wisior 16.10.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Witam Kupiłem dom ze wszystkimi instalacjami w tym ogrzewaniem. Kocioł gazowy Buderus GB152 + zbiornik na ciepłą wodę + JEDNA linia ogrzewania (poniżej zdjęcie szafki od podłogówki) Dom typowy około 160m. Na całym dole podłogówka u góry tylko łazienka reszta kaloryfery. Dziwnie strasznie to działa, nie potrafie tego wszystkiego wyregulować. Mam poważne wątpliwości co do poprawności samego montażu tych komponentów w tej szafce. Nie mam kontaktu i miał nie będę do instalatora tej wspaniałej instalacji. Mam w planach ją rozbudować o zawór 3 drogowy ze sterowaniem, sprzęgło i osobne pompki do 2 niezależnych układów - to dobry pomysł ? (wszystko sterowane z pieca - spore koszty Na razie niestety muszę jakoś męczyć się z tym co mam - da się to jakoś wyregulować ? i czy jest poprawnie zainstalowane ? http://i1053.photobucket.com/albums/s475/wisior/piec_zpsf4b424b0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 17.10.2013 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 (edytowane) zasilanie z kotła masz na dolnej belce, a powrót na górnej Edytowane 17 Października 2013 przez mxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lsn 21.10.2013 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 zasilanie z kotła masz na dolnej belce, a powrót na górnej Nie no bez przesady skąd te domysły - Pan dobrze opisał zdjęcie i tak ma to być podłączone... Jest dobrze Zestaw oraz rozdzielacz marki KAN - można sobie wejść na www i ściągnąć instrukcje Można wiedzieć jak Pan próbował to regulować ? - mam nadzieję że zawory na dolnej belce zostały oszczędzone... - służą one do zrównoważenia oporów hydraulicznych... Są nastawiane raz zgodnie z projektem nastawy dokonuje się zgodnie z wykresem w instrukcji rozdzielacza) Nie rozumiem co ma przynieść rozbudowa układu o wymienione elementy Sterowanie całą podłogówką nie wpływa pozytywnie na komfort cieplny - Pański rozdzielacz posiada zawory do montażu siłowników które mogą sterować pracą indywidualnie każdą pętlą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 21.10.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Jak na całym dole podłogówka to trochę za mało pętli (4 na cały dół to wypada przy średnim rozstawie po około 200mb rury na pętle) i podejrzewam że pompa tego nie pociągnie. Napisz może co jest nie tak że chcesz coś regulować (podłogówka nie nadaję się do regulacji, raz się ustawia i tyle). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 22.10.2013 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Nie no bez przesady skąd te domysły bo termometr na dolnej belce pokazuje więcej niż ten na górnej belce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lsn 22.10.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 bo termometr na dolnej belce pokazuje więcej niż ten na górnej belce Hmm coś w tym może być Wisior proszę sprawdzić która rurka zasilania / powrotu jest ciepła a która chłodna - może to wiele wyjaśnić... Dodatkowo Maher także ma wiele acji - w ilu pomieszczeniach jest ta podłogówka (+ jaka powierzchnia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 22.10.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Dla tych co nie kumają jak działa ten mieszacz, polecam wersję ze wszystkimi strzałkami: Mieszacz jest podłączony poprawnie. Podstawowy błąd jest taki, że ten typ mieszacza nie nadaje się do kotła kondensacyjnego. Jasno jest napisane jaka ma być temperatura zasilania - 75C !!! U Ciebie powinno być max. 50-55C. Oczywiście można ustawić temperaturę wody na kotle 75C, ale wtedy nie mamy zysków z kondensacji. Należy zastosować mieszacz z zaworem 3D termostatycznym + jakiś niezależny sterownik pokojowy niedopuszczający do przegrzewania pomieszczeń. Na grzejnikach głowice termostatyczne + jakiś bypass jak wszystko się pozamyka Jeśli ten kociołek potrafi sterować zaworem 3D to jeszcze lepiej - tak podłącz + oryginalny drugi czujnik pokojowy. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisior 30.10.2013 23:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 pojawiło się wiele opinii. Rysunek na 100% opisany dobrze bo sprawdzałem "ręcznie", która rura jest cieplejsza ... co do samej podłogówki to też mam spore wątpliwości bo jest ona praktycznie na całej kondygnacji tj około 80m2 ale o dziwo działa to bez problemu (pompa na 1 biegu) - wszędzie podłogo jest wyczuwalnie ciepła (równomiernie w każdym pomieszczeniu) także nie wiem jak to jest podłączone. Nie posiadam niestety żadnych informacji nt długości rur czy też samego projektu. W takim stanie zakupiłem już obiekt. Moje oczekiwania są proste, chcę mieć pełną automatykę sterowaną z jednego manipulatora bez żadnych idiotycznych pokręteł i zmian - nastawiam na sterowniku 22 dół góra załóżmy 21 i tak ma być ! Zakupiłem już rozszerzenia do kotła aby sterował zaworem 3dr z siłownikiem oraz sprzęgłem hyd - chcę zastosować rozwiązanie sugerowane przez Buderusa tj jak na obrazku poniżej . Co o tym sądzicie ? Dobrze kombinuję ? Ten rozdzielacz ze sprzęgłem zrobi mi kolega - dokładna kopia tego z katalogu Buderusa reszta jak na schemacie. 2 pomy dla 2 obiegów. Zawór 3dr i sterownik. Wszystko zarządzane z kotła http://i1053.photobucket.com/albums/s475/wisior/piec_zpsb500ac0f.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 04.11.2013 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Bardzo dobrze kombinujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisior 04.11.2013 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 no tak tylko jest taki mały problem bo od 2 tygodni nie mogę znaleźć we Wrocławiu nikogo kompetentnego do przeróbki tej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 04.11.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 no tak tylko jest taki mały problem bo od 2 tygodni nie mogę znaleźć we Wrocławiu nikogo kompetentnego do przeróbki tej instalacji jeżeli ci nie przeszkadza że nie jestem z Wrocławia to mogę się podjąć przeróbki instalacji w/g twoich założeń jeżeli jesteś zainteresowany pisz na mejla [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts