za przyłącza mediów do istniejących - prąd, woda, gaz? Oczywiście osobne liczniki tylko chciałbym się wbić w istniejące "kanały". Miał ktoś może podobną sytuację?? Jestem z Poznania. Dziękuję za wszystkie informacje. Pozdrawiam Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 25.10.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Witam.Bez danych wyjściowych i podania oczekiwań (szkic projektowy) trudno jest ocenić koszty realizacji.>aey - przy podanych wymiarach bryła domu będzie nie ciekawa (z małym załomem i co z orynnowaniem). Istnieją w nacie symulatory 3D do wizualizacji. ( "podniesienie dachu" to nadbudowa i to wcale nie łatwa )>Pablo_N - wide pierwszy akapit (na górze). A maże skorzystać z wyceny fachowca (wymagane są uprawnienia).P.S. jasnowidzów należy szukać w telewizji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts