Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja obliczenia - proszę o podpowiedź

Recommended Posts

Witam,

jak można obliczyć energię zużywaną na potrzeby wentylacji mając do dyspozycji tylko część danych wykorzystanych w audycie? Jakie z podanych danych trzeba ze soba doddac i odjac, zeby wyszlo ostateczne zapotrzebowanie.

Wzór z którego korzystam to Q=0,34 * deltaT * V , gdzie V to powietrze wentylacyjne dopływające. przeliczając przez ten wzór wszystkie dane do niczego nie doszedlem.

Dane jakie mam to:

Proj. temperatura zewnętrzna: -16 st. C

Srednia roczna temp. zewnętrzna: 7,7 st. C

Średnia temp. dopływającego powietrza: -12,9 st. C

Założona temperatura wewnątrz pomieszczenia: 20 st. C

Powietrze infiltrujące: 746,7 m3/h

Powietrze dodatkowo infiltrujace: 134,7 m3/h

Średnia liczba wymian powietrza n: 0,6

Doplywajace powietrze wentylacyjne: 2874,5 m3/h

Powietrze usuwane mechanicznie: 552,7 m3/h

Zyski wewnętrzne 64165 kWh/rok

Kubatura budynku: 4823,2 m3

Pozdrawiam,

AG

Jak dla mnie sumujesz sobie:

Powietrze infiltrujące: 746,7 m3/h

Powietrze dodatkowo infiltrujace: 134,7 m3/h

To jest całkowite powietrze , które dostaję się do budynku poprzez went. grawitacyjną, plus nieszczelności typu okna itp.

Masz średnią temp. zew. w skali roku. W zimę do podgrzewania służą zyski bytowe + CO, w okresach przejsciowych, gdy nie działa CO, podgrzewa to powietrze zyski bytowe. Masz strumień, masz delta T, więc co za problem ?

Nie tyle projekt, co jeden z punktów pracy magisterskiej zupełnie nie związanej z tematyką wentylacji czy audytu, jednak promotor wymaga oszacowania tych strat ciepła, a ja w dzień (czy właściwie 3) raczej się tego nie nauczę. Zresztą siedziałem sporo już nad tym i w końcu przyszedł czas zapytać innych. Spotkałem się z kilkoma wzorami, więc nawet nie jestem pewny czy wybrałem dobry, ale wydaje mi się, że skoro podstawową wentylacją jest kominowa, to ten wzór jest odpowiedni, dla obiektu gdzie pracują ludzie.

A same dane to tak to pochodzą z jakiegoś audytu, ale co mi po nich jak nie wiem skąd się wzięły.

A problemem było które strumienie powietrza dają mi to właściwe, całkowite. Czyli informacje o średniej wymianie powietrza to już nie uwzględniam oraz tego usuwanego mechanicznie?

Edytowane przez Sprajcior

No cóż. Wzór jest poprawny według nowej normy 12831, na zapotrzebowanie na ciepło do wentylacji. Oczywiście ja bym tu rozgraniczył okres grzejny, przejściowy oraz letni, bo właśnie podczas zimowego okresu najbardziej nas ta kwestia obchodzi, bo jak jest 10-20 stopni na dworzu to często zyski bytowe starczają do utrzymania 20 stopni w pomieszczeniu. No ale skoro mamy średnioroczną to :

Suma strumienia wentylacyjnego: 3756m3/h

Delta T = 20-7,7=12,3K

Q=0,34*12,3*3756=15,707 kW

Zużycie ciepła na cele wentylacji: 137593kwh/rok

A czy nie lepiej jest uwzględnić wówczas tylko okres grzewczy, który wynosi dla Gdańska 242 dni? jest też podana średnia temperatura powietrza dopływającego, -12,9, czyli rozumiem, że to jest temperatura powietrza właśnie napływającego do pomieszczeń, chociaż skąd taka niska wartość. No a z wyników tego audytu jest podane że "projektowa wentylacyjna strata ciepła: 30316 W", to jak to należy rozumieć? Bo nijak się nie ma do Pana jak i moich obliczeń.

Sprajcior, jesteśmy prawdopodobnie w podobnym wieku, więc sobie nie 'Panujmy' :)

Jaki kierunek studiujesz? Zapewne obstawiam, że coś z ogrzewnictwem i wentylacją, więc coś pokroju inżynieria środowiska.

Generalnie masz rację, dlatego napisałem, że powinno się uwzględniać okres zimowy, ale że nie miałem danych, a daleko mam do półki z tabelami, więc czekałem , aż rozwiniesz ten wątek :) Dla Gdańska masz ilość stopniodni = 242. Ok. Przydałaby się temp. średnia dla tego okresu czasu. -12,9 na wybrzeżu to na prawdę jakaś temp. średnia z kilku/kilkunastu dni najzimniejszych w okresie grzewczym. Prawdopodobnie ma na celu odrębną kwestie pokazania zużycia w warunkach tych najgorszych, dlatego nie będzie tu to brane. A 30316 to jak napisałeś projektowa wentylacyjna strata ciepła zgodna z nomenklaturą nazewnictwa w normie 12831 i jest to liczone dla temp. zew -16 i temp. wew. +20, ale policzyłem dla tego strumienia wentylacji co masz i niestety wychodzi więcej niż 30kw.

Generalnie zastanawia mnie kwestia ilości stopniodni, z mojej tabelki wynika, że dla 1 strefy klimatycznej, czyli tam gdzie jest Gdańsk, przy 242 dniach sezonu grzewczego, CO załącza się wtedy gdy na dworze jest około 13-14 stopni, co jest dla mnie bardzo dziwne, bo wychodzi na to, że grzejemy 8 miesięcy w roku, co najmniej o 2 za dużo.

No niestety nie w tę stronę z kierunkiem studiów. Pewnie jakbym miał coś z wentylacji na zajęciach to bym sobie poradził :)

Studiuję energetykę.

Co do temperatury to tak jak podałem, w tych wynikach co otrzymałem jest że średnia roczna na zewnątrz 7,7, a średnia dopływającego powietrza -12,9. Nie wiem czemu taka. może faktycznie z jakiegoś stycznia czy coś. W każdym razie jak wezmę do obliczeń tą -12,9 to jeszcze powiększy się strata ciepła. To ja nie wiem skąd oni tę stratę wzięli.. Jest też podane, że Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie: 292172 kWh/a, ale to raczej dotyczy całego obiektu.

Politechnika Warszawska?

Generalnie już wiem chyba co i jak.

Usuwane mechanicznie: 552,7 m3/h

Generalnie jak byk musi być wentylacja mechaniczna, pytanie tylko czy z rekuperatorem.

Te 30kw na wentylację by się zgadzało, gdyż te usuwane mechanicznie odda ciepło na rekuperatorze , nie znam sprawności tego wymiennika ale jak się uwzględni ten wywiew mechaniczny to będzie te 30kw na wentylację. Pytanie czy 'dopływające powietrze' to suma już całego powietrza, łacznie z infiltrującym. Skoro masz podane zapotrzebowane na wentylacje to jest wzór taki:

zapotrzebowanie roczne = Q*fi*24*z, gdzie Q to wiadomo, fi = (ti-tśr)/(ti-te), gdzie ti to temp. wew. , tsr to ta średnioroczna, a te to projektowa zew., z to ilośc stopniodni.

Zapotrzebowanie = 30kw*[(20-7,7)(20-(-16))] * 242*24=59532 kwh/rok

Politechnika Gdańska ;P

Rekuperatora nie ma na 100%.

Czyli rozumiem że to jest zapotrzebowanie na ciepło wentylacyjne, a jakie są jego straty?

Ponownie odwołując się do wyników audytu podane jest że 348 GJ/rok, czyli 96,8 MWh/rok.

Wcale się nie dziwie.. mi też się nie podoba to że mam co mam, a muszę to policzyć.. i nie dociera, że nie mam dostępu do innych danych. Więc jakoś muszę kombinować, ale co zrobić. Czyli do policzenia strat to muszę wziąć tę wartość 552 m3/h i temp. -12,9? Nie mam już więcej pomysłów na to. Mogę ewentualnie udostępnić karty z wynikami z audytu.

Też mnie zastanawia ilość tych strumieni. W dodatku strasznie nielogiczne to jest.

Jest osobna instalacja c.o., w każdym z pomieszczeń grzejnik, cwu też z kotłowni. Nie bardzo się orientuję jakie informacje mogą być przydatne.

Wątpię żeby wentylacja miała coś wspólnego z dodatkowym ogrzewaniem. Rekuperacji nie ma, bo straty wentylacyjne są największe ze wszsytkich strat w tym budynku. Sam budynek ocieplony. Nie ma słowa o dodatkowych systemach wentylacyjno-klimatyzacyjnych. Budynek administracyjno-socjalny.