habzimierz 17.10.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Witam,w moim domu (ok 230 pow uż) mam wyłącznie podłogówkę. Razem będzie z paręset metrów przewodów. Rozdzielacze są jeden na parterze i jeden na piętrze. To co mnie martwi to średnica przewodów od kotła do rozdzielacza - 25mm. Czy to nie jest trochę mało. Same ruraki wavinowskie podłogówki są niewiele mniejsze. Z drugiej strony nie potrzeba tam raczej jakiegoś znacznego przepływu.2ga sprawa - rozdzielacz jest w spiżarni.Ktoś mi - wydaje mi się, że słusznie - podpowiedział, że będzie grzać od rozdzielacza. Co wytrawni forumowi instalatorzy powiedzą na ten temat? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 17.10.2013 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Witam, w moim domu (ok 230 pow uż) mam wyłącznie podłogówkę. Razem będzie z paręset metrów przewodów. Rozdzielacze są jeden na parterze i jeden na piętrze. To co mnie martwi to średnica przewodów od kotła do rozdzielacza - 25mm. Czy to nie jest trochę mało. Same ruraki wavinowskie podłogówki są niewiele mniejsze. Z drugiej strony nie potrzeba tam raczej jakiegoś znacznego przepływu. 2ga sprawa - rozdzielacz jest w spiżarni.Ktoś mi - wydaje mi się, że słusznie - podpowiedział, że będzie grzać od rozdzielacza. Co wytrawni forumowi instalatorzy powiedzą na ten temat? Pozdr witam "lekko" grzać będzie od rozdzielacza, jeżeli masz w szafce, dociepl wełną pod pokrywą, jeżeli nie masz szafki obuduj i dociepl średnica przewodów prowadzących do rozdzielacza 25mm - winno być wszystko ok:) 25mm to takie minimum pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 17.10.2013 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 ja bym dał 28 mm miedź .A to 25 to zgrzewane? Podłogówka lubi duże przepływy 4 x więcej niż grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts