zeusrulez 02.04.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Podbijam-moge prosiic o pomoc w sprawie? Ludzie to sa leniwi ! http://images66.fotosik.pl/827/60ffce77311f576cmed.jpg http://forum.muratordom.pl/showthread.php?76442-Pe%C5%82ne-deskowanie-dachu A zeby bylo jeszcze latwiej, to prosze http://forum.muratordom.pl/showthread.php?76442-Pe%C5%82ne-deskowanie-dachu&p=6843525&highlight=Czyli+papa+naci%C4%85gni%C4%99ta#post6843525 Chociaz przeczytaj ten watek, tam juz Pan Andrzej wszystko wyjasnil. Pozdrawiam Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez zeusrulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 03.04.2016 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 (edytowane) Zeus nie jestem leniwy bo dotarlem do wskazanego przez ciebie wątku niezaleznie juz wczesniej. Daruj sobie te mało przyjemne uwagi. Tamten wątek nie odpowiada na zadne moje pytanie byc moze dlatego ze nie jestem dekarzem i dalej nie moge zrozumiec jak to zamontowac w polowie kontrlaty. Jezeli jest to takie oczywiste to prosze o odpowiedz i pomoc i zakonczmy ten temat:1)?trzeba ja tam przybic? przykleic?3)Jakie parametry powinna miec taka folia: Czy lepiej aby Współczynnik oporu dyfuzyjnego pary wodnej był wyzszy czy nizszy. Czy Sd 0,02m bedzie ok czy lepiej Sd 0.03? Edytowane 3 Kwietnia 2016 przez tommiberry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemar74 03.04.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Witam, podłączę się pod temat. Jestem posiadaczem letniego domu drewnianego o konstrukcji szkieletowej, ściany ocieplone wełną mineralną, dach z pełnym deskowaniem pokryty gontem. Pomiędzy krokwie wsunięty i ułożony bezpośrednio na deskach boazerii wewnętrznej styropian grubości 5 cm., nad styropianem pomiędzy deskami dachu 3 cm., szczeliny. Wykonane otwory wlotowe wentylacji pomiędzy krokwiami nad murłatą, brak wylotu wentylacji przy kalenicy. Na deskach boazerii od wewnątrz na suficie w okolicach kalenicy pojawił się grzyb. I tu moje pytanie, czy wystarczy wykonać wentylację kalenicy wycinając otwory pomiędzy krokwiami i montując kominki wentylacyjne?Dom posiada wentylacje grawitacyjną w każdym pomieszczeniu. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.04.2016 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 (edytowane) Do gontu bitumicznego są specjalne elementy wentylacji kalenicowej. Należy rozciąć kalenicę po 5 cm na stronę, zamontować te elementy i zakryć je czapami z gontu. "tommiberry" w połowie grubości to w połowie grubości. Technicznie wygląda to tak na krokwi należy nabić nakładkę grubości równej połowie grubości kontrłaty po obu stronach kalenicy. Zamontować folię mocując ją np. zszywkami i nabić nakładkę grubości równej połowie grubości kontrłaty. Współczynnik Sd nie ma tu praktycznie większego znaczenia więc folia obojętnie jaka. Pozdrawiam. Edytowane 10 Czerwca 2016 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemar74 06.04.2016 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Witam, dziękuję bardzo za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 13.04.2016 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 dzieki Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BET-SYSTEM 10.06.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2016 Przyłącze się do tematu. Otóż mój przypadek jest chyba bardziej skomplikowany niż pozostałych forumowiczów. Mam ułożoną więźbę. Na krokwie nabiliśmy pełne deskowanie i papę. W kalenicy jest nacięta szpara ok. 2 cm, pytanie pierwsze czy nie za mało? Papę w tym miejscu wytniemy z chwilą montażu głównego pokrycia (kontr łaty, łaty i blacha na rąbek stojąca). Na kalenicy ma zostać wykonany gąsior czy jakoś tak. O ile pomiędzy pełne deskowanie z papą a blachę dostanie się powietrze przy rynnach i wydostanie się gąsiorem to problem pojawia się z wentylacją wełny pomiędzy krokwiami. Pragnę zaznaczyć, iż blacha z dachu będzie pod rynną schodzić ok 1,5 na elewację. Od góry krokiew zostawię szczelinę do wełny ok 2-3 cm. O ile dzięki zostawionej szparze w kalenicy powietrze ma gdzie uciekać o tyle nie wiem jak je tam wprowadzić? Macie jakieś pomysły??? I jeszcze jedno. W hurtowni z materiałami doradzają, aby na wełnę pomiędzy krokwiami ułożyć dodatkowo membranę, mimo że wyżej ponad szczeliną mam pełne deskowanie z papą. Dekarz odradza, a co Wy o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.06.2016 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2016 Słuchaj się dekarza. Hurtownia chce sprzedać więc tak doradza. