labudin 19.10.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Witam. Jestem nowy na forum bo zaczynam remont i tutaj moje pierwsze pytanie. Potrzebuje postawić ścianke z płyt GK o wymiarach 2,10wys 2,50dl przy czym ścianka będzie przytwierdzona tylko do podłogi i ściany a ma służyć jako do powieszenia TV proszę o poradę jak wykonać stelaż pod takie coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
123budujemy 27.10.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Ja bym wymurował z bloczków, szczególnie że ma wisieć na tym tv, a w przynajmniej dwóch miejscach wbił bym pręty do ściany i zatopił w spoinie, by trzymało i zapobiegło przewróceniu - gdy ktoś na zakrapianej imprezie sie zatoczyłby na naszą ściankę z TV. http://d.naszemiasto.pl/k/r/f3/65/4faa436ab1173_o.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
123budujemy 27.10.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 No chyba że nie chcesz murować to ścianke z kratongipsu też zrobisz, Użyłbym do tego profili UW100 CW100. Profil przy ścianie bocznej solidnie bym zakołkował do ściany murowanej, (również do podłogi solidne kołki i śruby wkręcane np fi10) Od strony telewizora najpierw przykręciłbym do stelaża płytę osb dopiero na nią płytę kartonowo gipsową. Dzięki temu konstrukcja będzie sztywna, a i uchwyt to telewizora będzie pewnie wisiał wkręcony w osb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labudin 10.11.2013 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 No i padlo na to ze ja wymuruje w tym tygodniu powinna byc gotowa wjec pokaze efekt tylko szczerze myslalem ze bedzie miala ona 7cm ale cos mi sie wydaje ze musze to zrobic z 10cm ytonga Ja bym wymurował z bloczków, szczególnie że ma wisieć na tym tv, a w przynajmniej dwóch miejscach wbił bym pręty do ściany i zatopił w spoinie, by trzymało i zapobiegło przewróceniu - gdy ktoś na zakrapianej imprezie sie zatoczyłby na naszą ściankę z TV. [ATTACH=CONFIG]220968[/ATTACH] http://d.naszemiasto.pl/k/r/f3/65/4faa436ab1173_o.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeineGirl 11.11.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Pozwolę sobie podpiąć się do tematu Chcę u siebie postawić ściankę ze starej cegły, od podłogi do sufitu, na szerokość ok 1-1,5 m, na której docelowo zawiśnie telewizor, czy taką ściankę muszę jakoś zabezpieczyć np. prętami, czy już nie trzeba i będzie się dobrze trzymać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadex - Składy budowlane 12.11.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Witam, proponuję jednak aby zakotwić ściankę do muru. Najprościej i najtaniej byłoby kupić perforowane płaskie łączniki np. LP30 (wymiar: 300/22/07 mm, stal ocynk), które następnie należy wygiąć tak aby przypominały literę L. Wówczas część poziomą należy ułożyć na spoinie podczas murowania, a pionową przykręcić do ściany. Czynność powtarzamy przy każdej spoinie. Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
123budujemy 20.11.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 CodeineGirl Też radzę zakotwić, wystarczy wbić zwykłe pręty metalowe w ścianę i zatopić w zaprawie cementowej murując ścianke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts