Łukasz CIN 19.10.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Witam!Jestem na etapie budowy domu i jako pokrycie dachu chciałbym zastosować blachę na rąbek stojący Ruukki Classic Premium.Interesuje mnie opinia na jej temat. Czy ktoś z Was ma takie pokrycie dachu i mógłby coś na jego temat napisać?Chciałbym się dowiedzieć jak u Was była montowana ta blacha (pełne deskowanie czy łaty), jaką membranę pod nią zastosowaliście? Kto wykonywał montaż, czy ekipa z Ruukki czy niezależny wykonawca? Jak jest z hałasem w czasie deszczu, jest to uciążliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BWR 20.10.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 (edytowane) Mam u siebie ruukki classic.Na temat fachowców to nic nie napiszę bo takich których robota by mi się podobała nie znalazłem więc zrobiłem samemu.Mam u siebie dwa dachy na garażu i domu.Długośc paneli odpowiednio 4,6 i 8,7m, obydwa na łatach, mebrana Tyvek Supro ponieważ jako jedyna ma zakres temperatur do +100* co w przypadku blachy (zwłaszcza grafitowej taka jest u mnie) ma moim zdaniem bardzo duże znaczenie.Z hałasem moim zdaniem nie nie źle.Narazie mam docieplony garaż wełną 10cm i trzeba się wsłuchać żeby usłyszeć stukanie.Na domu jeszcze nie mam docieplenia - sam jestem ciekawy jaki wpływ będa miały okna połaciowe... Dodatkowo trzeba się nastawić że ten rodzaj pokrycia zawsze będzie miał widoczne jakies pofałdowanie - tego napewno się nie uniknie.Można to jedynie zminimalizować.I druga sprawa że blacha cały czas pracuje, każdego dnia kurczy się i rozszerza co słychać nawet stojąc koło domu - kulminacja jest kiedy mamy nawiększa zmiane temperatury (rano i wieczór).Czy to jest uciążliwe? Moim zdaniem nie.Chwile postrzela i przestaje Trzeba bardzo rozsądnie podejść do tematu i efekty będzie napewno zadowalający.Jeśli efekty dzwiękowe i w "jakimś" stopniu pofałdowania nie są do zaakceptowania to nie polecam tego pokrycia które i tak jest jednym z najdroższych na rynku. Edytowane 20 Października 2013 przez BW***R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz CIN 20.10.2013 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Właśnie te pofałdowania mnie najbardziej martwią jednak mam nadzieję że nie będą tak widoczne. Na szczęście front domu mam od północnego-wschodu i myślę że tu pofałdowania będą mniejsze ze względu na mniejsze nagrzewanie się dachu. Co do ekipy montażowej to póki co myślę o ekipie od Ruukki, są po szkoleniach z doświadczeniem i dają 5 lat gwarancji na wykonanie a i cena jest konkurencyjna jak wynika z oferty jaka ok nich uzyskałem. Jeśli to nie kłopot to mógłbym prosić o jakieś zdjęcia Twojego dachu bym mógł ocenić stopień pofałdowania o którym wspominasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BWR 20.10.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Niestety na żadnym zdjęciu pofałdowań nie widać.To jest zależne od tego z którego miejsca świeci słońce, jaka jest temperatura.Może to dziwnie zabrzmi ale to pokrycie trochę żyje swoim życiem )) Podaj maila to przesle zdjęcia sam ocenisz. Patrząc na Twoje Z140 to na + jest to że długość paneli nie będzie dość duża, nie ma okien połaciowych a do "ustawienia" jest tylko komin.Na - wg mnie jest gąsior którym bedziesz musiał wykończyć dach z czterech stron (sorry - nie wiem jak to fachowo nazwać).Rukki nie ma systemowo żadnej estetycznej obróbki.Tylko projektantom to ładnie wychodzi na wizualizacji.Reasumująć prosty w realizacji, dobra możliwość wygłuszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz CIN 20.10.2013 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Długość paneli to 7m. Komina nie będzie na szczęście i okna dachowe będą tylko od strony ogrodu. Właśnie martwi mnie wykończenie tych "gąsiorów" o których piszesz bo rzeczywiście na projekcie to wygląda super ale w rzeczywistości nie da się tego osiągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BWR 20.10.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Jeśli nie masz jeszcze konstrukcji dachu to radzę za wczasu wszystko sobie rozrysować i ustawić panele z oknami połaciowymi a co za tym idzie krokwiami żeby wszystko zagrało i żeby uniknąć bezsensownego docinania kolejnych paneli.Takie błędy można zaobserować w tym temacie : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?220068-blacha-na-r%C4%85bek-falowanie Natomiast gąsiory dorobiłbym z blachy płaskiej (w ruukki dostaniesz dokładnie wtym samym kolorze jak panele) tak żeby uniknąć fabrycznego przetłoczenia.Wydaje mi się że optycznie obniży to jego wysokość i będzie lepiej wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz CIN 20.10.2013 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Na linku który podałeś nie wygląda to najlepiej i ja bym czegoś takiego nie odebrał od ekipy. Ktoś zrobił to byle jak i kiepsko to wygląda. Ma całą zimę że by to wszystko przemyśleć i po układać tak żeby uniknąć niepotrzebnych błędów przy obróbce okien i innych elementów. Do przemyślenie jest też kwestia gąsiorów bo rzeczywiście te fabryczne są jakieś dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts