Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ruukki Classic Premium - Opinie, sposób montażu?

Łukasz CIN

Recommended Posts

Witam!

Jestem na etapie budowy domu i jako pokrycie dachu chciałbym zastosować blachę na rąbek stojący Ruukki Classic Premium.

Interesuje mnie opinia na jej temat. Czy ktoś z Was ma takie pokrycie dachu i mógłby coś na jego temat napisać?

Chciałbym się dowiedzieć jak u Was była montowana ta blacha (pełne deskowanie czy łaty), jaką membranę pod nią zastosowaliście?

Kto wykonywał montaż, czy ekipa z Ruukki czy niezależny wykonawca?

Jak jest z hałasem w czasie deszczu, jest to uciążliwe?

Mam u siebie ruukki classic.Na temat fachowców to nic nie napiszę bo takich których robota by mi się podobała nie znalazłem więc zrobiłem samemu.Mam u siebie dwa dachy na garażu i domu.Długośc paneli odpowiednio 4,6 i 8,7m, obydwa na łatach, mebrana Tyvek Supro ponieważ jako jedyna ma zakres temperatur do +100* co w przypadku blachy (zwłaszcza grafitowej taka jest u mnie) ma moim zdaniem bardzo duże znaczenie.Z hałasem moim zdaniem nie nie źle.Narazie mam docieplony garaż wełną 10cm i trzeba się wsłuchać żeby usłyszeć stukanie.Na domu jeszcze nie mam docieplenia - sam jestem ciekawy jaki wpływ będa miały okna połaciowe...

Dodatkowo trzeba się nastawić że ten rodzaj pokrycia zawsze będzie miał widoczne jakies pofałdowanie - tego napewno się nie uniknie.Można to jedynie zminimalizować.I druga sprawa że blacha cały czas pracuje, każdego dnia kurczy się i rozszerza co słychać nawet stojąc koło domu - kulminacja jest kiedy mamy nawiększa zmiane temperatury (rano i wieczór).Czy to jest uciążliwe? Moim zdaniem nie.Chwile postrzela i przestaje :)

Trzeba bardzo rozsądnie podejść do tematu i efekty będzie napewno zadowalający.Jeśli efekty dzwiękowe i w "jakimś" stopniu pofałdowania nie są do zaakceptowania to nie polecam tego pokrycia które i tak jest jednym z najdroższych na rynku.

Edytowane przez BW***R

Właśnie te pofałdowania mnie najbardziej martwią jednak mam nadzieję że nie będą tak widoczne. Na szczęście front domu mam od północnego-wschodu i myślę że tu pofałdowania będą mniejsze ze względu na mniejsze nagrzewanie się dachu.

Co do ekipy montażowej to póki co myślę o ekipie od Ruukki, są po szkoleniach z doświadczeniem i dają 5 lat gwarancji na wykonanie a i cena jest konkurencyjna jak wynika z oferty jaka ok nich uzyskałem.

Jeśli to nie kłopot to mógłbym prosić o jakieś zdjęcia Twojego dachu bym mógł ocenić stopień pofałdowania o którym wspominasz?

Niestety na żadnym zdjęciu pofałdowań nie widać.To jest zależne od tego z którego miejsca świeci słońce, jaka jest temperatura.Może to dziwnie zabrzmi ale to pokrycie trochę żyje swoim życiem :)))

Podaj maila to przesle zdjęcia sam ocenisz.

Patrząc na Twoje Z140 to na + jest to że długość paneli nie będzie dość duża, nie ma okien połaciowych a do "ustawienia" jest tylko komin.Na - wg mnie jest gąsior którym bedziesz musiał wykończyć dach z czterech stron (sorry - nie wiem jak to fachowo nazwać).Rukki nie ma systemowo żadnej estetycznej obróbki.Tylko projektantom to ładnie wychodzi na wizualizacji.Reasumująć prosty w realizacji, dobra możliwość wygłuszenia.

Jeśli nie masz jeszcze konstrukcji dachu to radzę za wczasu wszystko sobie rozrysować i ustawić panele z oknami połaciowymi a co za tym idzie krokwiami żeby wszystko zagrało i żeby uniknąć bezsensownego docinania kolejnych paneli.Takie błędy można zaobserować w tym temacie :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?220068-blacha-na-r%C4%85bek-falowanie

Natomiast gąsiory dorobiłbym z blachy płaskiej (w ruukki dostaniesz dokładnie wtym samym kolorze jak panele) tak żeby uniknąć fabrycznego przetłoczenia.Wydaje mi się że optycznie obniży to jego wysokość i będzie lepiej wyglądało.

Na linku który podałeś nie wygląda to najlepiej i ja bym czegoś takiego nie odebrał od ekipy. Ktoś zrobił to byle jak i kiepsko to wygląda.

Ma całą zimę że by to wszystko przemyśleć i po układać tak żeby uniknąć niepotrzebnych błędów przy obróbce okien i innych elementów. Do przemyślenie jest też kwestia gąsiorów bo rzeczywiście te fabryczne są jakieś dziwne.