midbass 17.10.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Witam, Mam nietypowy problem, ale może ktoś miał podobny. Od około 2 tygodni w ilości 1-3 sztuki na dobę na ścianach i suficie w jadalni o różnych porach dnia zauważam pełzające dziwne białe larwy (ok. 1 cm długości).Jak tylko się pojawiła pierwsza od razu przeczesaliśmy wszystkie szafki i przestrzenie pod szafkami w kuchni. Jadalnia jest otwarta więc tam nie miałyby gdzie się ukryć.Generalnie dbamy o czystość w domu więc byłem podwójnie zaskoczony. Nie zlokalizowaliśmy żadnego miejsca, gdzie te larwy siedziałyby na kupie. Generalnie w ogóle jak szukamy to nigdzie ich nie ma, a tu nagle bach nad ranem kolejna sztuka pełznie po ścianie. Fakt że nie odsuwaliśmy szafek od ścian - problem w tym że siedzi na nich granit i jest z tym problem. Na wierzchu w kuchni leżą owoce i do nich w ogóle nie ciągną, tylko tak pełzają po ścianach i sufitach. W linkach są dwa zdjęcia tego dziwoląga. Jeżeli ktoś kojarzy co to za larwa to będę wdzięczny za podpowiedź. http://imageshack.us/photo/my-images/818/tytl.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/854/81gq.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 17.10.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Przejrzyj wszystkie torebki z art. spożywczymi- kasza, mąka, ba, suszone grzyby, orzechy, saszetki z herbatą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 17.10.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Jak byś był wędkarzem to chociaż można by je było wykorzystać jakoś pożytecznie ..... A tak na poważnie, to nie mam zielonego pojęcia co to jest za stwór - ale Kolega powyżej dobrze radzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 18.10.2013 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Witam, Mam nietypowy problem, ale może ktoś miał podobny. Od około 2 tygodni w ilości 1-3 sztuki na dobę na ścianach i suficie w jadalni o różnych porach dnia zauważam pełzające dziwne białe larwy (ok. 1 cm długości). Jak tylko się pojawiła pierwsza od razu przeczesaliśmy wszystkie szafki i przestrzenie pod szafkami w kuchni. Jadalnia jest otwarta więc tam nie miałyby gdzie się ukryć. Generalnie dbamy o czystość w domu więc byłem podwójnie zaskoczony. Nie zlokalizowaliśmy żadnego miejsca, gdzie te larwy siedziałyby na kupie. Generalnie w ogóle jak szukamy to nigdzie ich nie ma, a tu nagle bach nad ranem kolejna sztuka pełznie po ścianie. Fakt że nie odsuwaliśmy szafek od ścian - problem w tym że siedzi na nich granit i jest z tym problem. Na wierzchu w kuchni leżą owoce i do nich w ogóle nie ciągną, tylko tak pełzają po ścianach i sufitach. W linkach są dwa zdjęcia tego dziwoląga. Jeżeli ktoś kojarzy co to za larwa to będę wdzięczny za podpowiedź. http://imageshack.us/photo/my-images/818/tytl.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/854/81gq.jpg/ Kolega dobrze mówi. Szukasz nie tam gdzie trzeba. Obstawiam makaron lub grysik (kasza manna) przyniesiony z marketu. Trzeba przejrzeć wszystkie torebki. Pamiętaj, że one mogły już przeleźć do torebek obok i tam ich będzie mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Catti 18.10.2013 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 być może to larwy moli spożywczych miałam podobny problem... u mnie kiedyś zagnieździły się w resztce białej czekolady zapomnianej w rogu szafki, gdzie trzymamy słodycze... musisz zajrzeć dosłownie wszędzie.... do bułki tartej też.... lubią też łuskane orzechy powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 18.10.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Własciwie to bedzie trzbea wyrzucic wszystkie mąki, ryże, kasze itp.bo moga być wszędzie. Wszystko wysprzątać porządni a nowe produkty początkowo trzymać w lodówce. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
midbass 18.10.2013 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Na podstawie innych zdjęć krążących w internecie faktycznie wygląda to na larwę mola spożywczego. Idzie weekend, będą czystki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 19.10.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Na podstawie innych zdjęć krążących w internecie faktycznie wygląda to na larwę mola spożywczego. Idzie weekend, będą czystki ...czyli krewetki na obiad... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan Żubr 20.10.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Własciwie to bedzie trzbea wyrzucic wszystkie mąki, ryże, kasze itp.bo moga być wszędzie. Wszystko wysprzątać porządni a nowe produkty początkowo trzymać w lodówce. Powodzenia. popieram, to jedyny sposób, bo przecież nie bedziesz przesypywał mąki, kaszy itp przez sita i sprawdzał. daj te ryże, kasze komuś kto ma kury :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reze 21.10.2013 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Mklik mączny (Ephestia kuehniella) To taki piękny motylkowaty owad, który łudząco przypomina mole. Często zwany jest też molem spożywczym. Żywi się nie tylko mąką, ale też kaszami, ryżem, lubi orzechy włoskie i suszone grzyby, czekoladę, słodycze, nasiona, pokarm dla ptaków, psów, kotów, rybek, krakersy, wysuszone czerwone papryczki, a