Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poprawna wentylacja dachu z pelnym deskowaniem i kryciem wstepnym papa - jak?

Tomasz Antkowiak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 300
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moim zdaniem nie ma sensu. Łączenie różnych rodzajów izolacji teoretycznie jest możliwe choć ryzykowne. W tym przypadku nakrokwiowo 14 cm lub 16 cm PIR PlUS załatwia sprawę i z pewnością będzie to lepsze i tańsze rozwiązanie. Pozdrawiam.

Całkowicie się zgadzam. Tylko u mnie wyszłoby:

1. 24cm krokwi

2. 3 cm deskowania

3, 20 cm PIR

4. 3 cm łat

5. 3 cm kontrłat

6. dachówka

Obróbki wyglądałyby jak w bunkrze...

Edit:

Wg mnie to, co zaprezentowałem ma sens pod warunkiem dobrej paroizolacji od wewnątrz, oraz dobrej wentylacji pomieszczeń. Szukam więc materiału, który zapewni mi dobrą paroizolację. Wzorem metody Barth3za myślę też o płycie magnezowej.

Edytowane przez agb

Deskowanie zbyteczne ale kontrłaty i łaty muszą mieć po 4 cm grubości. Przy dachu kopertowym szerokość okapu można dowolnie kształtować. Przy dachu bezokapowym nie ma żadnego problemu natomiast przy tradycyjnym dwuspadowym można szerokość szczytów regulować wysuwając połać na łatach a okap dowolnie. W załączeniu zdjęcia obrazujące szerokie szczyty i okapy na jednej z moich realizacji zgodnie z sugestią projektantki. Izolacja nakrokwiowa miała grubość 16 cm. Pozdrawiam.

P1050407.jpg

P1050406.jpg

P1050411.jpg

Oczywiście należy wszystko wszystko dokładnie przemyśleć. Można jeszcze zrobić tak: pomiędzy krokwie wełnę skalną i na nią pianka komorowozamknięta + paroizolacja. W załączeniu jeszcze inna moja realizacja z pogrubionymi szczytami. Pozdrawiam.

P1070253.jpg

P1070254.jpg

P1070264.jpg

Drążę temat dalej. Doszedłem chyba do dwóch ostatecznych opcji, z których wybiorę jedną. Na pewno więcej jak 10cm nakrokwiowo nie wchodzi w grę. Będę wdzięczny za uwagi.

Opcja 1:

uc?id=0B1lS8YKCiNyabGhnc1ljTVNrV00

Zalety:

- poprawna wentylacja deskowania

- Uniknięcie problemu okapu i dużego zadaszenia nad tarasem (3m). Nie trzeba pogrubiać krokwi aby wyrównać wysokość.

- Brak problemu "grubego" dachu.

- Mniejsze zużycie płyt PIR. Trzeba je ułożyć tylko w pomieszczeniach. Na strychu nie są wymagane.

- Brak problemu paroizolacji.

Z wad to nieco gorsze U, więc niższe pomieszczenia i brak ciągłości izolacji. Choć o ostatnie można rozwiązać dosyć dobrze.

Opcja 2:

uc?id=0B1lS8YKCiNyadzUzOUpBdjN1aWc

Można w zasadzie zamienić wady i zalety z opcji 1.

Pomijając kwestię przesunięcia fazowego; z tym jeszcze będę kombinował. A zakładając takie warstwy od środka:

-Karton-gips

-płyty PIR pokryte folią aluminiową

-EPS

-OSB/Deska

-Papa

-Łaty, kontrłaty

-Dachówka.

Mamy tutaj zachowaną zasadę, że od środka mamy materiał o największym oporze dyfuzyjnym.

Moje pytanie czy między EPS a OSB/Deską wymagana jest szczelina wentylacyjna? Wiem, że w przypadku samej wełny była wymagana dla wentylacji wełny. Czy przy takich warstwach jak powyżej również szczelina jest wymagana?