Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest potrzebna pompa obiegowa do pieca vailiant ecoTEC VCW

Pako73

Recommended Posts

Witam Wszystkich.

Jest to mój pierwszy post na tym forum wiec proszę o wyrozumiałość . Mój problem polega na tym. W nowo wybudowanym domu mam zamontowany piec valiana ecoTEC VCW instalator stwierdził że należy dołożyć pompe obiegowa i tak zrobił. Powierzchnia ogrzewanych podłóg to ok. 70m2 pozostałe pomieszczenia posiadaja grzejniki łącznie 7szt. łaczna powierzchnia wszystkich pomieszczeń wynosi 140m2.

Fachowiec odpowiedzialny za uruchomienie pieca powiedział ze ta pompa jest zbyteczna bo piec ma już w sobie pompę która powinna dać sobie rade. Piec został urochomiony razemz dodatkową pompą ostawioną na najmniejsze obroty (1) . Piec został wstępnie ustawiony na temp. 35 stopni , czujnik - regulator wew. został ustawiony na temp 17 stopni. Po 2 tygodniach użytkowania stwierdziłem ze temperatura w wewnątrz domu wynosi 20 stopni a i piec ewidentnie podgrzewa cały czas wode w C.O. mimo ze czujnik wew. jest ustawiony na 17 stopni. Zadzwoniłe do Pana który uruchamiał piec i kazał mi odłączyć dodatkowa pompe. Po kilkugodzinnej obserwacji stwierdziłem że piec już się nie załacza. Moje pytanie do fachowców czy taka pompa naprawdę jest koniecznie potrzebna do tego modelu pieca

Pozdrawiam

Skoro kociol na pompe, to kolejna jest zbyteczna. Uzywam kociol gazowy z wbudowana pompa i zadna inna.

Wg mnie powines miec zestaw z dodatkowa pompa, ale w skrzynce od sterowania podlogowki. W ukladzie jaki masz tzn, podlogowka+grzejniki...

...woda wybierze latwiejsza droge czyli mozesz miec uposledzona podlogowke, poniewaz wiekszosc wody moze poplynac prze kaloryfery. Ale to zalezy od oporow ukladu itp. itd.

Pozdr.

Kol. Pako 73. Źle. Powinieneś mieć za kotłem sprzęgło i dopiero z niego rozjechane poprzez pompę na układ grzejników i pompę z mieszaczem na podłogówkę. Jest o tym pełno w internecie i o problemach złego podłączenia.

Nie zastosowano sprzęgła . Niestety mimo ze wyłączyłem pompe piec cały czas załancza sie powyżej ustalonej temper. 17 stopni. Posyłam fotki i prosze o wytkniecie błędów i sugestie co zrobić

DSCF2335.jpg

DSCF2338.jpg

DSCF2339.jpg

Zadzwoniłem na infolinie do vaillanta i kazano mi po pierwsze zdemontować ta dodatkowa pompe bo może zakłócać prace kotła a nawet go uszkodzić. Dodatkowo kazali zmniejszyć krzywa grzewczą z 1.2 na 1.0. Piec ze względu na to ze jest regulator wew. kazano mi dac na maksa czyli na 75stopni. Wspomnieli tez o tym sprzęgle przed pompą ale ogólnie zalecili ją zdemontować ponieważ ta w kotle da sobie rade. W poniedziałek dam znać czy to pomogło Edytowane przez Pako73

Jeśli masz układ mieszany (grzejniki i podłogówka) to nie może chodzić na jednej pompie i to tej w kotle ponieważ jak ustawisz tem. na kotle odpowiadającą ogrzewaniu podłogowemu to na grzejniki będzie ona za niska i na odwrót, jak na grzejniki dasz wyższą to na podłogę będzie za ciepło. Masz mieć tak jak na schemacie i jest to schemat vaillanta. Chyba że grzejniki są dobrane do temperatury ogrzewania podłogowego.

Grzejnki dobrane sa odpowiednio większe niż w standardzie. Jak widać na zdjęciu przed pompą jest zawór trójdrożny który miesza wode z pieca z wodą powracającą z grzejników. Więc woda płynąca do podłogówki powinna być chłodniejsza niż ta w grzejnikach Edytowane przez Pako73

Pompa nie jest w skrzynce tylko pod piecem. Proszę sobie zerknąć na fotki które dołączyłem do poprzedniego wpisu. Wiem ze jak wyłacze pompe to podłoga mi stanie bo będzie robiła opór ( zdążyłem to przetestować). Serwisant z vaillanta i na infolinii vaillanta zalecają żeby ją zdemontować

Wiem że mam źle poskładaną instalacje. firma która to robiła ma doświadczenie w c.o i c.w.o , ale chyba nigdy nie robili kotła kondensacyjnego albo robili ale nie mieli upierdliwego inwestora. Zaryzykuje z wyciągnieciem tej pompy i jeżeli będzie gorzej to będą wszystko robili od nowa, aż będzie wszystko grało tak jak powinno Nie podaruje !!!

Poinformuje na forum o efektach

Nie bardzo rozumiem twoją wypowiedź. Poczytaj o kotłach i ich sterowaniu. Jeśli sterownik zażąda temp.zasilania 50 oC to kocioł taką poda, a jeśli będzie temperatura na kotle obniżona to wtedy okaże się że kocioł wyłączy się wcześniej i nie dogrzeje wody grzewczej do odpowiedniej tem. Skutkować to będzie niedogrzaniem pomieszczenia i taktowaniem kotła. Ma byc odkręcone na MAX i basta. Edytowane przez gersik

Tak jak napisałem wcześniej mam ustawiona temp. na maksa czyli na 75 stopni i moim zdaniem sterownik idealnie reguluje kotłem. Kocioł przy temper. 9 w nocy i 13 w dzień nie nagrzewał wody bardziej niż 35 stopni. Dzisiaj wymontowali ta pompę ale na rezultaty będę musiał poczekach aż się ochłodzi temperatura zewnętrzna