Jan P. 05.02.2017 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Ma sens. Pod warunkiem perfekcyjnego uszczelnienia od strony pomieszczeń. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 05.02.2017 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Tak właśnie myślałem. Jakieś sugestie jak to zrobić? Ewentualnie styropian zamiast wełny byłby lepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 05.02.2017 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Tak właśnie myślałem. Jakieś sugestie jak to zrobić? Ewentualnie styropian zamiast wełny byłby lepszy? Tak np. 100. I dokładnie pianka. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 05.02.2017 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 A styropianu przy ruchach więźby nie będzie słychać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 05.02.2017 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 A styropianu przy ruchach więźby nie będzie słychać? Jak robię przy dachach prawie 40 lat , to nie słyszałem:D. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.02.2017 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Moim zdaniem nie ma sensu. Łączenie różnych rodzajów izolacji teoretycznie jest możliwe choć ryzykowne. W tym przypadku nakrokwiowo 14 cm lub 16 cm PIR PlUS załatwia sprawę i z pewnością będzie to lepsze i tańsze rozwiązanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 05.02.2017 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 (edytowane) Całkowicie się zgadzam. Tylko u mnie wyszłoby: 1. 24cm krokwi2. 3 cm deskowania3, 20 cm PIR4. 3 cm łat5. 3 cm kontrłat6. dachówka Obróbki wyglądałyby jak w bunkrze... Edit: Wg mnie to, co zaprezentowałem ma sens pod warunkiem dobrej paroizolacji od wewnątrz, oraz dobrej wentylacji pomieszczeń. Szukam więc materiału, który zapewni mi dobrą paroizolację. Wzorem metody Barth3za myślę też o płycie magnezowej. Edytowane 5 Lutego 2017 przez agb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.02.2017 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Deskowanie zbyteczne ale kontrłaty i łaty muszą mieć po 4 cm grubości. Przy dachu kopertowym szerokość okapu można dowolnie kształtować. Przy dachu bezokapowym nie ma żadnego problemu natomiast przy tradycyjnym dwuspadowym można szerokość szczytów regulować wysuwając połać na łatach a okap dowolnie. W załączeniu zdjęcia obrazujące szerokie szczyty i okapy na jednej z moich realizacji zgodnie z sugestią projektantki. Izolacja nakrokwiowa miała grubość 16 cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.02.2017 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Źle to co prawda nie wygląda, ale przy moim projekcie nie do końca by jednak pasowało. Dlatego chyba jednak zostanę przy mojej wersji. Tylko muszę znaleźć sposób jak dobrze zaizolować od środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.02.2017 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Oczywiście należy wszystko wszystko dokładnie przemyśleć. Można jeszcze zrobić tak: pomiędzy krokwie wełnę skalną i na nią pianka komorowozamknięta + paroizolacja. W załączeniu jeszcze inna moja realizacja z pogrubionymi szczytami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.02.2017 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Ale paroizolacja jak rozumiem od środka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.02.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Tak. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.02.2017 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Drążę temat dalej. Doszedłem chyba do dwóch ostatecznych opcji, z których wybiorę jedną. Na pewno więcej jak 10cm nakrokwiowo nie wchodzi w grę. Będę wdzięczny za uwagi. Opcja 1: Zalety: - poprawna wentylacja deskowania - Uniknięcie problemu okapu i dużego zadaszenia nad tarasem (3m). Nie trzeba pogrubiać krokwi aby wyrównać wysokość. - Brak problemu "grubego" dachu. - Mniejsze zużycie płyt PIR. Trzeba je ułożyć tylko w pomieszczeniach. Na strychu nie są wymagane. - Brak problemu paroizolacji. Z wad to nieco gorsze U, więc niższe pomieszczenia i brak ciągłości izolacji. Choć o ostatnie można rozwiązać dosyć dobrze. Opcja 2: Można w zasadzie zamienić wady i zalety z opcji 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 12.02.2017 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Jakie Ci wychodzi przesunięcie fazowe w obu przypadkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 12.02.2017 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Opcja 1Opcja 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 13.02.2017 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Opcja 1 Opcja 2 W takim razie opcja 1 latem to będzie jakaś masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 14.02.2017 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Racja. Dzięki za zwrócenie uwagi. Sprawdziłem jeszcze kilka opcji, w tym 40cm wełny, albo samo nakrokwiowe i wszędzie wychodzi podobnie. Tylko opcja 2 wygląda dobrze. Choć nie wiem dlaczego akurat tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.02.2017 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Pomijając kwestię przesunięcia fazowego; z tym jeszcze będę kombinował. A zakładając takie warstwy od środka:-Karton-gips-płyty PIR pokryte folią aluminiową-EPS-OSB/Deska-Papa-Łaty, kontrłaty-Dachówka. Mamy tutaj zachowaną zasadę, że od środka mamy materiał o największym oporze dyfuzyjnym. Moje pytanie czy między EPS a OSB/Deską wymagana jest szczelina wentylacyjna? Wiem, że w przypadku samej wełny była wymagana dla wentylacji wełny. Czy przy takich warstwach jak powyżej również szczelina jest wymagana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.02.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Bez względu na rodzaj materiału izolacyjnego szczelina jest wymagana. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 25.02.2017 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Dziękuję za odpowiedź. Czy 4cm będzie ok? Przy krokwi 24cm najłatwiej będzie kupić styropian 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts