Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa P-W ,łódzkie

JACUR

Recommended Posts

Witam ,

stoję przed dylematem wyboru systemu ogrzewania do mojego domu i będzie to na 99% pompa ciepła p-w( nie chcę węga)

jednak dom jest wsi i wszyscy monterzy jak i znajomi tłumaczą mojej żonie że koszty ogrzewania będą o około

30% większe niż OZC i co to w ogóle jest ,stąd moja prośba czy ktoś ma w mojej okolicy pompę p-w i czy mógłbym ją zobaczyć a co

najważniejsze porozmawiać na temat zużycia prądu (żona nie chce się do tego systemu ogrzewania przekonać)

Dziękuję za odpowiedź

Jacek

stąd moja prośba czy ktoś ma w mojej okolicy pompę p-w i czy mógłbym ją zobaczyć a co

najważniejsze porozmawiać na temat zużycia prądu (żona nie chce się do tego systemu ogrzewania przekonać)

Na temat zużycia prądu masz osobny wątek. Mnie pierwszy sezon w dziurawym domu wyniósł ok 2500 pln. Z tym, że jak masz porządnie wszystko zrobione, to za połowę tej kwoty możesz się ogrzać, jednak do tego naprawdę musiałbyś pilnowac budowy i wiedzieć co i dlaczego robisz. Do CO trzeba doliczyć jeszcze koszt ogrzania CWU. Ekogroszkowcy zazwyczaj tego nie liczą, bo to "samo się" grzeje przy okazji.

Ja mam pompę P-W już prawie rok (11 miesięcy) i podlicznik wskazuje 3450 kWh. (z tego około 500 poszło podczas wygrzewania i przez początkowe niedopatrzenie instalatora, przez pierwsze miesiące dom nie był jeszcze w pełni wykończony). Znaczna część tego prądu poszła w drugiej taryfie a więc u mnie 0,36 zł. W domu jest ciepło (22,5 - 23,5*C). Teraz chciałbym zamknąć rok od maja do maja w 3000 kWh i myślę że spokojnie mi się to uda (raczej zejdę poniżej 1000 zł za rok grzania). Grzeję ponad 140 m podłogi oraz 300 l CWU. Dom średnio ciepły. Do mnie masz daleko ale serdecznie zapraszam jak coś:)

• 2 months później...
Czy naprawdę nikt nie ma pompy p-w w okolicach Łodzi i nikt nie chce pomóc i udzielić porad ?

Witam

Posiadam pompę ciepła PW Panasonic. Mieszkam w Zduńskiej Woli. Pompę posiadam od ponad roku. Jeśli temat jeszcze aktualny to mogę pomóc (w ramach mojej skromnej wiedzy)

Domek niewielki 120m2 uż. (140m2 po podłodze) zbiornik CWU 200l pompa 9kW (wydaje mi się, że przesadziłem z wielkością)