Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zawór termostatyczny z głowicą i kapilarą

GrAz

Recommended Posts

Mam instalacje z rozdzielaczem. 3 grzejniki + podłogówka w łazience. Na grzejnikach są zawory termostatyczne z głowicami. Jedynie w łazience jest swobodny przepływ. Latem kupiłem zawór z kapilarą z zamiarem przyłączenia go na obwodzie podłogówki. Teraz chcę go zamontować ale nie wiem czy jeśli go tak zamontuje jak na powyższym zdjęciu to będzie działał prawidłowo. Na grzejnikach mam zawory poziomo a tu będzie pionowo. Co prawda sama głowica będzie w poziomie. Stąd moje pytanie.

Niezłe rozwiązanie, jednak przy zaworze RTL temperaturę w łazience musiałbym regulować metodą prób i błędów. Dodatkowo musiałbym ponieść znowu koszty zakupu nowego urządzenia.

Chcę aby temperatura powietrza była 23'C i koniec. Nie chcę się bawić w regulację przepływu cieczy bo w zależności od warunków pogodowych w łazience umiejscowionej na poddaszu może być różna temperatura wnętrza. Poza tym mam możliwość regulowania i sprawdzania zaworu raz na tydzień lub dwa (czy ustawienia nastawy powrotu są dobre czy też nie, czy jest ciepło czy nie, jaka jest temperatura w łazience).

No chyba, że się mylę i jest zupełnie inaczej. Przy nastawie zaworu RTL np. na 40'C będę miał stałą temperaturę wnętrza łazienki np. 23'C (niezależnie od warunków pogodowych). Czy tak właśnie jest?

Edytowane przez GrAz