enedue 30.03.2015 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 ja też czytam regularnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KMI 30.03.2015 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 No pewnie że ktoś czyta! Tylko nie zawsze się ujawnia Podłogi świetne, choć bałabym się sama tego połysku, a ściślej że pod światło będzie na nich widać najmniejszą nawet plamkę. Jak się robi test ołówkowy? Podobają mi się Wasze parapety - co to? Drogie bardzo? No i kominek -- pierwsza klasa! Była już próba rozpalenia? To ogromnie cieszy jeśli ktoś zerka i czytuje moje myśli nieuczesane dziękuję Wszystkim. Podłogi są super, czy będzie widać plamki, hmm raczej nie, na pietrze jest dość ograniczona operacja słońca, więc nie świeci mi cały czas na podłogi tak abym musiał się nad tym zastanawiać. Co do testu, to absolutnie moja wolna twórczość jeśli chodzi o nazwę. Test polega po prostu na zarysowaniu podłogi (deseczki, panela, etc.) ołówkiem typu standard, czyli HB. Tak delikatnie, nie chodzi o zrobienie bruzdy i rysy, tylko o lekkie przejechanie żeby zobaczyć czy ołówek zostawia ślad. Na większości próbek jakie oglądałem wykończonych matowymi lakierami, ołówek zostawiał bardzo duże, trudno zmywalne ślady. Na tej konkretnie podłodze, śladu nie było prawie w ogóle, a żeby usunąć to co jednak zostało, wystarczyła sucha szmatka. Parapety są z granitu Padang (w niektórych hurtowniach nosi nazwę Padang dark). Na zdjęciach są dość jednobarwne, w rzeczywistości ten granit ma dość mocną strukturę krystaliczną, przez co kolor wydaje się bardziej "żywy", przynajmniej w moim odczuciu. Nie jest też zbyt czarny, ani też zbyt szary, po prostu w sam raz do okien które mamy. Cena, hmm cena jak to cena bywa różna. Znalazłem kamieniarza który wygrzebał na swoim placu jakieś resztki z dużych płyt i wyciął z tego parapety oraz kamień na kominek. Za parapety grubości 3cm dałem trochę mniej niż 650zł/m2 z obróbką. Kominek zapłonął w poście #76, wtedy bez obudowy. Po zabudowaniu jeszcze go nie rozpalałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KMI 30.03.2015 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 No to i ja się ujawnię Podczytuję Twój dziennik od dłuższego czasu. Spodobał mi się projekt. Prościutki i w kwadracie. Podobnie jak u nas. Ładna podłoga w salonie. Co to za model? Kominka nie mam ale u Ciebie bardzo mi się podoba! Wasz projekcik też niczego sobie, bardzo ładny. Te ostatnie wizualizacje z przysłoniętymi tarasami i wiatą bardzo fajne. Takie dodatkowe elementy bardzo dobrze działają jeśli chodzi o odbiór wizualny budynku. Podłoga w salonie to gres w pół-polerze (lapatto, tak się to chyba nazywa), cemento beż, i robili (robią) go Hiszpanie dla firmy Pilch. Nie jest to podłoga którą jakoś specjalnie szukaliśmy, ot pojechaliśmy zobaczyć co w tym Pilchu mają (mają fabrykę tuż pod miastem), mieli coś takiego, w przystępnej cenie i już tak zostało. Jak czytuję niektóre dzienniki, to ludziska szukają, dobierają, kombinują - to jest fajne, sam bym tak chciał gdybym miał więcej wolnego czasu, niestety nie mam. Wybieram więc z tego co pod ręką i na co nie trzeba zapisywać się do kolejki. Lokalni dostawcy są fajni, bo jak zabraknie dwóch płytek, to nie ma problemu żeby je od ręki kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheila 31.03.2015 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 To ogromnie cieszy jeśli ktoś zerka i czytuje moje myśli nieuczesane dziękuję Wszystkim. Podłogi są super, czy będzie widać plamki, hmm raczej nie, na pietrze jest dość ograniczona operacja słońca, więc nie świeci mi cały czas na podłogi tak abym musiał się nad tym zastanawiać. Co do testu, to absolutnie moja wolna twórczość jeśli chodzi o nazwę. Test polega po prostu na zarysowaniu podłogi (deseczki, panela, etc.) ołówkiem typu standard, czyli HB. Tak delikatnie, nie chodzi o zrobienie bruzdy i rysy, tylko o lekkie przejechanie żeby zobaczyć czy ołówek zostawia ślad. Na większości próbek jakie oglądałem wykończonych matowymi lakierami, ołówek zostawiał bardzo duże, trudno zmywalne ślady. Na tej konkretnie podłodze, śladu nie było prawie w ogóle, a żeby usunąć to co jednak zostało, wystarczyła sucha szmatka. Parapety są z granitu Padang (w niektórych hurtowniach nosi nazwę Padang dark). Na zdjęciach są dość jednobarwne, w rzeczywistości ten granit ma dość mocną strukturę krystaliczną, przez co kolor wydaje się bardziej "żywy", przynajmniej w moim odczuciu. Nie jest też zbyt czarny, ani też zbyt szary, po prostu w sam raz do okien które mamy. Cena, hmm cena jak to cena bywa różna. Znalazłem kamieniarza który wygrzebał na swoim placu jakieś resztki z dużych płyt i wyciął z tego parapety oraz kamień na kominek. Za parapety grubości 3cm dałem trochę mniej niż 650zł/m2 z obróbką. Kominek zapłonął w poście #76, wtedy bez obudowy. Po zabudowaniu jeszcze go nie rozpalałem. Dzięki za odpowiedź! Jeszcze dopytam w sprawie ołówka bom blondynka - zarysować stroną z rysikiem czy kantem drewienka z drugiej strony ołówka? Pytam, bo mając 3 bardzo młodej młodzieży na pokładzie aktualnie ołówek (oraz kredki, mazaki, rozmazaną plastelinę i inne tego typu atrakcje) mam na podłodze codziennie, więc podłoga w nowym domu musi zdać WSZYSTKIE testy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KMI 14.04.2015 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Dzięki za odpowiedź! Jeszcze dopytam w sprawie ołówka bom blondynka - zarysować stroną z rysikiem czy kantem drewienka z drugiej strony ołówka? Pytam, bo mając 3 bardzo młodej młodzieży na pokładzie aktualnie ołówek (oraz kredki, mazaki, rozmazaną plastelinę i inne tego typu atrakcje) mam na podłodze codziennie, więc podłoga w nowym domu musi zdać WSZYSTKIE testy. Bardzo przepraszam za zwłokę z odpowiedzią ale mało czasu na wszystko jest, kiedy zbliża się finisz budowy Oczywiście chodzi o stronę z rysikiem, pisanie po podłodze drugą stroną trochę nie ma sensu, prawda ? Chociaż w przypadku dzieci, odpowiedź na to pytanie już nie jest taka oczywista Na budowie zakończyli właśnie prace brukarze, jeszcze dużo pracy pozostaje z ukształtowaniem terenu i zazielenieniem go ale to już inna bajka na kiedyś tam, może jak zamieszkamy będzie czas na grzebanie w ziemi. Panowie od kuchni zakończyli swoje prace, wyszło nawet niczego sobie, zresztą za te pieniądze jest na prawdę ok. Jak trochę posprzątamy bajzel po brukarzach, zdam relację foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheila 14.04.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Bardzo przepraszam za zwłokę z odpowiedzią ale mało czasu na wszystko jest, kiedy zbliża się finisz budowy Oczywiście chodzi o stronę z rysikiem, pisanie po podłodze drugą stroną trochę nie ma sensu, prawda ? Chociaż w przypadku dzieci, odpowiedź na to pytanie już nie jest taka oczywista Na budowie zakończyli właśnie prace brukarze, jeszcze dużo pracy pozostaje z ukształtowaniem terenu i zazielenieniem go ale to już inna bajka na kiedyś tam, może jak zamieszkamy będzie czas na grzebanie w ziemi. Panowie od kuchni zakończyli swoje prace, wyszło nawet niczego sobie, zresztą za te pieniądze jest na prawdę ok. Jak trochę posprzątamy bajzel po brukarzach, zdam relację foto. Już kuchnia! Super! Czekam na fotorelację. Co do ołówka - no właśnie przy dzieciach nic nie jest oczywiste. Dzięki za wyjaśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KMI 19.04.2015 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Nie ma budowy, na której nie doszłoby do zgrzytu z fachowcem. Pod tym względem ta budowa nie jest wyjątkiem ale jakoś udało się wyjść z większości konfliktów. Nawet przeklęta regulacja żaluzji fasadowych doczekała się po 4 miesiącach oczekiwania ekipy serwisowej. Nie mieszkam jeszcze w domku więc nie przeszkadzało mi to, w końcu panowie się pojawili, wyregulowali ponaciągali linki prowadzące i jest ok. Mam nadzieję że już tak zostanie. Poniższa prezentacja nie ma być przykładem na niefachowość, nieudolność czy partactwo, bo montażysta jest człowiekiem naprawdę dobrym w tym co robi, sprawnym i kompetentnym. Powodem dla którego wypominam mu grzechy jest generalna uwaga do prawie wszystkich wykonawców. KULTURA panowie i panie. No bo powiedzcie sami, cóż z tego że drzwi które osadził zrobił sprawnie, szybko i dobrze. Cóż z tego powiadam, skoro po wyniesieniu się z budowy, zastałem takie kwiatki: i grande finale w salonie: :mad: dobre wrażenie prysło jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Świat się zmienia, a mentalność polskiego budowlańca zabetonowana na wieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KMI 19.04.2015 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Dla poprawienia humoru wklejam wczorajsze dzieło. Klatka schodowa jeszcze