Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dachówka wentylacyjna

Rabin

Recommended Posts

WItam. Mam pytanie. Jakie są wytyczne do stosowania dachówek wentylacyjnych. Kryję dach dachówką cementową Braas. Dach dwuspadowy naczółkowy, ok. 300 m2. Kiedy warto stosować dachówki wentylacyjne? Długość połaci ok 8 m. Jeśli powinienem zastować dachówki wentylacyjne to jak należy rozmieścić je na połaciach?

Pozdrawiam.

Miałem takie samo pytanie i w firmie robiącej dachy otrzymałem odpowiedź, ze to zalezy czy będzie wentylowana kalenica. Jeśli tak, to dachówki wentylacyjne daje się tylko w miejscach gdzie wentylacja połai dachu ulega "przerwaniu" - np. pod i nad oknem połaciowym.

Jeśli kalenica nie jest wentylowana, to należy dachówki wentylacyjne dać również na górze połaci dachu.

• 2 weeks później...
Co znaczy wentylowana kalenica? Co ma piernik do wiatraka. Gdy długość połaci przekracza 6 m należy stosować dachówki wentylacyjne. W każdym polu jedna dachówka w czwartym rzędzie od kalenicy. Pozdrawiam.

• 1 month później...

Witam,

Mam powierzchnie dachu około 460 m2 połać wynosi 5,9m.

Wolałbym z powodów finansowych uniknąć dachówki wentylacyjnej - wyliczona na kilka tysięcy złotych przy ponad 400 sztukach.

Pytanie czy jeśli jest dach na pograniczu zalecenia, to można uniknąć tej dachówki wentylacyjnej?

Dach dwuspadowy, deskowany, papowany, a na niego ma być położona dachówka ceramiczna....

Skoro od 6-ciu m powinno się takie kłaść a Ty masz niecałe 6 to o ile producent dachówki nie zastrzega w warunkach gwarancji obowiązku stosowania takowych przy krótszych połaciach to chyba nie trzeba, tak na chłopski rozum jak dach papowany to i wilgoci mniej pod dachówką więc tym lepiej.

Ja mam taką połać jak ty i nie będzie takich dachówek.

Jakie 400 szt??? Przy takiej ilości wychodzilaby jedna na 1 m2! Czy Twój dach to jakiś hangar? Wygląda na to, że ma okło 40 m długości?! Gdyby jednak tyle miał to potrzebujesz 80 dachówek wentylacyjnych. Pozdrawiam.

• 1 year później...

Odkopuję stary temat, żeby niepotrzebnie nie zakładać nowego.

Przed chwilą rozmawiałem z doradcą technicznym firmy Bogen, który twierdzi, że w przypadku mojego dachu nie muszę stosować dachówek wentylacyjnych. Czy to prawda ?

Dane techniczne dachu:

- dach dwuspadowy (projekt zbliżony do tego: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-idaredach-2-g2-ver-2/m8261fe129a45a)

- kąt nachylenia 40 stopni

- długość dłuższych krokwi 7,90 m, krótszych 6,75 m, łączna powierzchnia dachu ok. 265 m2

- brak elementów ograniczających wentylacje w postaci kominów, lukarn itp.

- tylko 2 okna połaciowe (po jednym na stronę w środku połaci)

- pełne deskowanie, na to papa, wentylacja okap-kalenica (prześwit w kalenicy)

- dachówka Bogen Reform 11

Według doradcy, przy tak dużym kącie nachylenia dachu, przestrzeń pomiędzy dachówką, a deskowaniem będzie się wystarczająco wentylować dzięki szczelinom wentylacyjnym w okapie oraz w kalenicy. No i na chłopski rozum powinno to wystarczyć. No bo raczej dodatkowe "dziury" w poszyciu dachu w postaci dachówek wentylacyjnych tuż przed kalenicą nie zwiększą znacząco wentylacji, jeśli w ogóle, tak przynajmniej mi się wydaje :)

Natomiast według porady mistrza Andrzeja Wilhelmi powinno stosować się dachówki wentylacyjne, jeśli długość połaci przekracza 6 m. Koszt dachówek wentylacyjnych ok. 1000 zł. Kupować czy nie kupować ? O to jest pytanie... :)

Radzę zastosować bo dość skutecznie zwiększają efektywność wentylacji. Do tego kontrłata grubości minimum 3 cm. Komin ani okno nie stanowią przeszkody dla wentylacji połaci one stanowią przeszkodę dla wentylacji warstwy izolacji cieplnej. Pozdrawiam.

Radzę zastosować bo dość skutecznie zwiększają efektywność wentylacji. Do tego kontrłata grubości minimum 3 cm. Komin ani okno nie stanowią przeszkody dla wentylacji połaci one stanowią przeszkodę dla wentylacji warstwy izolacji cieplnej. Pozdrawiam.

Dziękuję za poradę. Czyli jak zwykle lepiej nie ufać do końca doradcą technicznym :/ Korzystając z okazji mam jeszcze do Pana, Panie Andrzeju, kilka pytań:

1) Ile zastosować dachówek wentylacyjnych w przypadku mojego dachu? Czy kłaść je w przestrzeniach pomiędzy każdą krokwią (czyli łącznie 46 sztuk, po 23 na stronę dachu), czy może być mniej ? Jak Pan uważa ?

2) Czytałem już wcześniej, że radzi Pan zwiększyć wymiary kontrłat i łat. W projekcie mam podane wymiary kontrłat 5x2,5 cm, czyli zwiększyć kontrłaty do 5x3 cm, czy jeszcze lepiej do 5x4 cm ?

3) W projekcie wymiary łat to 5x5 cm. Zmienić wymiary na 4x6 cm (takie wymiary podawał Pan już kilka razy na forum) ?

W załączeniu przesyłam rzut dachu.

Rzut więźby.jpg

Każe zwiększenie przekroju kontrłat to poprawa wentylacji. W tym konkretnym przypadku wystarczy przekrój 3x5 cm. Natomiast odnośnie łat 5x5 i 6x4 mają praktycznie taki sam przekrój ale dla tego kąta nachylenia połaci korzystniejszym przekrojem będzie 6x4 bo ma korzystniejszy wskaźnik wytrzymałości na zginanie. Pozdrawiam.

• 2 months później...

Witam,

Ja również się podepnę.

Czy dachówki kalenicowe wentylacyjne należy stosować:

- na całej długości kalenicy?

- po jednej na komorę między krokwiami?

- czy np. 4 sztuki na połać?

Dach z pełnym deskowaniem z papą.

Czy należy także stosować dachówki wentylacyjne (na połaci dachu) w przypadku stosowania dachówek wentylacyjnych kalenicowych jeśli długość krokwi nie przekracza 7,5 m?

Pozdrawiam.

• 1 year później...

Witam.

Jestem na etapie zamawiania dachu. Najdłuższa krokiew na dachu garażu ma długość 5,9 m.

Przymierzamy się do dachówki Roben Piemont. Sprzedawca uwzględnił 10 szt dachówki wentylacyjnej. Czy to wystarczy?

Czy w tym przypadku należy je ułożyć w 4-tym rzędzie na garażu i dodatkowo przy kalenicy skośnej? Zmieniliśmy trochę projekt i dach na garażu ma trzy połacie.

Czytałem,że kosze też powinny być wentylowane dachówką went. W tym przypadku kosze długie mają ok. 6,5 metra. Dekarz twierdzi, że skoro dach ma 40 st. nachylenia, to nie musi być dachówek wentylac.

Z kolei sprzedawca, żeby zamontować je i najlepiej w miejscach, jak na rysunku. I bądź tu mądry:confused:

Czy rzeczywiście połać przy koszach trzeba wentylować w ten sposób bo tam jest zawsze najbardziej wilgotno?:rolleyes:

Proszę o radę.

Panie Andrzeju, Czytałem Pana wypowiedzi i wiele osób czerpie z nich dobre rozwiązania. Co Pan myśli o zastosowaniu dachówek went. na tym dachu. Chciałbym wiedzieć jak rozmawiać z wykonawcami.

dach.jpgjupiterII_w1.jpg

Pozdrawiam

jupiterII_s.jpg