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 30.09.2016 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Wracam do tematu wentylacji dachu z pytanie:zostawiam szczeline wentylacyjna miedzy krokwiami (wlot od dolu a wylot przy kalenicy). Ale co zrobic z sekcją z oknem? i tak musze oddzielic dolną od górnej czesci tej sekcji. Czy w tej sytuacji w tej sekcji nie nalezy robic wlotu na dole i wylotu przy kalenicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 01.10.2016 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Wracam do tematu wentylacji dachu z pytanie: zostawiam szczeline wentylacyjna miedzy krokwiami (wlot od dolu a wylot przy kalenicy). Ale co zrobic z sekcją z oknem? i tak musze oddzielic dolną od górnej czesci tej sekcji. Czy w tej sytuacji w tej sekcji nie nalezy robic wlotu na dole i wylotu przy kalenicy? Nawierć otwory w górnej części krokwi pod oknem, Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 01.10.2016 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 proponuję nawiercić otwór pod oknem oraz nad nim i zakończyć wywietrznikiem na papie, o ile okno zakrywa całą przestrzeń pomiędzy krokwiami uniemożliwiając przepływ powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 02.10.2016 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Jan P:rozumiemem ze mam przewiercic krokwie w poprzek pod oknem i nad nim,,,, jak asrednica wiertla? ile otworów? jeden otwor np 10mm raczej nic tutaj nie pomoze. A wiele otworów osłaba krokwie... dobrze mysle:? JarekPolak:okno zakrywa cala przestrzen pomiedzy krokwiami. czyli rozumiem ze mam zrobic otwór pod oknem i wpuscic do pokoju zimne powietrze zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.10.2016 01:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Wszystko zależy jak duże przestrzenie pod oknem i nad oknem trzeba wentylować. Jak do 1m to można nic nie robić a jak więcej to tak jak radził Jan. Otwory wiercić skośnie pod oknem i nad oknem po minimum trzy jak najbliżej poszycia.. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 04.10.2016 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Wszystko zależy jak duże przestrzenie pod oknem i nad oknem trzeba wentylować. Jak do 1m to można nic nie robić a jak więcej to tak jak radził Jan. Otwory wiercić skośnie pod oknem i nad oknem po minimum trzy jak najbliżej poszycia.. Pozdrawiam. Wiercę przeważnie 25mm.Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 04.10.2016 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 (edytowane) Jak do 1m to można nic nie robić. Mówimy o odstepie miedzy krokwiami? u mnie jest to okolo 80cm.... czy o przestrzeni pod oknem? Załaczam fotke jak u mnie wyglada kwestia okna. Doradzcie prosze Kolejna kwestia to ta wentylacja w kalenicy. Mój dekarz doradzil mi wywiercenie otworów przy kalenicy. Wywiercilem otwory okolo 70mm. Osznurowalem i chcialem zamykac. Ale jest jeszcze opcja przecięcia papy w kalenicy-nie wiem co lepsze... Doradzcie cos prosze. Otwory zaslonilem drobną siatką pszczelarską tak aby żadne owady nie przeszly. Tak samo bym zrobil w kalenicy ale z tymi otworami jest prosciej i wydaje mi sie ze tez bedzie poprawnie. Dodatkowo załaczam dla innych zdjecie w jaki sposob wykonalem szczeline wentylacyjną u spodu dachu. Szczelina zaslonieta siatką pszczelarską aluminiową. Przybita zszywkami przy wykorzystaniu tackera pneumatycznego. Edytowane 4 Października 2016 przez tommiberry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.10.2016 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Umiejscowienie Twojego okna pomiędzy krokwiami pozwala na wstawienie rurki średnicy 25~30 mm a może nawet 50 pvc z prawej strony przy krokwi. Umożliwi to przepływ powietrza z przestrzeni pod oknem do przestrzeni nad oknem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 05.10.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 Dzięki Andrzej-tak zrobie.... a jak kwestia wentylacji kalenicy?Moge dalej robic takie otwory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.10.2016 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Najlepiej otworzyć kalenicę. Jak te otwory są chronione przed wodą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 06.10.2016 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 (edytowane) Otwory nie są zabezpieczone, ale kalenice jak otworze to tez nie bedzie bo nic nie zrobie z zewnątrz(od strony dachówki). Moge tylko od wewnatrz zabezpieczać ale tak nie zabezpiecze przed wodą. Wychodze z założenia ze poprostu tam woda nie wpada a nawet jeśli wpadnie w jakiejs sytuacji i bedzie leciala po papie to w to otwory duzo sie jej nie dostanie. Generalnie od kilku dni mocno deszcz pada i wczoraj sprawdzalem i tam jest sucho.. Zastanawiam sie jeszcze czy pod sznurki mozna dodatkowo ulozyc folie /membrane paroprzepuszczalną aby byc pewnym ze wata nie zsunie mi sie pod sznurek i nie zatka szczeliny wentylacyjnej. Dodatkowo chronila by od wiatru. Edytowane 6 Października 2016 przez tommiberry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.10.2016 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Przez te otwory woda deszczowa się nie dostanie ale skropliny z nawianego i topniejącego śniegu z pewnością tak. Wełnę się układa a nie upycha. Wełna sie lekko zwiesi po własnym ciężarem. Przy poprawnym wykonaniu nie ma możliwości aby wełna przedostała się przez sznurki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts