mazi_dg 17.04.2020 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Dziękuję za wyjaśnienia. Dekarz, którego zapytałem powiedział, że nie podejmie się wykonania prac związanych z przerobieniem kalenicy. Doszedłem do wniosku, że jest to zbyt duża ingerencja w dach, zdejmowanie gąsiorów, szczotek, dachówek, wiatrówek, wycinanie kontrłat itd. Wykonam to następująco - dodam dwa kominki wentylacyjne + dwa otwory do kominów wentylacyjnych. Zrobię pod kalenicą pustą przestrzeń tzn. takie jakby jętki, żeby powstał trójkąt skąd wilgoć będzie uciekać przez kominki i otwory w kominie. Dla tych którzy się boją, że to mało, zawsze można do jednego kominka zamontować wentylator i co jakiś czas włączać. Ja mam nadzieję że te 4 szt. powinny wystarczyć. Odnośnie docieplenia to daję 18 cm wełny między krokwie (krokwie 20cm) na to w strefie mieszkalnej 8 cm, tutuaj zmuszają mnie do tego zbyt nisko wymurowane ścianki działowe i 5 cm to za mało, między jętki daje 15 cm (jętki 18 cm). Pozdrawiam Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts