Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas MINI NIKE 24 3E opinie, porady

prsp

Recommended Posts

Witam.

Założyłem nowy temat o kotle Mini Nike 24 3e, ponieważ nie znalazłem o nim ani jednej wzmianki na tym forum.

Tymczasem z początkiem października br stałem się jego użytkownikiem (na razie szczęśliwym) i jestem bardzo ciekawy Waszych opinii, spostrzeżeń nt pracy tego kotła, jego awaryjności itp.

Dodam może jeszcze, że do tej pory od 1994r dom (250m2 powierzchni grzewczej) ogrzewałem również dwufunkcyjnym kotłem Immergas Nike Pilota 24kW. Piec wymieniłem, bo już wypadało po tylu latach, chociaż w zasadzie pracował bezawaryjnie a obsługa sprowadzała się do corocznego dbania o czystość wymiennika pierwotnego i odkurzenia paleniska. Po nowym piecu nie spodziewam się oszczędności lecz raczej świętego spokoju mając nadzieję, że nagle w zimie mnie "coś" nie zaskoczy. Tzn awaria zdarzyć się może, ale o ewentualne części do MINI NIKE chyba łatwiej.

Dotychczasowe całkowite zużycie gazu w sezonach grzewczych kształtowało się na poziomie 2200-2500m3 i mam nadzieję, że gorzej nie będzie.

Na razie jedyną istotną rzeczą, którą mogę powiedzieć nt działania nowego nabytku jest komfort stałości temperatury. Tzn stary kocioł sterowany był przez zwykły sterownik wł/wył a histereza 1stC powodowała skokowe odczuwanie zimno/ciepło.

Teraz kocioł sterowany jest przez CAR V2 ustawiony na 20,5stC, który dba o stabilną temperaturą pracując z histerezą o wiele węższą. Jestem ciekawy, w którym kierunku pójdzie zużycie gazu?

Edytowane przez prsp
nowe dane

• 10 months później...