Olek123 26.10.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Jarek.P michcio0711, czyli reasumując na scanie dac tylko 2 gniazdka, a gdzie sie montuje taką listwę z zabezpieczeniem przeciwprądowym?? masz moze jakieś fotki jak to wyglada w rzeczywistości?? w sprawie internetu to dać 1 gniazdko tuż za samym wiszącym tv (tak aby było niewidoczne) a ponizje na podlodze bedzie komoda i tam dac drugie gniazdo LAN i wpiac w nie router i wtedy z routera wyjsc na amlituner, konsole i dysn NAS, dobrze rozumiem?? Panowie nic juz więcej nie dawać, o czyms nie zapomniałam?? Pozwolę sobię zaprezentować moje pomysły na poruszane tu problemy: 1. INTERNET (siec komputerowa) Piszesz, że chcesz dać jedno gniazdko za TV, jedno na dole. A do czego te gniazdka będą podłączone po drugiej stronie? Jeśli planujesz zebrać wszystkie gniazdka np. w pom. gospodarczym, to ja bym właśnie tam ustawił router WiFi, NAS, switch do wszystkich gniazdek w domu, ew. modem neostrady czy inny w zależności, jak internet będzie dostarczany. A w pokoju wyjście ETH za tv - na górze, no i za komodą - dałbym min 2 sztuki - tuner sat i amplituner. Ja bym dał więcej. Oczywiście, można podłączyć prosty switch i rozdzielić jedno gniazdko na więcej, ale jakby nie patrzeć - jest to dodatkowe zbędne urządzenie w paradnym pokoju, które szpeci, bierze prąd i może się popsuć i dodatkowo za darmo też nie jest. Na gniazdkach ETH można oszczędzić wybierając niemarkowe - zdarza się tak, że wkłady są identyczne i wystarczy dokupić tylko ramkę. Widziałęm też bardzo budżetowe rozwiązanie - kable wychodziły ze ściany zakończone wtyczką, bez gniazdka. 2. Sygnał TV / SAT Oczywiście na górze za TV, no i na dole za komodą - do podłączenia SAT i Ampli. Do tunera SAT trzeba doprowadzić 2 kable z anteny SAT! 3. Podłączenie TV do "komody" Za pomocą kanału w scianie - aby podłączyc ampli, SAT itp kabelkami HDMI czy tam innymi. Tym kanałem można też ciągnąc wszystkie kable do TV i na górze za TV nie robić gniazdek. Ma to tą zaletę, że jak zmienisz miejsce TV, to nie będzie w tym miejscu na środku ściany gniazdek. Dodatkowe można zastosować pewne rozwiązanie odnośnie zbiorczego zasilania urządzeń - o tym poniżej. 4. Zasilanie elektr. Być może 2 gniazdka wystarczą, ale ja zawsze wychodzę z założenia, że lepiej mieć o 2 za dużo, niż żeby mi miało choć jednego braknąć. Odnośnie listew zasilających, to poza takimi prostymi rozwiązaniami (przedłużać z wyłącznikiem i 5 gniazdami) są jeszcze bardziej zaawansowane: - wyłącznik do listwy na osobnym kablu - dzięki temu listwa zasilająca jest ukryta, a wyłącznik do niej w dostępnym miejscu - wyłącznik do listwy na pilota - listwa z gniazdami master / slave - jeżeli urządzenie podłączone do master zostanie wyłączone, to automatycznie wyłącza się prąd w gniazdkach slave. Oczywiście jeśli włączymy urządzenie podpięte pod master, to włącza się prod w gniazdach slave. Tym sposobem wyłączając TV wyłącza się automatycznie tuner SAT, konsola do gier - bez tv raczej i tak ich nie użyjemy. Jeszcze mała dygresja do oszczędzania prądu przez wyłączanie urządzeń z trybu stanby. Pomierzyłem zużycie prądu urządzeń w trybie czuwania w moim kąciku miernikiem za 50 zł i wygląda to tak: - TV lcd LG - 2W - amplituner Yamaha - 0W (czyli realnie poniżej 1W) - tuner DVB Manta - 2W - konsola do gier Wii - 8W - Tuner SAT nbox - 20W Jak widać jest to trochę więcej, niż przeliczane tu 2W. A czy opłaca się komuś oszczędzać i rezygnować z wygody (przy listwie master/slave to chyba sie nie rezygnuje z wygody...) - niech każdy sam odpowie sobie na to pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 26.10.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Masz dość dużo sprzętu. Dla porównania u mnie jest to:- TV (LED) Samsung 0,2W - Ampli (stary model Yamahy) 0,1W - DVD (j.w.) - 0,1W i tyle, więcej urządzeń podłączonych w salonie do listwy nie mam. Czyli u mnie do przeliczanych tu 2W brakuje jeszcze duuużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olek123 26.10.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Masz dość dużo sprzętu. Dla porównania u mnie jest to: - TV (LED) Samsung 0,2W - Ampli (stary model Yamahy) 0,1W - DVD (j.w.) - 0,1W i tyle, więcej urządzeń podłączonych w salonie do listwy nie mam. Czyli u mnie do przeliczanych tu 2W brakuje jeszcze duuużo. TV, Ampli, DVD to ogólnie są sprzęty, które mało biorą w stanby. Pewnie im nowsze, tym mniej. Ale mnie zawsze zadziwiają tunery SAT - w zasadzie czy się korzysta, czy są w stanby to biorą tyle samo i nie jest to 2W - sprawdzałem różne modele. Jak jeszcze jest wbudowany HDD, to on kręci się cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 26.10.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Nowoczesne TV, czy sprzęt audio w trybie standby wyłączane są niemal całkowicie, pracuje wtedy tylko mała część elektroniki odpowiedzialna za odbiór poleceń z pilota, a nawet ona jest często tak robiona, że jest w uśpieniu, póki sygnał z pilota nie nadejdzie, stąd taki niski pobór mocy. Tunery SAT jednak chyba (nie jestem pewien) cały czas zasilają konwerter, a ten żre parę watów, stąd by był wysoki pobór mocy "czy się stoi czy się leży". O HDD, który jest cały czas zasilany nawet nie wspominam, choć to akurat mnie dziwi, spokojnie mogliby go zatrzymywać. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 27.10.2013 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Olek, Jarekmyślicie zeby zrobic wkucie w scianie takie 50x20cm na głębokość ok 10cm i tam obsadzić gniazda.wtedy komode dosunie się bezproblemu do sciany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 27.10.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 TV, Ampli, DVD to ogólnie są sprzęty, które mało biorą w stanby. Pewnie im nowsze, tym mniej. Ale mnie zawsze zadziwiają tunery SAT - w zasadzie czy się korzysta, czy są w stanby to biorą tyle samo i nie jest to 2W - sprawdzałem różne modele. Jak jeszcze jest wbudowany HDD, to on kręci się cały czas. Mój Samsung bez HDD pobiera 12W! http://www.samsung.com/pl/consumer/tv-audio-video/digital-set-top-box/digital-set-top-box/DSB-H370G/POL-spec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olek123 27.10.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Olek, Jarek myślicie zeby zrobic wkucie w scianie takie 50x20cm na głębokość ok 10cm i tam obsadzić gniazda. wtedy komode dosunie się bezproblemu do sciany W chwili obecnej mam za komodą 2 gniazdka el., gniazdko TV, ETH, "centrum multimedialne" tworzą 4 urządzenia. Jak widzę, ile kabli kotłuje się za komodą, to sensownie byłoby zrobić taką wnękę. Innym fajnym, moim zdaniem, rozwiązaniem jest zrobienie w komodzie jednej półki na okablowanie i listwę zasilającą. Takiej półki zamykanej od frontu, ale bez pleców z tyłu. Warto zasilanie el. w pobliżu TV przemyśleć tak, aby było do tego dojście i zawsze można było tam coś dodatkowego podłączyć bez problemów - np laptop, aby film z kompa obejrzeć, lub inne urządzenie, o którym teraz się nawet nie myśli. U mnie ten problem występuje - bo co prawda mam wolne miejsce w listwie zasilającej (do której nie muszę mieć dostępu, bo wyłącza się ją pilotem) ale wpięcie jest w zasadzie niemożliwe, bo listwa zastawiona komodą. Niestety jak się kable kupuje, to ciężko wycyrklować co do cm z długością. Nadmiar można ładnie zwinąć... ale trochę miejsca to zajmuje. Dodatkowo niektóre urządzenia mają zewnętrzne zasilacze, które też są nieporęczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 26.01.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Warto zwrócić uwagę, że dla gniazd ukrytych za odbiornikiem i szafką RTV nie opłaca się kupować osprzętu systemowego z serii wybranej do domu. Przykładowe "biurowe" gniazdo z obrazka kosztuje w hurtowni elektrycznej 20zł. Wybierając rozwiązanie zasilania (stałe gniazdo czy listwa) warto jeszcze uwzględnić to, czy ma się zwyczaj wyłączania zasilania urządzeń na czas burzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 31.01.2014 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 jeśli to ma być prawdziwe zabezpieczenie, a nie symboliczne, to listwa taka musi kosztować przynajmniej ze 100zł. J. Nie przesadzaj. Acar S8Pro kosztuje 50zł. No chyba że według Ciebie to nie jest "prawdziwe zabezpieczenie". 100zł to kosztuje Acar Eco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 31.01.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 "Prawdziwe zabezpieczenie" to dla mnie takie, które wewnątrz ma coś więcej, niż tani warystor. Jeśli ten Acar S8Pro ma (jak wynika z opisu w sklepach internetowych) filtrację, to powinien być ok i w tym wypadku byłby to dobry wybór za rozsądną cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 01.02.2014 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Warto zwrócić uwagę, że dla gniazd ukrytych za odbiornikiem i szafką RTV nie opłaca się kupować osprzętu systemowego z serii wybranej do domu. Przykładowe "biurowe" gniazdo z obrazka kosztuje w hurtowni elektrycznej 20zł. Wybierając rozwiązanie zasilania (stałe gniazdo czy listwa) warto jeszcze uwzględnić to, czy ma się zwyczaj wyłączania zasilania urządzeń na czas burzy. AUAHHAHAAHHAHAAHHAAH A próbowałeś, to kiedykolwiek zainstalować z zachowaniem promieni gięcia przewodów? Zwykły śmieć dla ubogich. Życzę powodzenie przy montażu. PS. Jeszcze napisz, że jest kat. 6 e ekranowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 06.02.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 AUAHHAHAAHHAHAAHHAAH A próbowałeś, to kiedykolwiek zainstalować z zachowaniem promieni gięcia przewodów? Zwykły śmieć dla ubogich. Życzę powodzenie przy montażu. Część RTV-SAT gniazda "uniwersalnego" za 20zł i firmówki za 100zł niczym się nie różni budową zewnętrzną. Wykrępowanie przewodu koncentrycznego wygląda zatem tak samo w obu przypadkach. Gniazdo Ethernet działa zaś bez problemu na 1Gb. Serio potrzebujesz do domu sieci z atestami i pomiarami? Żeby się onanizować tym, że masz gniazdka z ekranowaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts