Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poprawna wentylacja dachu z pelnym deskowaniem i kryciem wstepnym papa - jak?

Tomasz Antkowiak

Recommended Posts

Należało zastosować systemowe wywietrzniki połaciowe a najlepiej systemową wentylacje kalenicową (najtaniej i najskuteczniej). Twój dekarz powinien to wiedzieć! Pozdrawiam.

Wywietrzniki są oryginalne, przeznaczone do połaci, nie jakaś samoróbka, wg mnie problem tkwi w samej konstrukcji tych wywietrzników, producent coś tu sknocił i to raczej nie jest wina dekarza. Teraz muszę kombinować żeby wentylacja została a wilgoć nie przedostawała się do środka. Jakieś pomysł poza moim ?

Edytowane przez Lecho26

• Odpowiedzi 300
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wracam do tematu wentylacji dachu z pytanie:

zostawiam szczeline wentylacyjna miedzy krokwiami (wlot od dolu a wylot przy kalenicy). Ale co zrobic z sekcją z oknem? i tak musze oddzielic dolną od górnej czesci tej sekcji. Czy w tej sytuacji w tej sekcji nie nalezy robic wlotu na dole i wylotu przy kalenicy?

Witaj, wiem ze są tu autorytety, które mają rację w wielu sprawach. Jednak powiem Ci coś z mojego doświadczenia. Przy deskowaniu nie trzeba żadnych otworów ani rurek. Przez szczeliny w deskowaniu będzie dmuchać, wystarczy to na wentylację.Pod oknem jak i po bokach pomyśl nad uszczelnieniem tych szczelin. Sama wełna nie zatrzyma wiatru i będziesz miał cały otwór okienny zimny. W tej sekcji bym nie zostawiał na dole wlotu powietrza, bo będzie dmuchać przy deskach aż do samej ramy i PGK. Wełna przylegając do jakiegoś elementu nie uszczelnia mocno, wiatr będzie śmigał przy powierzchni styku.

... Sama wełna nie zatrzyma wiatru i będziesz miał cały otwór okienny zimny. W tej sekcji bym nie zostawiał na dole wlotu powietrza, bo będzie dmuchać przy deskach aż do samej ramy i PGK. Wełna przylegając do jakiegoś elementu nie uszczelnia mocno, wiatr będzie śmigał przy powierzchni styku.

Takie rady mogą doprowadzić dach do zagłady!

Co znaczą stwierdzenia: "wiatr będzie śmigał", czy "...wełna nie zatrzyma wiatru..."? Z tej wypowiedzi widać, że nie masz pojęcia o teorii przepływów. W takiej szczelinie nie ma przepływów burzliwych a są jedynie laminarne i do tego dość skutecznie dławione. Dławienie zależy od przekroju i długości szczeliny oraz kąta nachylenia połaci.

Co znaczy stwierdzenie: "wełna... ... nie uszczelnia mocno"? Wełna jest izolacją cieplną stanowiącą barierę dla przepływu powietrza natomiast nie stanowi skutecznej bariery dla przepływu pary wodnej.

W przypadku krycia wstępnego wykonanego papą i montażu izolacji cieplnej pomiędzy krokwiami każde pole pomiędzy krokwiami musi być skutecznie wentylowane. Innymi słowy musi być możliwość skutecznego odprowadzenia nadmiaru pary wodnej. Pozdrawiam.

Ok, wyjasnij. Bo moze nie mowimy o takich samych szczelinach ? W przypadku nabijania suchych desek jedna przy drugiej moze te szczeliny sa male, u mnie gdy deski wyschly, powstaly szczeliny calkiem spore.

deski1.jpg

deski2.jpg

Czy 3otwory w krokwiach (mozliwe ze i troche welna przysloniete) wykonane wiertlem 13mm mimo ze sa troche nizej, pod deskami i ze pod lekkim skosem zapewnia lepszy przeplyw niz dziesiat szczelin 22-25mmx5-10mm ? Pytanie czy to nie wystarczy do wentylacji sekcji z oknem ? Jesli nie wystarczy to ok, moj blad.

okno dachoweb.jpg

Otwory wiercić skośnie pod oknem i nad oknem po minimum trzy jak najbliżej poszycia.. Pozdrawiam.

W jakiej odleglosci od ramy okna?

Umiejscowienie Twojego okna pomiędzy krokwiami pozwala na wstawienie rurki średnicy 25~30 mm a może nawet 50 pvc z prawej strony przy krokwi. Umożliwi to przepływ powietrza z przestrzeni pod oknem do przestrzeni nad oknem.

Pomyslales o tym ze ta rurka bedzie dzialac jak chlodnica dla welny i okna? na calej dlugosci? i jak da 50tke pcv to ile tej welny zostanie ?

Dodatkowo welna (tu zaznaczam ze mowie o welnie skalnej Rockwoola, nie wiem jak inne sie zachowuja) nie otuli szczelnie tej rurki, zimne powietrze bedzie po sciance krazyc od dolu do gory wychladzajac znacznie wiekszy obszar welny/okna

W tej sekcji pod oknem ile tam cm jest od wlotu powietrza do ramy ? 20cm ? 30cm?

Ile wg Ciebie welny powinno byc a ile powinien zostawic na pustke wentylowana? Ile musi byc tej welny by zatrzymala przeplyw powietrza?

Edytowane przez Odysss

• 2 months później...

Witam.

Narazie mam nie użytkowe poddasze ale planuje je zagospodarować. Zastanawiam się co z wentylacją dachu przy kominie. Mam dach, pełne deskowanie, papa i blacho dachówka. Komin przebiega w poprzek krokiew także między dwiema krokwiami całkiem blokuje przepływ powietrza. Powietrze będzie dostawać się od dołu ale nie doleci do kalenicy bo na swej drodze trafi na komin. jak to zrobić żeby było dobrze.??

Co znaczy stwierdzenie: "wełna... ... nie uszczelnia mocno"? Wełna jest izolacją cieplną stanowiącą barierę dla przepływu powietrza natomiast nie stanowi skutecznej bariery dla przepływu pary wodnej.

Jakie Ty głupoty czasem piszesz to aż głowa boli, przez wełnę mineralną to powietrze sobie może hulać dowoli.. zbuduj sobie domek z samej wełny i spróbój w środku zrobić podciśnienie lub nadciśnienie... to zobaczysz....

"jacenty" Ty wypisujesz głupoty. Owiń sobie głowę wełną i spróbuj oddychać. Nie rozumiesz zjawisk a się wymądrzasz. Jakie nadciśnienie panuje w przegrodzie, w której jest wełna? Pisz o tym na czym się znasz. Pozdrawiam.

Durne to jest Twoje twierdzenie , ze welna mineralna to szczelna powietrznie izolacja!! Niech jakis mod sprobuje wykasowasc te posty !!

Nikt madry nie czyta tego forum, zeby mnie wspomoc w walce z glupimi wypowiedziami tego guru forum ? Czy wszyscy w ramach falszywie pojmowanej solidarnosc nie wytykaja guru glupot ?

Durne to jest Twoje twierdzenie , ze welna mineralna to szczelna powietrznie izolacja!! Niech jakis mod sprobuje wykasowasc te posty !!

Nikt madry nie czyta tego forum, zeby mnie wspomoc w walce z glupimi wypowiedziami tego guru forum ? Czy wszyscy w ramach falszywie pojmowanej solidarnosc nie wytykaja guru glupot ?

Ja napisalem, jako osoba ktora fizycznie zetknela sie z welna i ociepleniem. Wnioski napisalem wyzej.

Oblozylem murlate welna, a wiaterek sobie dmuchal dalej.

Rozumiem wszystkich robiacych "trumne" i obkladajacych styro calosc.

• 2 weeks później...

Kombinuję trochę jak połączyć ocieplenie nakrokwiowe ze standardowym. Krokwie mam 24cm i tyle wełny między nie chciałbym dać + 10cm PIR na krokwiach. Wymyśliłem coś takiego jak na screenie poniżej. Z tym, że zamiast OSB deska. Jak widać wentylacja jest tylko pod dachówką. Czy to ma w ogóle jakiś sens?

Dorzucam jeszcze PDF-a

uc?id=0B1lS8YKCiNyaQWVXOXNZSFJOamc