Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawidłowo wykonane CO?

habzimierz

Recommended Posts

Witam,

w moim domu (ok 230 pow uż) mam wyłącznie podłogówkę. Razem będzie z paręset metrów przewodów. Rozdzielacze są jeden na parterze i jeden na piętrze. To co mnie martwi to średnica przewodów od kotła do rozdzielacza - 25mm. Czy to nie jest trochę mało. Same ruraki wavinowskie podłogówki są niewiele mniejsze. Z drugiej strony nie potrzeba tam raczej jakiegoś znacznego przepływu.

2ga sprawa - rozdzielacz jest w spiżarni.Ktoś mi - wydaje mi się, że słusznie - podpowiedział, że będzie grzać od rozdzielacza.

Co wytrawni forumowi instalatorzy powiedzą na ten temat?

Pozdr

Witam,

w moim domu (ok 230 pow uż) mam wyłącznie podłogówkę. Razem będzie z paręset metrów przewodów. Rozdzielacze są jeden na parterze i jeden na piętrze. To co mnie martwi to średnica przewodów od kotła do rozdzielacza - 25mm. Czy to nie jest trochę mało. Same ruraki wavinowskie podłogówki są niewiele mniejsze. Z drugiej strony nie potrzeba tam raczej jakiegoś znacznego przepływu.

2ga sprawa - rozdzielacz jest w spiżarni.Ktoś mi - wydaje mi się, że słusznie - podpowiedział, że będzie grzać od rozdzielacza.

Co wytrawni forumowi instalatorzy powiedzą na ten temat?

Pozdr

witam

"lekko" grzać będzie od rozdzielacza, jeżeli masz w szafce, dociepl wełną pod pokrywą, jeżeli nie masz szafki obuduj i dociepl

średnica przewodów prowadzących do rozdzielacza 25mm - winno być wszystko ok:)

25mm to takie minimum

pozdrawiam