Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podlogowka - jak mocowac ...

Crisiano

Recommended Posts

Dostalem oferty na wykonanie podlogowki wodnej. Wszyscy wykonawcy chca uzywac dodatkowo styropian 2-2,5cm razem z folia. Rury mialy by byc mocowane za pomoca takera. Wyglada na to ze jest to standard. Jednak mam watpliwosci. Koszt tego styropianu z folia to u mnie ok. 2,5 tys zl., a jest to zwykly eps100. Poza tym mocowanie takerem podziurawi folie. Jaki jest wiec sens takiego rozwiazania?

Czy lepszym rozwiazaniem nie bylo by mocowanie rur za pomoca stripsow do siatki metalowej, polozonej na foli aluminiowej lub zwyklej? Pytanie czy podczas mocowania i ukladania nie podziurawi sie ta folia?

A moze wpierw polozyc folie aluminiowa lub zwykla a na to xps 3cm i wtedy mocowac takerem? Dzieki temu folia bedzie cala i robota prosta. Woda z jastrychu ktora zbierze sie pod xpsem lub w nim, wyparuje w momencie wlaczenia podlogowki.

W kazdym powyzszym przypadku wpierw na podlodze bedzie ok. 20cm styropianu.

Po pierwsze dziurawienie folii nic nie zmienia, od kilkunastu co najmniej lat stosuje się suchą zaprawę do wylewek i niema co z niej się wylać (więcej podejrzewam że wody pójdzie do polewania wylewki aby wolniej schła niż do samej wylewki). Po drugie jak kupisz markowy styropian podłogowy to nie potrzeba dodatkowej płyty z XPS-a po jak będzie dobrze odwinięta rura i dobrze przymocowana to nie odpadnie. Po trzecie nawet jak w kilku/kilkunastu miejscach podniosą się rurki zwłaszcza na łukach to technika wylewek suchych polega na tym że najpierw rurą podają suchą zaprawę na kupki które docisną rury i później jest ręcznie/łopatą układana na rurkach podłogówki i wszystkie ewentualnie odstające rurki są przygniecione. Jak nie wierzyć nadal to jest sporo filmików na YouTube jak to jest robione. Płytę systemową stosuję się może nie dla biedoty tylko dla inwestorów którzy nie liczą się z kasą lub poczytają takie posty jak wyżej i się wystraszą (dla porównania kolegą robił jeden poziom płytą systemową i więcej zapłacił niż ja za cały 2 poziomowy dom).

Czy wszyscy stosują taker i dziurawię folię? Może moje obawy są bezpodstawne...

witam

możesz użyć "zwykły" (oczywiście do podłogi) styropian, na to folię aluminiową z rastrem (do podłogówki) i ręcznie "klipasmi" lub trochę "bardziej profesjonalnie" takerem mocować

na pewno wyjdzie taniej - na pewno nie gorzej

pozdrawiam

nowe zaprawy betonowe Baumit są rzadkie jak śmietana 12% - wody po byku, ale masz rację - dziurawienie to nie problem.

Płyta nie jest tanim rozwiązaniem i tak ma być, jak wylewaliście tak samo z kolegą itę sama grubość, jemu podłogówka reaguje 15-20% szybciej, to taka różnica, oprócz kasy oczywiście na inwestycję

nowe zaprawy betonowe Baumit są rzadkie jak śmietana 12% - wody po byku, ale masz rację - dziurawienie to nie problem.

Płyta nie jest tanim rozwiązaniem i tak ma być, jak wylewaliście tak samo z kolegą itę sama grubość, jemu podłogówka reaguje 15-20% szybciej, to taka różnica, oprócz kasy oczywiście na inwestycję

A dlaczego na podłodze systemowej podłogówka reaguje 15% - 20% szybciej ?

W systemowej rurki są wciskane w szczeliny styropianu, nie ma folii aluminiowej (jeżeli ona coś wo-ogóle daje), w tradycyjnej rurki są w całości zalane w wylewce). Te 15% - 20% nie wiem czy też ma jakikolwiek sens bo spadek temperatury podłogówki o np.1C może trwać i z 24h.

Tak sobie myślę. Jeśli dziurawi się folię to jej użycie służy wyłącznie do wyznaczania odległości pomiędzy rurami. Poza tym zamyka ona drogę do wyparowania wody, która dostała się z wylewki lub podlewania do styropianu. Wiadomo, że mokry styropian traci właściwości.

Szczerze mówiąc bardziej do mnie przemawia ułożenie tej foli ze styropianem odwrotnie, tj. folia do dołu. Rury zamocowane za pomocą klipsów do styropianu i nie dziurawią foli. Woda która dostanie się z wylewki do styropianu i odparuje jak włączy się ogrzewanie.

Płyty systemowe (styropian z wypustkami i matą z tworzywa) drogie ale zatrzymuje wodę z wylewki. Te płyty z tego co widzę to muszą być dobrej jakości aby rury nie powyskakiwały choć widzę, że niektórzy i tak te płyty systemowe dziurawią klipsami. Więc może być drogo a efekt podobny jak wyżej.

Tak sobie myślę. Jeśli dziurawi się folię to jej użycie służy wyłącznie do wyznaczania odległości pomiędzy rurami. Poza tym zamyka ona drogę do wyparowania wody, która dostała się z wylewki lub podlewania do styropianu. Wiadomo, że mokry styropian traci właściwości.

Szczerze mówiąc bardziej do mnie przemawia ułożenie tej foli ze styropianem odwrotnie, tj. folia do dołu. Rury zamocowane za pomocą klipsów do styropianu i nie dziurawią foli. Woda która dostanie się z wylewki do styropianu i odparuje jak włączy się ogrzewanie.

Płyty systemowe (styropian z wypustkami i matą z tworzywa) drogie ale zatrzymuje wodę z wylewki. Te płyty z tego co widzę to muszą być dobrej jakości aby rury nie powyskakiwały choć widzę, że niektórzy i tak te płyty systemowe dziurawią klipsami. Więc może być drogo a efekt podobny jak wyżej.

Folia ma za zadanie odbić promieniowanie cieple w kierunku góry. Wody w styropianie nie będziesz miał, bo z podlewania nie dotrze nawet do połowy wylewki, a pod styropianem i tak powinieneś na podbetonkę ułożyć folie czarną aby odizolować się od podłoża.

A dlaczego na podłodze systemowej podłogówka reaguje 15% - 20% szybciej ?

zredukowanie m3 wylewki o 25% powoduje mniejszą objętość do nagrzania, pojemność cieplna w obu przypadkach ta sama, ale masa do nagrzania inna - w trakcie ciągłej pracy niezauważalne dla normalnego człowieka, choć występuje, przy rozruchu czy po okresach obniżenia temperatury każdy zauważy. Paradoksem jest że te obniżenia głównie występują u biedaków z tackerem (grzanie w II taryfie w nocy itp), a tam gdzie kładzione na płycie systemowej klient chce komfortową temperaturę non-stop ( bo go stać)

zredukowanie m3 wylewki o 25% powoduje mniejszą objętość do nagrzania, pojemność cieplna w obu przypadkach ta sama, ale masa do nagrzania inna - w trakcie ciągłej pracy niezauważalne dla normalnego człowieka, choć występuje, przy rozruchu czy po okresach obniżenia temperatury każdy zauważy. Paradoksem jest że te obniżenia głównie występują u biedaków z tackerem (grzanie w II taryfie w nocy itp), a tam gdzie kładzione na płycie systemowej klient chce komfortową temperaturę non-stop ( bo go stać)

Ja robiąc ogrzewanie i tak zakładałem że ogrzewanie podłogowe nie nadaje się szybkich zmian temperatury i zredukowanie tak jak pisałeś wylewki o 25% jest niezauważalne dla normalnego człowieka, to po co przepłacać, a i pomimo zredukowania wylewki i tak nie osiągniemy regulacji temperatury nawet z 12 godzinnym opóźnieniem. Do regulacji temperatury przy zmianach pogody - duże obniżania lub wzrosty temperatury służy sterownik ze sterowaniem pogodowym i odpowiednio wcześniej zwiększa/zmniejsza temperaturę podłogi aby nadrobić za zmianami pogodowymi zanim dom się wychłodzi/nagrzeje (nawet przy normalnych grzejnikach i sterowniku pokojowym będą wahania temperatury przy zmianach pogody mimo że grzejniki dużo szybciej reagują).

tu chodzi o czyste lenistwo:

wykonawcy wola miec styro i tacker, bo to skraca im robote i znacznie ulatwia, 2 sprawnych ludzi kladzie pomieszczenie w 5 min, a z mocowaniem rur do metalowej siatki, (pewnie na cos jak opaski zaciskowe albo drucik zbrojeniowy) to zejdzie od 30 min do 1h. no i plecki zabola, bo sie trzeba schylac.

gotowe plyty systemowe do mocowania tylko na wcisk kladzie sie tak samo latwo i szybko jak tackerem, ale sa zazwyczaj sporo drozsze.

chca miec extra 2-2,5 cm styro z folia pod podlogowke poza normalnym ociepleniem 20cm??? XPS bym wykluczyl, bo za drogi.

ja wzialem porzadny eps 100 na podloge (2x5cm), dluzsze spinki (5) i tylko w 1 miejscu trzeba bylo poprawic spinki, bo posadzkarze dali rade wyrwac klipsy jak zahaczyli rure. na styro poszla folia alu pod ogrzewanie podlogowe z kratka, koszt 50m2 to chyba 70zl, zeszly 4 rolki.

ukladacze psiocza, jak ktos przyoszczedzi 15 zl i wezmie eps 70 i krotsze spinki, bo jest rzeczywiscie miekki w porownaniu do 100. Wtedy na zakretach rura moze sie wyrwac od prezacej sie rurki. u mnie nikt slowa nie powidzial, same zadowolone pyski widzialem, ze szybko skoncza.

a co do regulacji - podlogowka wg. mnie ma trzymac stala temp. nie skakac, bo nie od tego jest ten system. u mnie bedzie stala temp. wyzsza na dole, w czesci mieszkalnej, mniejsza na gorze, w czesci nocnej.

Edytowane przez lesz

Z tych porownan wynika ze najlepiej mocowac rurki do siatki lezacej na foli aluminiowej. Wiecej pracy przy ukladaniu ale bynajmnie folia nie podziurawiona a rury maja stycznosc z betonem na wiekszej powierzchni niz w plytach systemowych.

Robocizna drozsza ale nie trzeba kupowac plyt systemowych za ok 10000 lub zwyklych plyt z folia za ok 2500.

• 2 weeks później...
Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem

ps. na rysunku brakuje dylatacji

[ATTACH=CONFIG]222533[/ATTACH]

Jak dla mnie to bardzo przekombinowane, ciekawe kto ci zawinie folię czarną do dołu i po co dwie folię razem, ciekawe jakich użyjesz spinek aby trzymały rurkę ogrzewania podłogowego i nie przebiły folii na styropianie 3cm . Ciekawe ile policzą za robociznę układając 4 warstwy styropianu i czy się to nie rozjedzie i nie będziesz miał z tego więcej problemów niż pożytku.