tommiberry 09.10.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 (edytowane) Dzieki za odpowiedz... Jeszcze mam problem z Lukarną z balkonem. Jak ją wentylujemy? BO o ile moge zrobic wentylacje w kalenicy to nie moge zrobic zawiewu od dołu... czy w tek sytuacji moge poprostu nie robic szczeliny wentylacyjnej czy lepiej ja zrobic ale bez nawiewu od dolu? Dodam ze bedzie to sypialnia i najlepiuej pasowalo by mi nie robic tam wentyalacji. Oczywiscie założę folie paroizolacyjną. Edytowane 9 Października 2016 przez tommiberry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.10.2016 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Można doprowadzić powietrze z połaci. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommiberry 10.10.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 (edytowane) skad i jak?zmiana dachowek jest wykluczona. Czy naprawde nie mozna zostawic jednej sekcji niewentylowanej? Nie wiem tylko czy lepiej na takim niewentylowanym odcinku zostawic pustke i wlot w kalenicy... czy calkowicie zamknac tą sekcje?Pozdr Edytowane 10 Października 2016 przez tommiberry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 11.10.2016 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Przecież Andrzej napisał,że z połaci. Tzn . z powierzchni deskowanej. Wstawiasz wywietrznik połaciowy w deskowanie. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanik24 17.10.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 To i ja zapytam. Dach dwuspadowy 22st, kryty będzie papą termozgrzewalną (wiem - mało estetyczne, ale tanie i pewne). Czy mam zastosować ten system wentylacji kalenicowej do gontów? Czym to wtedy przykryć, bo gonty będą chyba wyglądać śmiesznie, skoro ich nie ma na całym dachu? I w sklepie doradzili że wystarczą 2 roli po 6m, a ja całą kalenicę mam 15,90m a dom długości 14,90 po obrysie zewnętrznym. Przybijać to od początku do końca kalenicy? Będę bardzo wdzięczna za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.10.2016 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Wentylację kalenicową trzeba zastosować lub wykonać dodatkowy daszek nad kalenicą. Elementy wentylacji kalenicowej można przykryć papą samoprzylepną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 22.10.2016 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Witam, Ostatnio spotkałem się już dwa razy z takim rozwiązaniem - że ekipy malują deskowany (zaimpregnowane zielone deski) dach gruntem SBS (np Icopal siplast Primer SBS albo Izohanu) i do tak pomalowanego dachu zgrzewają papę po całości - kompletnie bez papiaków aby dach był szczelny - oczywiście póżniej idzie na to blacha albo dachówka. Mówią,że od dawna tak robią wszystkim i jest dobrze (ba właściciel jednej z ekip buduję się tóż obok i sobie zrobił tak samo bo to jest 100% szczelne rozwiązanie). Czy to jest dobre rozwiązanie, które nie bedzie później problemem? Pomijając wentylację/izolację od spodu czy przez to,że papa jest zgrzana do desek to te nie zaczną gnić od strony papy z braku wentylacji tam? Albo przecież deski pracują - np schną - to papa się nie porwie (choć te lepsze są rozciągliwe). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 23.10.2016 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Witam, Ostatnio spotkałem się już dwa razy z takim rozwiązaniem - że ekipy malują deskowany (zaimpregnowane zielone deski) dach gruntem SBS (np Icopal siplast Primer SBS albo Izohanu) i do tak pomalowanego dachu zgrzewają papę po całości - kompletnie bez papiaków aby dach był szczelny - oczywiście póżniej idzie na to blacha albo dachówka. Mówią,że od dawna tak robią wszystkim i jest dobrze (ba właściciel jednej z ekip buduję się tóż obok i sobie zrobił tak samo bo to jest 100% szczelne rozwiązanie). Czy to jest dobre rozwiązanie, które nie bedzie później problemem? Pomijając wentylację/izolację od spodu czy przez to,że papa jest zgrzana do desek to te nie zaczną gnić od strony papy z braku wentylacji tam? Albo przecież deski pracują - np schną - to papa się nie porwie (choć te lepsze są rozciągliwe). Pozdrawiam Od dawna tak robię.Jak deska sucha nie trzeba impregnować .Sprawdza się na 100%.Papa na poliestrze z uplastyczniaczem. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 23.10.2016 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Do gontu bitumicznego są specjalne elementy wentylacji kalenicowej. Należy rozciąć kalenicę po 5 cm na stronę, zamontować te elementy i zakryć je czapami z gontu. "tommiberry" w połowie grubości to w połowie grubości. Technicznie wygląda to tak na krokwi należy nabić nakładkę grubości równej połowie grubości kontrłaty po obu stronach kalenicy. Zamontować folię mocując ją np. zszywkami i nabić nakładkę grubości równej połowie grubości kontrłaty. Współczynnik Sd nie ma tu praktycznie większego znaczenia więc folia obojętnie jaka. Pozdrawiam. Czy jak pod deskami mam 3 cm szczelinę i następnie membranę (na krokwiach) to nadal muszę w miejsce otwartej kalenicy dawać kolejne przykrycie (to w połowie wysokości kontrłaty). Czy wystarczy tylko wyciąć deski i papę po 5 cm z każdej strony i na samą górę taśma kalenicowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.10.2016 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 Przez kalenicę wentylowane są dwie przestrzenie. Jedna z pod krycia wstępnego (wentylująca warstwę izolacji cieplnej), druga z nad krycia wstępnego (wentylująca pokrycie dachu). Dlatego przesłoniecie otworu w kalenicy należy montować w połowie grubości kontrłaty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 25.10.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Od dawna tak robię.Jak deska sucha nie trzeba impregnować .Sprawdza się na 100%.Papa na poliestrze z uplastyczniaczem. Jan Myślałem,że inaczej Pan montuje (wedle opisuu z papakami pod zakładką Panie Janie i deski nie gniją od "zewnątrz". Przygrzewa Pan całą powierzchnią rolki czy tylko pasami? Pytam bo sam będe miał dość płąski dach - 18stopni. I poważnie rozważam powyższe rozwiązanie w celu szczelności - a papa izobit PYE modyfikowana SBS. Niemniej niechiałby aby dechy zaczely gnic z braku wentylacji=przygrzania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 26.10.2016 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Myślałem,że inaczej Pan montuje (wedle opisuu z papakami pod zakładką Panie Janie i deski nie gniją od "zewnątrz". Przygrzewa Pan całą powierzchnią rolki czy tylko pasami? Pytam bo sam będe miał dość płąski dach - 18stopni. I poważnie rozważam powyższe rozwiązanie w celu szczelności - a papa izobit PYE modyfikowana SBS. Niemniej niechiałby aby dechy zaczely gnic z braku wentylacji=przygrzania. Pozdrawiam Grzeję górę i punktowo. Jak będzie wentylacja pod deską to nie będzie gnić. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jupiter 2 04.11.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Proszę o radę doświadczonychDach deskowany, spadek 40 st., Na deski położona papa na tekturze TES W 400/1200 równolegle do okapu. Niestety wszystkie papiaki z podkładkami zostały przybite na wierzchu papy. Każdy z pasów papy przybity 3 cm od dolnej krawędzi i po środku (papiaki co ok. 20 - 25 cm). Częściowo na dachu pobite zostały tymczasowe kontrłaty, żeby nie podwiewało papy, bo budynek niewykończony i niezamieszkały. Docelowo dachówka, ale za 4 - 6 lat może wcześniej, ale teraz nie wiem. Gwoździe i papa na łączeniach niczym nie smarowane. Od 3 lat smarowane tylko punktowe drobne przecieki, szczególnie w koszach (dach kopertowy połączony z niższym dwuspadowym garażu).Obecnie papa leży 6-ty rok. Ma drobne dziurki miejscami na powierzchni, miejscowe ubytki w posypce i jest nieco pofalowana, jakby spływała. Zanim założona zostanie dachówka będą usunięte tymczasowe kontrłaty i czy można:1. na taką papę położyć termozgrzewalną, która będzie docelowa pod dachówkę (i nie będzie na wierzchu żadnego gwoździa)2. czy wystarczy ponacinać wybrzuszenia i fale obecnej papy i je poprzybijać w celu przygotowania i wyrównania podłoża pod termozgrzewalną, 3. czy nacięcia jeszcze smarować, kleić do desek i czym4. czy trzeba usunąć wszystkie podkładki spod papiaków, niektóre z podkładek daje się sklepać na płasko, ale nie wszystkie5. jaką poleciłby Pan papę na te może nawet 6 lat bez dachówki, myślę wyłącznie o papie modyfikowanej na SBS, na włókninie poliestrowej, gr.5,2 np. tęgi Werner, czy gruby Werner (ok. 12 zł/m2) lub jakiejś innej, ale elastycznej do -20 st.C5. czy przy nachyleniu dachu 40 st. i montażu prostopadłym do okapu pewniej dla mocowania papy przybić ją papiakami w pasku zakładu, bo obecna papa nie była klejona lepikiem do desek 6. jak najlepiej zabezpieczyć kosze, najpierw pasek wzdłuż po 25 cm (czy więcej) na stronę i potem dodatkowo przewijać papę z połaci na połać po te np. 25 cm 7. dach nie ma jeszcze obróbek blacharskich, czy kłaść je bezpośrednio na deski pod pierwszą warstwę papy, czy na nią i przykryć termozgrzewalną i zgrzać ją do obróbki 8. jak grzać papę do dachu przy takim spadku, na całej długości, czy punktowoOczywiście przy okazji montażu dachówki zostanie wykonana wentylacja z nacięciem w kalenicy oraz kratki wentylacyjne na papie między krokwiami w koszuPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lecho26 07.11.2016 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Jestem tu nowy i to mój pierwszy post więc na początek cześć wszystkim Podłączę się do tematu bo mam mały problem z wywietrznikami w kalenicy bo po podczas większej ulewy z silnym wiatrem do środka dostaje się woda, albo w czasie śnieżycy nawiewa śniegu do środka, a nie chciałbym żeby wełna mi namokła. Tak to wygląda na zdjęciach: http://i66.tinypic.com/21l05n4.jpg http://i64.tinypic.com/24do9dh.jpg Myślałem żeby na każdym otworze wywietrznika nakleić na odpowiednim silikonie wysoko paroprzepuszczalną membranę dachową, co o tym myślicie ? a może macie jakieś inne pomysły na ten problem ? Pomóżcie, z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.11.2016 00:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 A czym masz pokryty dach? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lecho26 08.11.2016 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Papa podkładowa i gont. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jupiter 2 08.11.2016 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Witam. Chyba za bardzo się rozpisałem z pytaniami, bo nikt nic nie odpisał. Może jednak jakaś dobra dusza się znajdzie i w natłoku codziennych zadań coś mi podpowie:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jupiter 2 08.11.2016 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Witam. Chyba za bardzo się rozpisałem z pytaniami, bo nikt nic nie odpisał. Może jednak jakaś dobra dusza się znajdzie i w natłoku codziennych zadań coś mi podpowie confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.11.2016 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 ....Może jednak jakaś dobra dusza się znajdzie i w natłoku codziennych zadań coś mi podpowie:confused: Jak to mówią: "prosił, prosił i uprosił". ad. 1. Tak. ad. 2. Tak. ad. 3. Nie. ad. 4. Nie. ad. 5. Można. ad. 6. Z jednej połaci przewinąć 25 cm a z drugiej nachodzące bryty ciąć 25 cm powyżej linii kosza i oczywiście zgrzać. ad. 7. Obróbki montować na istniejącą warstwę papy i przygrzewać na nie papę wierzchniego krycia. ad. 8. Na całej powierzchni. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.11.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Papa podkładowa i gont. Należało zastosować systemowe wywietrzniki połaciowe a najlepiej systemową wentylacje kalenicową (najtaniej i najskuteczniej). Twój dekarz powinien to wiedzieć! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts