Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

profil pod okna

Recommended Posts

Witam, jestem juz po montazu okien. Okna ladne i porzadnie wykonane. na montaz okien zaprosilem kierownika budowy. po przyjechaniu na budowe od razu kierownik dowalil sie do profili, ktore firma montujaca okna (jednoczesnie prodcent tych okien) stosuje przy montazu. stosuja oni plastikowy profil ktory moj kierownik stwierdzil jest tylko do transportu i ze w tym miejscu bedzie duzy mostek. profil jest 5-komorowy firmy metal-plast ale niczym te komory nie sa wypelnione. czy po dociepleniu w tym miejscu rzeczywiscie beda duze straty cieplne? firma mi stwierdzila ze normalnie sie placi za taki profil a oni robia to w standardzie. czy nie jest to jednak gorsze rozwiazanie od pianki ? pozdrawiam;)

Listwa progowa, to rozwiązanie powszechnie przyjęte. Można z niej zrezygnować jeśli parapet zewnętrzny nie wymaga dolnego mocowania albo jeżeli zastosuje się "alternatywne" rozwiązania w progu dające możliwość odpowiedniego zamocowania parapetu zewnętrznego.. Nie wiem jak u Pana będzie to rozwiązane, więc uwagi dość ogólne, a na koniec smutna konstatacja, że kierownik budowy chyba niewiele wie o montażu okien, bo ja bym się nie czepiał listwy, a na przykład braku uszczelnień.

Listwa progowa, to rozwiązanie powszechnie przyjęte. Można z niej zrezygnować jeśli parapet zewnętrzny nie wymaga dolnego mocowania albo jeżeli zastosuje się "alternatywne" rozwiązania w progu dające możliwość odpowiedniego zamocowania parapetu zewnętrznego.. Nie wiem jak u Pana będzie to rozwiązane, więc uwagi dość ogólne, a na koniec smutna konstatacja, że kierownik budowy chyba niewiele wie o montażu okien, bo ja bym się nie czepiał listwy, a na przykład braku uszczelnień.

czyli docieplajac od spodu parapetr i zakrywajac ten profil plastikowy likwiduje sie mostek?

Nie może być mowy o likwidacji mostka. Prawidłowo zaaplikowana pianka PU w jakiś sposób przyczyni się do bliżej nieokreślonego zmniejszenia wartości mostka.

wiec w czym jest lepsze takie rozwiazanie z tym profilem ? rozumiem ze okno ma lepsze wsparcie ale ze wzgledu na straty cieplne to chyba gorzej wypada?

a co kierownik proponuje zamiast listwy i jak chce zamontować parapety na tym etapie ?

kierownik twierdzi ze okna mozna na piance zamontowac i jest dobrze :) ja tylko chcialem sie podpytac jak mozna najlepiej zniwelowac mostek na tej listwie poniewaz na pierwszy rzut oka widac ze bedzie w tym miejscu.

Witam

kierownik twierdzi ze okna mozna na piance zamontowac i jest dobrze :) ja tylko chcialem sie podpytac jak mozna najlepiej zniwelowac mostek na tej listwie poniewaz na pierwszy rzut oka widac ze bedzie w tym miejscu.

Kierownika to bym już na budowę nie wpuszczał :)

listwa podokienna (nie transportowa) ma za podstawowe zadanie podeprzeć okno na całej jego szerokości, przy montażu, tak jak napisał Test jest tam dodatkowo pianowanie wykonywane i jest to jeden ze sposobów montażu.

A jak Twój kierownik jest taki uczony to zapytaj go CO przeniesie ciężar okna na mur ? bo na 100% nie zrobi tego pianka.

Pozdrawiam

Witam

Kierownika to bym już na budowę nie wpuszczał :)

listwa podokienna (nie transportowa) ma za podstawowe zadanie podeprzeć okno na całej jego szerokości, przy montażu, tak jak napisał Test jest tam dodatkowo pianowanie wykonywane i jest to jeden ze sposobów montażu.

A jak Twój kierownik jest taki uczony to zapytaj go CO przeniesie ciężar okna na mur ? bo na 100% nie zrobi tego pianka.

Pozdrawiam

heh no taki kierownik a ja tez nie musze sie na wszystkim znac wiec podpytuje tutaj i czytam na necie. czy mozna wstrzelic pianke to srodka tego profilu ? czy lepiej nie kombinowac?

Wstrzel się lepiej w dokładny i precyzyjny montaż parapetów zewnętrznych i wewnętrznych a nie będzie tu istotnego mostka a pożytek większy. No chyba że masz okna od miernej firmy, gdzie narożniki profili po zewnętrznej stronie (od muru) nie są obronione, a co oznacza że i profil jest "zapięty" tak sobie. Zakładam, że Twoja listwa ma uszczelkę.

To dziurkowanie i pianowanie listew podparapetowych jest wymysłem "fachofców", którzy przewiewy w tej częsci okna zwalają właśnie na profil, a nie na nie dość dokładny montaż.

Wstrzel się lepiej w dokładny i precyzyjny montaż parapetów zewnętrznych i wewnętrznych a nie będzie tu istotnego mostka a pożytek większy. No chyba że masz okna od miernej firmy, gdzie narożniki profili po zewnętrznej stronie (od muru) nie są obronione, a co oznacza że i profil jest "zapięty" tak sobie. Zakładam, że Twoja listwa ma uszczelkę.

To dziurkowanie i pianowanie listew podparapetowych jest wymysłem "fachofców", którzy przewiewy w tej częsci okna zwalają właśnie na profil, a nie na nie dość dokładny montaż.

ok dzieki wielkie za rady, musze teraz sie doksztalcic jak dobrze zamontowac parapety. okna sa porzadnie wykonane na profilu Veka Softline 82. Do samych okien nie mam zastrzezen. profil podokienny ma uszczelke.