bez skończonych schodów i oświetlenia ale za to w nowym przybraniu. Zwykle na zdjęciach wszystko prezentuje się lepiej niż w rzeczywistości, tu mam wrażenie że jest dokładnie odwrotnie. Szkoda że nie mam lepszego sprzętu do robienia zdjęć. Przyklejenie tej fototapety to było spore wyzwanie, od rusztowania które musiałem sobie sklecić na klatce schodowej (bujało się niemiłosiernie, żona odmówiła współpracy ze względu na złe warunki BHP ) po, za szerokie bryty z tapetą. Przyklejenie na raz rolki tapety szerokości 104x455cm na skosie i dopasowanie do niej drugiej graniczyło z cudem. Na szczęście udało się, a że to nie-idealna budowa, to paski tapety nałożyły mi się na końcu rolki o 5mm (0,1% z długości - jak dla mnie idealnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andariel 28.04.2015 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Hej Przepiękna ta tapeta. Pomysł fajny, szczególnie w zimie będzie cieszył. Śmiesznie by wyglądało ostre światło w miejscu słońca ale mniej widoczna byłaby tapeta taka "oślepiona". Bardzo fajny pomysł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KMI 11.05.2015 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Hej Przepiękna ta tapeta. Pomysł fajny, szczególnie w zimie będzie cieszył. Śmiesznie by wyglądało ostre światło w miejscu słońca ale mniej widoczna byłaby tapeta taka "oślepiona". Bardzo fajny pomysł. Pozdrawiam Szukam ciekawych kinkietów na klatkę ale jakoś nie mogę się zdecydować, może macie jakiś dobry pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KMI 11.05.2015 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 W bólach i trudzie, tylko z 2-miesięcznym opóźnieniem pojawiły się nareszcie schody i balustrada. Matko ile się ten stolarz nakombinował, a wszystko przez to że nie potrafił sobie porządnie pomierzyć tych schodów. W końcu są, mógł trochę dopracować detale ale w sumie jest to do przyjęcia. Muszą trochę doszlifować tu i tam i polakierować poprawki i będzie the end. Schody to już ostatnia rzecz która trzymała odbiór budynku, a więc mozna śmiało powiedzieć, że budowa została zakończona Teraz już tylko dopieścić domek, zastąpić sterczące kable na lampy oświetleniem, wprowadzić meble i siebie, zagospodarować ogródek, dokończyć....... kiedyś w końcu przyjdzie czas i na odpoczynek, obiecuję to sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheila 11.05.2015 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Gratulacje! Kiedy przeprowadzka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 11.05.2015 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 KMI, świetnie wygladają te schody, a pręty...miodzio Czy możesz napisać co to za drewno i co za pręty (materiał, średnica, nocowanie itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnikoPL 11.05.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Przyszłam za tytułem dziennika podobnym do mojego Wspaniały pomysł z ta tapetą. Gratuluję. A co do ekip to fakt że brygady niesamowite i nie ma na to już siły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andariel 11.05.2015 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Szukam ciekawych kinkietów na klatkę ale jakoś nie mogę się zdecydować, może macie jakiś dobry pomysł ? Nie dawałabym kinkietów żeby nie skupiać na nich uwagi. Oświetliłabym po całości ukrywając źródło światła pod jakąś listwą. Albo pojedyńcze albo tasma świecąca. A nawet jesli nie takie rozwiązanie może i tak Cię to zainspiruje do jakiegoś w tym kierunku pomysłu Zrobiłam szybkie wizki Wiadomo, że światło będzie się piękniej układać ale ciężko mi było konkurować ze swiatłem dziennym więc zostawiłam zrykłe białe plamy zebyś jedynie zobaczył co miałam na myśli http://ta2.com.pl/fm/1las.jpg http://ta2.com.pl/fm/2las.jpg wywalę potem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KMI 12.05.2015 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Nie dawałabym kinkietów żeby nie skupiać na nich uwagi. Oświetliłabym po całości ukrywając źródło światła pod jakąś listwą. Albo pojedyńcze albo tasma świecąca. A nawet jesli nie takie rozwiązanie może i tak Cię to zainspiruje do jakiegoś w tym kierunku pomysłu (...) wywalę potem Nie, nie, niech zostaną, bardzo to ładne, dziękuję. Fakt faktem nie pomyślałem nawet o czymś takim, a przyznaję że wygląda ciekawie. Ta druga wersja chyba lepsza. Muszę teraz pomyśleć nad rozwiązaniem technicznym. Jakiej mocy musiałyby być takie taśmy ledowe, żeby dawały jakieś sensowne światło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnikoPL 12.05.2015 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 (edytowane) Tak, ta druga wersja o wiele lepsza Wydaje mi się ze nie bardzo mocne, jeśli miało by być to oświetlenie dla dekoracji. W dzień oświetlać będzie okno a wieczorek żeby nie przypomniały tapety Edytowane 12 Maja 2015 przez AnikoPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KMI 12.05.2015 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 KMI, świetnie wygladają te schody, a pręty...miodzio Czy możesz napisać co to za drewno i co za pręty (materiał, średnica, nocowanie itp.) Drewno to jesion, kolor naturalny. Stopnie sklejane są z pasków 4x4 albo 4x5 cm nie pamiętam, a nie zmierzę na razie. Pręty balustrady są z rurek ze stali nierdzewnej, szczotkowanej, czy jak to się tam nazywa, prawie surowe. Odradzono mi poler, bo podobno bardzo się palcuje i trzeba często wycierać. Z taką surową powierzchnią stali nie ma problemu bo mnie to się akurat całkiem podoba. Rurki maja średnicę zdaje się 22mm albo 25mm i są nawet dość sztywne. Górna balustrada jest nabita na te rurki. Mocowane są (co widać na zdjęciu) takimi przelotkami (rurka z trzpieniem wkręconym w beton) do policzków schodów i dokręcone śrubką na imbus, żeby się nie ruszały w tej przelotce. Każda rurka mocowana jest w 3 punktach - przelotka na samym dole rurki (bieg dolny) przelotka w połowie długości (bieg górny) i w balustradzie (pochwycie) drewnianym. Zasadniczo tylko pierwsza rurka trochę drga jak się trąci, bo jest najdłuższa, tzn. odcinek między stałymi punktami ma prawie 2,5m reszta rurek ma gęściej rozmieszczone punkty mocowania i nie ruszają się prawie w ogóle. Ku sporemu zdziwieniu wykonawcy, którego musiałem zmusić żeby nie robił drewnianego słupka na połączeniu balustrady biegu z balustradą balkonika, całość balustrady jest dość stabilna nawet jak zacznie się ją trochę szarpać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KMI 13.05.2015 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Schody skończone, można pozbyć się większości budowlanego dziadostwa, worki, folie, kartony - niestety budowlany pył będzie się unosił jeszcze pewnie z parę miesięcy, c'est la vie. Po zrobieniu zgrubnych porządków, wyłoniła się kuchnia Niezbyt duża ale myślę że będzie dość wygodna, a tuż za lodówką jest spiżarnia (czyt. podręczny składzik wszystkiego) więc sporo kuchennych, mało używanych sprzętów oraz większe zapasy jedzenia tam właśnie wylądują. Od strony jadalni pojawią się jeszcze hokery przy blacie kuchennym w miejscu wnęki, obok są szafki na zastawę okazjonalną do jadalni albo nie wiem jeszcze na co Kuchenka odpalona, pierwsza herbata już ugotowana ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 13.05.2015 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Schody skończone, można pozbyć się większości budowlanego dziadostwa, worki, folie, kartony - niestety budowlany pył będzie się unosił jeszcze pewnie z parę miesięcy, c'est la vie. Po zrobieniu zgrubnych porządków, wyłoniła się kuchnia Niezbyt duża ale myślę że będzie dość wygodna, a tuż za lodówką jest spiżarnia (czyt. podręczny składzik wszystkiego) więc sporo kuchennych, mało używanych sprzętów oraz większe zapasy jedzenia tam właśnie wylądują. Od strony jadalni pojawią się jeszcze hokery przy blacie kuchennym w miejscu wnęki, obok są szafki na zastawę okazjonalną do jadalni albo nie wiem jeszcze na co Kuchenka odpalona, pierwsza herbata już ugotowana ! [ATTACH=CONFIG]316910[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]316911[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]316907[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]316908[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]316909[/ATTACH] Nooo...powiem Ci, że świetnie wyszło To kiedy się wprowadzacie? I jeszcze pytanko...co to masz za farbę (kolor/firma) na suficie w kuchni? To jest jakiś szaro-beżowy odcień? P.S. Co do schodów, to tak mi się zdawało, że to jesion - najładniejsze rodzime drewno Ale jeśli chodzi o balustradę, to bym chyba nie wpadła na to, że to rurka To Twój własny pomysł? Ja zastanawiałam się nad linkami stalowymi, ale te rurki, to naprawdę świetny patent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts