Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dachówka wentylacyjna

Rabin

Recommended Posts

Maksymalnie 6~8 dachówek wentylacyjnych na dachu garażu. Dachówki w koszu oraz na trójkątnych częściach dachu są zbędne. Pozdrawiam.

Witam

Panie Andrzeju bardzo dziękuję za odpowiedź:)

Niepokoi mnie jeszcze jedna sprawa - wentylacja ocieplenia. Wiem, że każde pole pomiędzy krokwiami musi być wentylowane.

Jak to najlepiej rozwiązać przy takim dachu, gdzie na całej długości połaci jest krokiew narożna, a równolegle kosz?

Czy kratkę np dachwent należy wstawić w pola znajdujące się np. pomiędzy koszem i krokwią narożną, gdzie nie ma dopływu powietrza z okapu, ani wylotu w kalenicy (prostej), bo jest krokiew narożna?

Taka syt. mam przy łączeniu połaci garażu z domem. Czy w te pola wstawiać 2 kratki - nawiew i wywiew? Czy lepiej, żeby dekarze nawiercili krokwie w zamkniętych polach no i gdzie ma być wylot tej przestrzeni? Czy w najwyższym, ostatnim polu z użyciem kratki? Kolejna rzecz, to miejsce ich montażu. Gdzie trzeba, a gdzie nie powinno się z uwagi np. na ryzyko przeciekania ( kosze ).

Jeśli w polach przy koszach, to w jakiej odległości od dna kosza? Co z połaciami pozostałymi, lukarnami?

Mam nadzieję, że nie zamęczyłem pytaniami, ale sprawa jest dość istotna, jak Pan wie, a z dekarzami bywa różnie. Mój, jak zobaczył czego oczekuję odnośnie wentylacji zamkniętych pól, to zrobił minę jak by zobaczył zezowatego kosmitę:sick: DSC_0004.jpg

Proszę o informację.

Dziękuję i pozdrawiam

A co z taśmą pod gąsiory? Hurtownia na siłę chce sprzedać taką ze szczotką. Jaką Pan by zalecał do takiego dachu i dachówki Roben Piemont? Z Pana wcześniejszych postów pamiętam, że o tej ze szczotkową nie ma Pan dobrego zdania. Handlowiec z kolei twierdzi, ze od 19 lat ją sprzedaje i nikt nie wrócił, ze coś jest źle;) ( może było już tak źle, że dostał zawału i nie wrócił:o). Twierdzi, że te z taśmą butylową się odklejają i sterczą i są do niczego

Jakie są Pana doświadczenia i którą by Pan założył?

Pozdrawiam:)

Jak się trafia w takie ręce (handlowiec i dekarz) to trudno się przebić z poprawnymi rozwiązaniami. Taśma (szczotka) pod gąsiory to najłatwiejszy produkt do montażu a w związku z tym, że jest cały z pvc jest jednym z najsłabszych elementów. Ja stosuję wyłącznie taśmy aluminiowe lub miedziane.

Natomiast co do wentylacji to w każdym polu dochodzącym do narożnej musi otwór wylotowy, natomiast w każdym polu wychodzącym z koszowej musi być otwór wlotowy. Otwory tylko w tych polach, w których jest montowana izolacja cieplna. Otwory muszą być zabezpieczone przed skroplinami najlepiej odpowiednią kratką. Trudno jest przez internet uczyć dekarza jak ma to wykonać. Pozdrawiam.

Jak się trafia w takie ręce (handlowiec i dekarz) to trudno się przebić z poprawnymi rozwiązaniami. Taśma (szczotka) pod gąsiory to najłatwiejszy produkt do montażu a w związku z tym, że jest cały z pvc jest jednym z najsłabszych elementów. Ja stosuję wyłącznie taśmy aluminiowe lub miedziane.

Natomiast co do wentylacji to w każdym polu dochodzącym do narożnej musi otwór wylotowy, natomiast w każdym polu wychodzącym z koszowej musi być otwór wlotowy. Otwory tylko w tych polach, w których jest montowana izolacja cieplna. Otwory muszą być zabezpieczone przed skroplinami najlepiej odpowiednią kratką. Trudno jest przez internet uczyć dekarza jak ma to wykonać. Pozdrawiam.

To prawda, że trudno, bo niektórzy z nich najchętniej zrobiliby robotę na zasadzie "farba na raz, forsa za raz". Wiem, że są i rzetelni wykonawcy, ale o takich coraz trudniej (albo za granicą, albo już nie żyją, a jak jeszcze żyją to piją:-D ).

A inwestor zostaje z problemem :bash:

Dobrze,że tu trafiłem, bo pewnie za parę lat miałbym większość z opisanych w postach niespodzianek.

Dziękuję Panie Andrzeju za wiele cennych informacji, choć sądzę, że większość z nich jest wręcz bezcennych, skoro tak wielu inwestorów ma powtarzające się problemy m.in. z dachami, a ekipy dekarskie ich nie rozwiązują poprawnie. Pana głęboka znajomość teoretyczna i praktyczna w/w zagadnień jest naprawdę godna szczerego uznania.

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wsparcie

• 1 year później...

Witam,

Mam pytanie odnośnie dachówek wentylacyjnych. Długość krokwi około 7,5m, poddasze nieużytkowe. Dachówka brass celtycka betonowa.

Czy takie umieszczenie dachówki wentylacyjnej jak na zdjęciu jest poprawne? Czytałem, że powinno się umieszczać je bliżej kalenicy.

Jeśli to ma znaczenie to pod gąsiorem jest taśma ze szczotką. Najchętniej całkiem zrezygnowałbym z tych dachówek ale skoro już są, to niech będą chociaż poprawnie zamontowane.

IMG_20190119_153413.jpg

• 5 months później...
Maksymalnie 6~8 dachówek wentylacyjnych na dachu garażu. Dachówki w koszu oraz na trójkątnych częściach dachu są zbędne. Pozdrawiam.

A jak z takim dachem, ile dachówek wentylacyjnych? Czy w polach z kulawkami też musza być dachówki wentylacyjne?

https://zapodaj.net/e75cf8bd46946.jpg.html