Sprajcior 17.10.2013 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 17.10.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 (edytowane) i co tu w końcu trzeba policzyć? Bo sam się już zamotałem..Nie wiem np jak program wyznaczył te wartość 700 coś dla powietrza infiltrującego Edytowane 17 Października 2013 przez R90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sprajcior 17.10.2013 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Ciepło na wentylację, to które jest na stronie 5 - zestawienie strat ciepła (348,32 Gj/a) No ja tez nie mam pojęcia, z początku myslałem ze to jest suma tego 500 coś z tym infiltrującym dodatkowym, ale to nie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 17.10.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Dobra. Biorę punkt strumień powietrza wentylacyjnego - ogrzewanie= 2758 m3/hLiczę moc potrzebną do ogrzania z -16 do -20 = 0,34*2758*36=33757. I tutaj już w tym punkcie się nie zgadza bo tam wyszło lekko powyżej 30000. Po prostu tam są takie oznaczenia gdzie ja na zajęciach z nich nie korzystałem, tylko ogólnie znam normę 12831, zapewne w wersji papierowej pełnej jest rozdział o wentylacji i tam jest wytłumaczenie tych oznaczeń, bo niektóre dopiero pierwszy raz widzę, pamietam , że były tam jakieś współczynniki osłonięcia budynku, wsp. krotności wymian itp. Musisz jakoś ją skombinować i popatrzeć co jest co tam i jak to się ma do siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 17.10.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 http://www.is.pw.edu.pl/~pawel_kedzierski/12831 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sprajcior 17.10.2013 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 no mógłbym, tylko chyba kończy mi się na to czas... Poza tym jak da rade, żeby to policzyć mniej więcej, stopień dokładności taki jak w mocy potrzebnej do ogrzania w zupełności wystarczy, to też będzie dobrze.. w końcu nikt nie będzie widział tego na magisterce więc nie będzie wiadomo jakie wyszło temu audytorowi a jakie mi, a jakie podam takie bedzie i tyle.. i pokaze z czego to liczyłem. No właśnie te oznaczenia to są zabijające.. wiem coś o tym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sprajcior 17.10.2013 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Dobra, dzięki poczytam sobie.. jak dojdę do jakiś wniosków, albo czegoś nie skumam to się zwrócę z pytaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 17.10.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 A do kiedy masz czas?Generalnie oznaczenia jak oznaczenia, spotkałem sie nie raz z gorszymi, tylko po prostu już pora bardzo mocno słaba na analizowanie i kombinowanie, ale jak chcesz miec z grubsza to nie ma problemu, da sie policzyć , bo znajac zapotrzebowanie na ciepło do wentylacji można obliczyć zużycie, podstawiajac do tego wzorku co Ci napisałem na 1szej stronie, z tymi stopniodniami, tylko tam ten program jak i norma uwzglednia jakies podpunkty, ktore tez teoretycznie trzeba rozważyć, dlatego tak dużo jest tam tych strumieni. Jutro mogę chwilkę nad tym posiedzieć i zobacze co da się zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 17.10.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Jak z resztą widzisz, nikt opócz mnie, nie kwapi się do pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sprajcior 17.10.2013 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 No widzę właśnie.. rozczarowująca postawa, ale co zrobić.. jednym się nie chce inni nie wiedzą.. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.. Czas na oddanie pracy mam do 30 października. Niestety promotor takich obliczeń jak to wpakował mi więcej i przeliczam jeszcze straty w sieci cieplnej, na wymiennikach ciepła, entalpie ścieków, dobieram silnik kogeneracyjny, analizuje i szukam kosztów na to wszsytko żeby jakiś wskaźnik policzyć. najgorsze jest to że nie taka miała być moja praca, a o tym jak ją widzi ten "super" promotor dowiedziałem się w zeszłą środę. No i siedzę i uzupełniam i analizuje i szukam. W zasadzie to już nie wiele mi zostało.. z analizy stanu aktualnego właśnie te straty z wentylacji.. sieci ciepłownicze dzisiaj dokończyłem, no i teraz szukam nakładów inwestycyjnych na to wszystko, też mniej więcej, bo dokładnie to się nie da, pewnie wiesz jak firmy zewnętrzne współpracują ze studentami jak czegoś trzeba. Jak nie mają w tym interesu to olewają. Także szczerze doceniam pomoc. Jakbyś był z Gdańska to byśmy na piwo poszli ;P BTW. Studiujesz Inżynierię Środowiska w warszawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 17.10.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 No widzę właśnie.. rozczarowująca postawa, ale co zrobić.. jednym się nie chce inni nie wiedzą.. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.. Czas na oddanie pracy mam do 30 października. Niestety promotor takich obliczeń jak to wpakował mi więcej i przeliczam jeszcze straty w sieci cieplnej, na wymiennikach ciepła, entalpie ścieków, dobieram silnik kogeneracyjny, analizuje i szukam kosztów na to wszsytko żeby jakiś wskaźnik policzyć. najgorsze jest to że nie taka miała być moja praca, a o tym jak ją widzi ten "super" promotor dowiedziałem się w zeszłą środę. No i siedzę i uzupełniam i analizuje i szukam. W zasadzie to już nie wiele mi zostało.. z analizy stanu aktualnego właśnie te straty z wentylacji.. sieci ciepłownicze dzisiaj dokończyłem, no i teraz szukam nakładów inwestycyjnych na to wszystko, też mniej więcej, bo dokładnie to się nie da, pewnie wiesz jak firmy zewnętrzne współpracują ze studentami jak czegoś trzeba. Jak nie mają w tym interesu to olewają. Także szczerze doceniam pomoc. Jakbyś był z Gdańska to byśmy na piwo poszli ;P BTW. Studiujesz Inżynierię Środowiska w warszawie? Uuu, to widzę, że masz sporą analizę ogrzewania domku z różnych źródeł ciepła, włączając to odzysk ciepła. Ja bronie w lutym inżyniera (mam nadzieję! ) i temat mam o współpracy odnawialnych źródeł energii z konwencjonalnymi źródłami ciepła. Wiem, jak współpracują. łaskę robią , że nawet na praktyki wezmą, a co niektórzy nawet chcieli, żeby im płacić za to. Zawsze możesz wpaść na piwo do Wawy Tak, dokładnie tak, IŚ PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sprajcior 17.10.2013 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Domku.. hehe.. analizuję całą oczyszczalnię ścieków!! :D Do lutego jeszcze trochę czasu jest. Zacząłeś pisać pracę? A temat mocno energetyczny, więc też mi się podoba. Piwko w Wawie.. nie wykluczam, ale na pewno nie szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 17.10.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Domku.. hehe.. analizuję całą oczyszczalnię ścieków!! :D Do lutego jeszcze trochę czasu jest. Zacząłeś pisać pracę? A temat mocno energetyczny, więc też mi się podoba. Piwko w Wawie.. nie wykluczam, ale na pewno nie szybko. A jaki masz dokładny temat? No niby tak, tylko jeszcze absolutorium muszę mieć, bo mi 2 przedmiotów brakuję, które muszę zaliczyć w tym semie , więc z pracą gdzieś zacznę działać za 2 tygodnie. No mocno energetyczny, ale kotły parowe , turbiny i przesył ciepła sieciowego temat bardziej energetyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.10.2013 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Dobra. Biorę punkt strumień powietrza wentylacyjnego - ogrzewanie= 2758 m3/h Liczę moc potrzebną do ogrzania z -16 do -20 = 0,34*2758*36=33757. I tutaj już w tym punkcie się nie zgadza bo tam wyszło lekko powyżej 30000. Po prostu tam są takie oznaczenia gdzie ja na zajęciach z nich nie korzystałem, tylko ogólnie znam normę 12831, zapewne w wersji papierowej pełnej jest rozdział o wentylacji i tam jest wytłumaczenie tych oznaczeń, bo niektóre dopiero pierwszy raz widzę, pamietam , że były tam jakieś współczynniki osłonięcia budynku, wsp. krotności wymian itp. Musisz jakoś ją skombinować i popatrzeć co jest co tam i jak to się ma do siebie (To do kol. Sprajciora) Wkleiłeś wyniki obliczen nie audytu, a ozc, wykonane Audytorem OZC Sankomu. Obliczenie zuzycia energii na straty wentylacyjne nie jest takie proste i trzeba tu zastosowac normę 13790 (miesięczną) na obliczanie energii, norma 12831 sluzy do obliczenia projektowego obciązenia cieplnego i projektowej wentylacyjnej straty ciepła, obie te wartosci są podane na załączonych wydrukach. Obliczenia musisz wykonać za pomocą danych stacji meteo wskazanej na wydruku (Gdansk Port Północny). Obliczyć srednią temp miesięczną i taka podstawić do wzoru na energię. To ze sie nie zgadza projektowa wentylacyjna strata ciepła wynika prawdopodobnie z zastosowanego osłabienia strumienia wentylacyjnego w okreslonych godzinach, ale bez dokładnych danych ciezko oszacowac w których. Z normy bierzesz długosc sezonu grzewczego dla okreslonej lokalizacji i przeliczasz niepełne miesiace (maj, wrzesien).Liczenie zmudne i czasochłonne, dlatego tez programy obliczeniowe mają zaszytą baze danych stacji meteo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 17.10.2013 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Dobrze, że ktoś się wypowiedział kto ma w tym doświadczenie, bo ja tylko liczyłem w kilku projektach OZC a to tylko baza do obliczeń zużycia ciepła na cele wentylacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sprajcior 17.10.2013 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Wkleiłem co miałem. Nic więcej nie dostałem z obiektu. Skąpi w informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sprajcior 17.10.2013 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 W takim razie kolego asolt, czy na podstawie danych którymi dysponuję z podanych załączników, mogę to obliczyć, czy jeszcze czegoś będę potrzebował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.10.2013 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 W takim razie kolego asolt, czy na podstawie danych którymi dysponuję z podanych załączników, mogę to obliczyć, czy jeszcze czegoś będę potrzebował? Dane ze stacji meteo (google twoj przyjaciel, szukac strony IMGW), oraz normy 13790 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sprajcior 17.10.2013 23:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Dzięki, jutro zobaczę co uda mi się zwojować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts