Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna bia?e czy kolor?

Recommended Posts

Witam.

Nadszedł czas wyboru okien. No i problem białe czy jednak wybrać jakiś kolor, np: dąb. ROzumiem oczywiście że sprawa dalece indywidualna, ale może nasunęły się jakieś spostrzeżenia natury estetycznej z użytkowania okien. Podzielcie się Waszymi spostrzeżeniami. Wielkie dzięki

Tomek

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Orzech PCV, obustronnie, są śliczne. Przeciw białym pomijając kwestię, że mi się nie podobają przemawia jeszcze to, że pcv strasznie przyciąga kurz (wiem, bo mam takie w mieszkaniu), na bialych to strasznie widać, a mycie okien w całej chałupie co dwa tygodnie jest ponad moje możliwości.

bede miec biale na zewnatrz, bo takie mi pasuja do elewacji i dachu, obcenie mam biale przy bardzo ruchliwej ulicy, ktore trzeba myc co 2 miesiace, wiec na wsi bede miec mniejszy problem. Zastanawiam sie nad czescia okien od srodka, czy zostawic biale czy zloty dąb? Jak to wogole wyglada, jak czesc okna ma inny kolor na zewnatzr i w srodku?

Okleinowane strukturalnie w masie, dwustronnie ,,złoty dąb''.Ramy wewnątrz, ciemny brąz .Profil pięciokomorowy REHAU.Argumenty , że białe pasuja do kazdej elewacji, nie trafiały do mnie.Miałem i mam okresloną wizją mojej chatki i jak narazie wszystko pasuje,elewacja ,okna rynny...... I mam nadzieje ,że cała reszta też.

Na zewnątrz zieleń, wewnątrz dąb. Drewniane. Jedno i drugie lazur. I to jest mój problem, bo ciężko zamówić okna malowane lazurem kolorowym a nie farbą kryjącą. Nie mam innego wyjścia, bo elementy więźby dachowej (krokwie, zastrzały) widoczne na elewacji są już zielone, więc stolarka też musi być taka.

Jeżeli chodzi o cenę, to dopłata za drugi kolor to 5 % wartości.

Mam już w swoim domku okna obustronnie"złoty dąb" super. Przez 12 lat myłam okna białe w osiedlowym mieszkaniu, w którym j3szcze jesteśmy. Porównując w myciu i utrzymaniu czystości to niebo, a ziemia. Na białych widać zarysowania i zachodzą kurzem. Po pewnym czasie biel zmienia się na popiel, brudnawy kolor i nie widać czy są myte, czy nie. W mieszkaniu mam o wiele mniej okien do mycia, niż w domu i to najbardziej zaważyło na mojej decyzji. Bo, kto myje okna? Przecież nie sąsiadka!!!!!!! Pzdr...

Z zewnąrz okleinowane - ciemny orzech (kolor bardzo podobny do mahoniu, ale bez czerwonawych smug), wewnątrz białe (przeważyła możliwość łatwego dopasowania wnętrza każdego z pomieszczeń pomieszczeń do okien).

Kolor zewnętrzny dopasowaliśmy do elewacji, koloru widocznych krokwi, drzwi zewnętrznych i drzwi garażowych. Nie było to łatwe, ale udało sie zachować jedną tonację, a przynajmniej nam się tak wydaje. Dodam jeszcze, że ten kolor (ciemny orzech) pasuje też do naszej dachówki (czerwona angoba Creatona).

Pzdr