Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Scianka wolnostojąca

labudin

Recommended Posts

Witam. Jestem nowy na forum bo zaczynam remont i tutaj moje pierwsze pytanie. Potrzebuje postawić ścianke z płyt GK o wymiarach 2,10wys 2,50dl przy czym ścianka będzie przytwierdzona tylko do podłogi i ściany a ma służyć jako do powieszenia TV proszę o poradę jak wykonać stelaż pod takie coś

• 2 weeks później...

Ja bym wymurował z bloczków, szczególnie że ma wisieć na tym tv, a w przynajmniej dwóch miejscach wbił bym pręty do ściany i zatopił w spoinie, by trzymało i zapobiegło przewróceniu - gdy ktoś na zakrapianej imprezie sie zatoczyłby na naszą ściankę z TV.

bloczki-komorkowe.jpg

http://d.naszemiasto.pl/k/r/f3/65/4faa436ab1173_o.jpg

No chyba że nie chcesz murować to ścianke z kratongipsu też zrobisz,

Użyłbym do tego profili UW100 CW100.

Profil przy ścianie bocznej solidnie bym zakołkował do ściany murowanej, (również do podłogi solidne kołki i śruby wkręcane np fi10) Od strony telewizora najpierw przykręciłbym do stelaża płytę osb dopiero na nią płytę kartonowo gipsową.

Dzięki temu konstrukcja będzie sztywna, a i uchwyt to telewizora będzie pewnie wisiał wkręcony w osb.

DSC04287.JPG

• 2 weeks później...

No i padlo na to ze ja wymuruje w tym tygodniu powinna byc gotowa wjec pokaze efekt tylko szczerze myslalem ze bedzie miala ona 7cm ale cos mi sie wydaje ze musze to zrobic z 10cm ytonga :(

Ja bym wymurował z bloczków, szczególnie że ma wisieć na tym tv, a w przynajmniej dwóch miejscach wbił bym pręty do ściany i zatopił w spoinie, by trzymało i zapobiegło przewróceniu - gdy ktoś na zakrapianej imprezie sie zatoczyłby na naszą ściankę z TV.

[ATTACH=CONFIG]220968[/ATTACH]

http://d.naszemiasto.pl/k/r/f3/65/4faa436ab1173_o.jpg

Pozwolę sobie podpiąć się do tematu :)

Chcę u siebie postawić ściankę ze starej cegły, od podłogi do sufitu, na szerokość ok 1-1,5 m, na której docelowo zawiśnie telewizor, czy taką ściankę muszę jakoś zabezpieczyć np. prętami, czy już nie trzeba i będzie się dobrze trzymać?

Witam,

proponuję jednak aby zakotwić ściankę do muru. Najprościej i najtaniej byłoby kupić perforowane płaskie łączniki np. LP30 (wymiar: 300/22/07 mm, stal ocynk), które następnie należy wygiąć tak aby przypominały literę L. Wówczas część poziomą należy ułożyć na spoinie podczas murowania, a pionową przykręcić do ściany. Czynność powtarzamy przy każdej spoinie. Mam nadzieję, że pomogłem. ;)

Pozdrawiam

• 2 weeks później...