nawet sól. Bardzo łatwo go przynieść do domu ze sklepu, lubi przefrunąć od sąsiada, szczególnie przy wentylacji grawitacyjnej Nie jest łatwo się go pozbyć, larwy bardzo rzadko bytują w torebkach z produktami spożywczymi, tam znajdują się najczęściej jajeczka. Szukaj ich w miejscach zacienionych w kuchni i spiżarni. Owijają się w kokon przypominający pajęczynkę i bytują przyczepione do podłoża w oczekiwaniu na dojrzałość. Cykl rozwojowy jest uzależniony od temperatury i niestety nieprzerwanie trwa przez cały rok. Larwy mają różne kolory, jest to uzależnione od pokarmu, którym się żywiła. Najczęściej jest biała, ale może też być żółtawa, zielonkawa lub lekko różowa Obejrzyj dobrze ściany, szczególnie miejsca pod parapetem, nad oknami, wszystkie szczeliny, krawędzie z załamaniami, nierówne powierzchnie, gdzie mogą się dobrze owinąć i przylegać. Uwielbiają spacerować, czasem jakaś odczepi się od podłoża i w czasie drogi do miejsca w którym ma przywrzeć, spadnie. Wtedy jest dopiero widoczna. Zaprezentowane przez Ciebie się są dobrze odżywione. Szukaj za szafkami, pod dnem szuflad, pod stołem, pomiędzy drzwiami i futryną, każda szparka i szczelina to dobre miejsce do dojrzewania Wyrzuć wszystkie sypkie rzeczy, nawet jak opakowanie jest całe, nie masz gwarancji, że już nie masz w środku maleńkiej larwy lub jajeczek owej larwy. Po myciu i poszukiwaniu larw, spryskaj cały dom środkiem owadobójczym. Odczekaj jeden cykl rozwojowy i powtórz czynności. Larwy żyją od 2 nawet do 41 tygodni, natomiast dorosłe latające osobniki od 7 do 10 dni. Ich zadaniem jest tylko rozmnożenie się, czyli złożenie jaj. Zabijając dorosłe osobniki pozbędziemy się w końcu wszystkich larw. To bardzo złożony proces, jak ktoś chce czegoś więcej, pytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
i.buczyńska 27.10.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Witaj, często te pełzające robactwo zamieszkuje w drewnianych szafkach kuchennych. Miałam z tym kiedyś problem i czyszczenie, wyrzucanie napoczętych makaronów i innych produktów pomogło na jakiś czas. Dobrym sposobem są preparaty na mole spożywcze. Ja mam w formie naklejki na szafkę. Zapach który się wydziel odstrasza nie tylko mole, ale i zabija larwy moli. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 29.10.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Właśnie walczę z molami spożywczymi. Kupiłem takie fajne płytki i one się do nich przylepiają. Widziałem dwa rodzaje - w REAL-u kładzie się je poziome - słabe i w ROSSMANIE te się wiesza - b. dobre. One są na osobniki dojrzałe, latające. A te skubane kokony to są w takich miejscach, że masakra np pod nakrętką jakiegoś sosu - zamkniętego fabrycznie z taką plombą pod nakrętką jak np ma keczup. Tylko coś te Twoje są duże... szkoda, że nie ma czegoś obok niej żeby porównać. Bo te moje to mają jakieś 6-8 mm. Może je słabo karmię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 30.10.2013 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Mąkę, kasze, ryż itp. zawsze przesypuję do słoików - od razu widać na ściance czy jakaś pajęczyna się nie plącze Kiedyś szykowałam kładzione kluski, wsypałam mąkę, zalałam wodą, zaczęłam mieszać ciasto - a ono po chwili zaczęło się ruszać obrzydlistwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 30.10.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Oj tam, oj tam... obrzydlistwo. Takie samo DNA prawie, jak, za przeproszeniem, w wieprzku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 04.11.2013 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Oj tam, oj tam... obrzydlistwo. Takie samo DNA prawie, jak, za przeproszeniem, w wieprzku. Tylko te larwy nie mają badania weterynaryjnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 04.11.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Oj tam, oj tam... obrzydlistwo. Takie samo DNA prawie, jak, za przeproszeniem, w wieprzku. Ale to miało być danie bezmięsne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 05.11.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 http://finanse.wp.pl/kat,1033705,title,Biale-robaki-w-znanych-cukierkach,wid,16143313,wiadomosc.html A nie mówiłem że nieszkodliwe! No nie piszą, czy jadalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MassiveR 06.11.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Zdecydowanie w artykułach spożywczych. Miałem to samo, ale u nas zalęgło się w produktach, którymi karmiliśmy swojego królika, więc jeśli jakieś zwierze posiadasz tego typu też sprawdź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość sweetisabel 04.05.2015 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Pomóżcie! Czy ktoś będzie wiedział co za robaki mam w domu? A konkretnie w sypialni, w łóżku! Obstawiałam pchły, ale z wyglądu mi to na pchłę nie wygląda, chociaż skacze i jestem pogryziona. W łóżku śpi ze mną kot, który ... nie ma pcheł!!! Zmieniałam już sto razy pościel, prałam kołdrę i poduszki, odkurzałam i nawet jechałam po materacu żelazkiem z parą. Nigdzie nie widzę żadnych robaków, a jednak co dwa dni pojawia się na pościeli jakiś pojedyńczy osobnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts