Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Semele

Recommended Posts

Nieopierzony forumowicz wita Was serdecznie.

Jako, że mam do przeprojektowania 2 kotłownie, jedną na paliwo stałe, drugą na gaz, mam kilka pytań z nią związanych:

1. Kotłownia na paliwo stałe (5 obiegów), instalacja co wybudowana w latach 70-tych XX wieku, kocioł 60 kW.

- Gdzie lepiej zamontować pompę obiegową, jedną przed rozdzielaczem (wraz z zaworem różnicowym), czy za rozdzielaczem na poszczególnych obiegach?? W tym drugim przypadku musiałbym zamontować dodatkowo 5 zaworów różnicowych oraz 5 filtrów i 10 zaworów odcinających.

- Czy mogę zdemontować naczynie wzbiorcze stalowe umieszczone na najwyższej kondygnacji i zastąpić je naczyniem przeponowym??

- Czy jeżeli rura zasilająca w starej instalacji na jednym obiegów ma średnicę 60 mm (zostaje nie ruszana), mogę przed nią przeprojektować i zamontować rurę stalową 32 mm (moc grzewcza tego obiegu wynosi ca. 35 kW)??

- naczynie przeponowe jedno wystarczy?

- jaką średnicę rury dobrać na rozdzielacz?

- czy sprzęgło hydrauliczne jest konieczne?

2. Kotłownia gazowa o mocy 120 kW, 6 obiegów grzewczych + 1 zasobnik cwu.

- W przypadku kotłowni na gaz, chcę zamontować rozdzielacz, ale w necie spotkałem się z informacjami, że tutaj lepiej montować pompy obiegowe na każdym z obiegów, lecz bez zaworu różnicowego, zaś przed pompą winien być umieszczony zawór trójdrożny mieszający??

- w przypadku 2 kotłów gazowych (każdy 60 kW), musiałbym projektować 2 naczynia przeponowe oraz 2 zawory bezpieczeństwa??

- zaprojektować sprzęgło hydrauliczne??

Czy na forum znajdę jakieś schematy kotłowni na paliwo stałe z jednym kotłem oraz kilkoma obiegami, oraz z dwoma kotłami gazowymi i kilkoma obiegami, które będą najbardziej optymalne i czytelne dla osoby, która zaczyna przygodę z projektowaniem??

Szukałbym takich schematów, które uwzględniają wszystkie zawory, pompy, filtry, po prostu całym uzbrojeniem kotłowni.

Byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam

Edytowane przez Semele
Dopisanie kilku słów

kocioł na paliwo stałe nie może pracować w układzie zamkniętym (są wyjątki ,ale tylko wyjątki).

Czy jedna pompa czy 5 .Jak jest 5 to łatwiej wyregulować ,żeby wszystko grzało .Można też nimi sterować .w W razie awarii masz 5 pomp i np 1 tanią w rezerwie.

Kocioł gazowy pracujący w systemie zamkniętym musi mieć odpowiedni zawór bezpieczeństwa.

Naczynie wyrównawcze nie jest zabezpieczeniem .Kompensuje rozszeżalność wody .Może być podłączone w dowolnym miejscy instalacji.

Kocioł gazowy wymaga utrzymania odpowiednio wysokiej temperatury ,aby zapobiec kondensacji.

Montuje się pompę podnoszącą temperaturę powrotu (tłoczy z zasilania w powrót) .

Zwrotnica nie jest potrzebna ,ale mieszacz tak.

kocioł na paliwo stałe nie może pracować w układzie zamkniętym (są wyjątki ,ale tylko wyjątki).

Czy jedna pompa czy 5 .Jak jest 5 to łatwiej wyregulować ,żeby wszystko grzało .Można też nimi sterować .w W razie awarii masz 5 pomp i np 1 tanią w rezerwie.

Kocioł gazowy pracujący w systemie zamkniętym musi mieć odpowiedni zawór bezpieczeństwa.

Naczynie wyrównawcze nie jest zabezpieczeniem .Kompensuje rozszeżalność wody .Może być podłączone w dowolnym miejscy instalacji.

Kocioł gazowy wymaga utrzymania odpowiednio wysokiej temperatury ,aby zapobiec kondensacji.

Montuje się pompę podnoszącą temperaturę powrotu (tłoczy z zasilania w powrót) .

Zwrotnica nie jest potrzebna ,ale mieszacz tak.

witam

parę lat temu się coś zmieniło, kotły na paliwa stałe mogą byc montowane w systemach zamkniętych, które zostały wyposażone w odpowiedni zawór schładzający, lub wężownicę schładzającą z zaworem termostatycznym

wybaczam - jak piszesz chyba nie montujesz kotłów na paliwa stałe

tu masz zawór schładzający, który montuje się do wężownicy zabudowanej w kotle lub kominku:

http://www.danfoss.com/Poland/Busine...ne/Biomasa.htm

tu masz wężownicę schładzającą z zaworem schładzającym, którą można zamontować jak nie ma wężownicy zabudowanej w kotle

http://kotly.com.pl/produkt-wezownic...3082.html?l=pl

tu masz zawór schładzający dwufunkcyjny:

droższe rozwiązanie - http://www.husty.pl/index.php?option...=81&Itemid=471

tańsze rozwiązanie - http://kotly.com.pl/produkt-zawor-sc...-987.html?l=pl

pozdrawiam

Napisałem ,że są wyjątki. Łaskawco :bye:

ale to producent dopuszcza takie rozwiązanie.Kocioł musi wytrzymać odpowiednie ciśnienie

witam

wiadomo, że praca kotła tylko w granicach dopuszczalnego ciśnienia roboczego, trzeba dobrać odpowidenie naczynie przeponowe i zawór bezpieczeństwa

większość producentów "pozwala" montować kotły w systemach zamkniętych

więc to myślę nie wyjątki, tylko wyjątkowo niektórych nie można

pozdrawiam

Z tą kotłownią na paliwo stale jest tak, że wymieniam cały rurarz, za pompą obiegową (pompa obiegowa na obejściu zaworu różnicowego), więc łatwiej mi będzie pozostawić tą pompę, dopiero dalej zaprojektować wspawanie nowej części instalacji z rozdzielaczem, do wymiany także zasobnik cwu, oraz zbiornik przelewowy otwarty i w jego miejsce zaprojektuje nowy. Zaprojektuje tutaj najprostszy układ z naczyniem przelewowym otwartym, rozdzielaczem.

W takim razie mogę zostawić tą jedną pompę obiegową przed rozdzielaczem, doprojektować pompę ładującą (na zasobnik cwu)??

W kotłowniach gazowych spotkałem się, z montażem pomp obiegowych dopiero na wyjściu na poszczególne obiegi (za rozdzielaczem), więc dlatego pytam.

Zawory trójdrogowe montujemy tylko na obiegach C.O.?

Jaki ma sens montaż sprzęgła hydraulicznego? Czy obligatoryjnie muszę zaprojektować owe sprzęgło w kotłowni? Czy sprzęgło hydrauliczne stosuje się do kotłowni z jednym źródłem ciepła?

Edytowane przez Semele
Dopisanie jednego pytania.

Jeszcze takie pytanka:

Czy dając na obiegach grzewczych grzejnikowych zawór trójdrogowy, można przy kotle na paliwo stałe zamontować sprzęgło hydrauliczne?

Czy można w dotychczasowej instalacji CO działającej jako układ otwarty, zdemontować zbiornik przelewowy i zamontować zawór bezpieczeństwa i naczynie przeponowe?

Jest stosować w jednym budynku rozdzielacz i projektować osobne obiegi (jedna bryła budynku, zapotrzebowanie CO ok 50 kW)? Czy lepiej bez rozdzielacza wspawać odgałęzienia na poszczególne piony w rurociąg zasilający CO??

witam

wiadomo, że praca kotła tylko w granicach dopuszczalnego ciśnienia roboczego, trzeba dobrać odpowidenie naczynie przeponowe i zawór bezpieczeństwa

większość producentów "pozwala" montować kotły w systemach zamkniętych

więc to myślę nie wyjątki, tylko wyjątkowo niektórych nie można

pozdrawiam

A możesz podać kilka przykładów polskich kotłów na paliwo stałe do systemu zamkniętego?

• 2 weeks później...

Czy jeżeli kocioł wyposażony jest w pompę cyrkulacyjną (Victrix 50 Immergas), muszę dodatkowo montować pompę ładującą zasobnik CWU??

Pompę obiegową to muszę obligatoryjnie montować, ale czy gdy zaraz za kotłem zrobię odejście na obieg CWU, to muszę dodatkowo montować pompę ładującą, czy bez niej się obejdzie?

Zasobnik Galmet z wężownicą 200 litrów :)

• 1 year później...

Zapraszamy do obejrzenia filmu o tym, jak sprawdzić instalację centralnego ogrzewania i kotłownię przed zimą. Pokazujemy też wymianę pompy obiegowej stałoobrotowej na elektroniczną, dzięki której można znacznie obniżyć koszt pracy centralnego ogrzewania.

Zobacz inne filmy instalacyjne murator.tv - to Telewizja Budowlana poradnikowa dla Was.