Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki najniższy próg można uzyskać w drzwiach tarasowych uchylno przesuwnych ?

Recommended Posts

Witam

Szukając oszczednosci w oknach zamierzam kilka zaprojektowanych drzwi tarasowych podnoszono przesuwnych przeprojektować na tańszy model czyli uchylno przesuwne. W związku z tym mam pytanie na ile niski próg da sie na nich uzyskać. Drzwi o szerokości 2,4m dzielone na 2 skrzydla po 1,2 m i o wysokości 2,35m. Okna 3 szybowe . Jacy producenci robią takie drzwi o jak najniższym progu?

Vetrex ma w ofercie coś takiego jak Patio górnobiezne. Cały mechanizm uchylno przesuwny jest przeniesiony na górę dzięki czemu można zastosować aluminiowy niski próg, jednak nie miałem okazji w praktyce przekonać się jak to funkcjonuje.

W standardowym PSK mniej jak 5 cm wysokości nie uzyskasz

Optymista jesteś jak mówisz 5 cm - znane mi systemy przesuwne wymagają min. stadardowych ościeżnic i szyna prowadząca jest na dole ramy - tak że w praktyce nic się nie da "wpuścić " w podłogę - więc w praktyce takie progi są jak w normalnym balkonie - czyli 7-8cm. A czasem nawet więcej, bo niektórzy stosują pod lsitwą poszerzenia by łatwiej było zrobić wykończeniówkę.

Przesuwki górnobieżne - wszyscy chyba wiedzą że jestem konserwatystą i nie lubię nowości - ale zostawiłbym je na potrzeby przeszkleń wewnętrznych..

Witam

Szukając oszczednosci w oknach zamierzam kilka zaprojektowanych drzwi tarasowych podnoszono przesuwnych przeprojektować na tańszy model czyli uchylno przesuwne. W związku z tym mam pytanie na ile niski próg da sie na nich uzyskać. Drzwi o szerokości 2,4m dzielone na 2 skrzydla po 1,2 m i o wysokości 2,35m. Okna 3 szybowe . Jacy producenci robią takie drzwi o jak najniższym progu?

Firma MS ma ciekawe rozwiązanie, Patio PS z niskim progiem aluminiowym, tylko założenie jest wylewka na tarasie wyżej niż wylewka wewnątrz, ale wtedy masz 20mm na zewnatrz i 50mm wewnątrz

Firma MS ma ciekawe rozwiązanie, Patio PS z niskim progiem aluminiowym, tylko założenie jest wylewka na tarasie wyżej niż wylewka wewnątrz, ale wtedy masz 20mm na zewnatrz i 50mm wewnątrz

Szkoda że nie wiedziałem tego wcześniej. Akurat w sobotę na targach rozmawiałem z przedstawicielem MS.

Ale nic straconego. Poprosze o uwzględnienie tego w ofercie. Dzięki :)

Zadzwoń sobie do MS-a i niech Ci wyślą jak to rozwiązali pytaj o Patio PS z niskim progiem:)

Czyżbyś sam nie widział i nie potrafił nam wytłumaczyć, że mnie odsyłasz wyżej? Jak widzę to taki "hit", że nie ma go nawet w ich internetowej ofercie :p

OK, teraz jest jasne. Tradycyjna (w użytkowaniu) przesuwka z niskim progiem, szyba zlokalizowana poniżej progu, na poszerzeniu. Wygląda na niezły pomysł.

Zyskujemy 2-3 cm niższy próg w stosunku do tradycyjnych rozwiązań.

obstawał bym przy normalnym rozwiązaniu niskie progi jak dla mnie tylko w HS ale to moje zdanie

Ja również myślałem podobnie, ale mając w projekcie 6 HSów oraz perspektywę oszczędności na wizjii architekta w kwocie kilkunastu tyś zł zmieniam swoje poglądy i szukam alternatyw. Po przeczytaniu wrześniowego Muratora oświeciło mnie że jest coś takiego jak niski próg w drzwiach uchylno przesuwnych. I stąd wynikło moje pytanie. Próg 2-5 cm jest dla mnie do zaakceptowania i z 6 HS robi sie dzięki temu tylko 2. O ile oferta okien z MS będzie dobra :)

Trochę gorzej może być ze szczelnością i przemarzaniem progu niż w klasycznej wersji.

..dokładnie tak , jedna uszczelka na dość długim w sumie odcinku + próg który jest średnio ciepły to średnie rozwiązanie. Na jednych drzwiach wejściowych jednoskrzydłowych można przeżyć ale w kilku suwankach to już bym wolał wyżej nogę podnosić. Kwestia priorytetów..

W takim układzie architektonicznym widzę w tym obniżaniu progów - sory za szczerość - fanaberie - i wierz mi - to samo byś uslyszał w moim biurze - prosto w oczy.

Żeby to było główne wyjście na taras. Jak masz 2 Hs to pewnie tam, gdzie będzie główna komunikacja. A takie przesuwki, otwarte od święta - to chyba można nogę podnieść o 2cm wyżej...

Szukasz oszczędności i nie chcesz 6 HSow? Ale wiesz że HS i przesuwka będą wyglądały zupełnie inaczej i mozesz tym popusuć wygląd całej elewacji?

Ale to na szczęście nie mój problem :)

Wiem że HS wygląda inaczej niż PSK. Dlatego myślę by na elewacji od ogrodu gdzie sie będzie często wychodzić dać HSy, a od frontu i z boku dać PSK. To tylko koncepcja bo coraz bardziej podoba mi sie " złoty środek "czyli rozwiązanie z MS Okna z niskim progiem. Wtedy wszystkie 6 okien tarasowych było by w tym systemie.

..jesteś teraz już świadomy czym taka konstrukcja "grozi" więc jeśli akceptujesz te lekkie przedmuchy przy dużych wiatrach i lekkie ciągniecie chłodem od progu, to why not...

Tylko nie pisz za kilka lat jaka to wybrana firma jest bee i że jakbyś wiedział to byś wolał dopłacić.

Edytowane przez lolek30